20.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Λάρισα ορίζει πια τη μοίρα της

Πριν τρεις εβδομάδες ήταν πιασμένη “χέρι-χέρι” με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη στον... χορό του Ζαλόγγου. Τρεις μεγάλες, από κάθε άποψη, νίκες άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, έβαλαν τη Λάρισα σε μία θέση που θα την ήθελαν όλες οι ομάδες της “ουράς”. Αυτή που της επιτρέπει να μην εξαρτάται από τα αποτελέσματα των άλλων.

 


Διπλό στο φινάλε του πρώτου γύρου επί του Λαυρίου, διπλό στην εκκίνηση του δεύτερου γύρου επί του Προμηθέα και χθες η νίκη επί του ΠΑΟΚ και το το 3-9 έγινε 6-9 για τη Λάρισα, που αναπνέει από τη θέση του πολύτιμου +2 από τους τελευταίους της βαθμολογίας, Άρη και ΠΑΟΚ. Τίποτα δεν τελείωσε για κανέναν αφού το επόμενο Σάββατο θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί απέναντι στους “κιτρινόμαυρους” ωστόσο η εικόνα που βγάζει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μοιάζει με αυτήν μιας ομάδας που μπορεί να χάσει στο τέλος τη θέση της στην κατηγορία.

 


Η απόκτηση παικτών που εκτόξευσαν το ποιοτικό της επίπεδο, του Ρας, του Χίκι και εσχάτως του Γκάρετ έκαναν τη Λάρισα να μοιάζει περισσότερο με ομάδα 8άδας παρά της “ουράς”. Σε τελική ανάλυση οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές πια στη βαθμολογία, που με τα σημερινά δεδομένα το Νο6 από το Νο11 απέχει μόλις μία νίκη. Η αναπόφευκτη απώλεια του Παρκς που συνεχίζει στη Νίζνι είναι ζήτημα προβληματισμού δεδομένου ότι δεν ολοκληρώθηκε -όπως παραδέχτηκε χθες ο Βαγγέλης Αγγέλου- η απόκτηση ενός Αμερικανού που είχε συμφωνήσει, ωστόσο οι Θεσσαλοί έχουν αποκτήσει πλέον “χημεία” που μπορεί να τους βοηθήσει να “κρύψουν” σε ένα βαθμό μία τέτοια απώλεια.

 

Άπιαστος ήταν και χθες ο Άντονι Χίκι

 


Τι έκανε η Λάρισα στα τρία τελευταία παιχνίδια της για να φτάσει σε αυτό το 3/3;

 


*Ανέβασε τους δείκτες της δημιουργίας της στο παιχνίδι. 23 ασίστ στο Λαύριο, 20 με τον Προμηθέα, 21 με τον ΠΑΟΚ ενώ στις 12 πρώτες αγωνιστικές είχε μέσο όρο 16,1.

 


*Περιόρισε τα λάθη της αφού παρότι είχε 18 στην Πάτρα -τα περισσότερα που έκανε συνολικά στις 15 αγωνιστικές- έμεινε στα 12 στο Λαύριο και στα 10 χθες με τον ΠΑΟΚ.

 


*Βρήκε πιο εύκολα το τρίποντο φτάνοντας και στα τρία παιχνίδια σε διψήφιο αριθμό εύστοχων σουτ. 13 με το Λαύριο και από 10 με Προμηθέα και ΠΑΟΚ ενώ στις 12 πρώτες “στροφές” σημείωνε κατά μέσο όρο μόλις 7,9.

 

 

Πρωταθλητής του NCAA (2008), πρωταθλητής του ΝΒΑ (2015), όμως ο Μπράντον Ρας παίζει για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του

 

 


Οι αναμορφωτές Χίκι και Ρας

 

Η Λάρισα έκανε στην πορεία του Πρωταθλήματος “ενέσεις” ποιότητας αλλά και προσωπικότητας. Η σημερινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που άρχισε τη σεζόν, υπό την πίεση του χρόνου, αφού “έτρεξε” προς το τέλος για να ετοιμαστεί για την παρουσία της στην Basket League μετά την wild card που εξασφάλισε. Ο Άντονι Χίκι με τις πολύτιμες προηγούμενες παραστάσεις του στην Ελλάδα με Απόλλωνα και Ρέθυμνο αλλά βέβαια και ο πρωταθλητής ΝΒΑ Μπράντον Ρας μεταμόρφωσαν τη Λάρισα.

 


Ο Χίκι χθες “σμπαράλιασε” την, έτσι κι αλλιώς πάντως προβληματική, άμυνα του ΠΑΟΚ. Στα οχτώ παιχνίδια του με τη Λάρισα έχει 13,8 πόντους, 4,6 ασίστ, 2,6 ριμπάουντ και 2,3 κλεψίματα. Με λίγα λόγια ο Αμερικανός που έβγαλε πέρσι το πρώτο “triple-double” του ελληνικού Πρωταθλήματος μετά από 18 χρόνια, τα κάνει όλα στο παρκέ.

 


Ο Ρας δεν χρειάζεται συστάσεις. Η καλή μοίρα των Θεσσαλών τον έφερε στην Ελλάδα μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την καρδιά του και με ένα ποσό, όπως λένε οι άνθρωποι της ομάδας, που δεν συμβαδίζει ούτε με το βιογραφικό, ούτε με τη μεγάλη αξία του. Μόλις 9.000 δολάρια τον μήνα. Τι έδωσε στα έξι ματς που αγωνίστηκε ως τώρα; 16,3 πόντους με 50% στο τρίποντο, 4,3 ριμπάουντ και κυρίως την ηγετική παρουσία του και τη νοοτροπία που μπορεί να παρασύρει τους υπόλοιπους.

 

 

 

Νέστορας Κόμματος στο basketa.gr: “Η ομάδα εκφράζει την πόλη”

 

Πέρασαν 10 χρόνια από την τελευταία παρουσία μιας ομάδας της Λάρισας στην Basket League, αφού ο Γυμναστικός Φάρος ήταν περισσότερο μια... εκ μεταγραφής ομάδας της Λάρισας παρά ένα πραγματικό παιδί της περιοχής όπως είναι η σημερινή Λάρισα, η εξέλιξη δηλαδή του Ερμή Αγιάς. Ο Νέστορας Κόμματος που είναι γέννημα-θρέμμα Λαρισαίος έχοντας παίξει μπάσκετ στα πρώτα του βήματα στον ΓΣΛ, ξέρει πόσο σημαντικό είναι για την πόλη να έχει εκπρόσωπο στην Basket League: “Ο τρόπος με τον οποίο κυλάει η σεζόν για την ομάδα, θυμίζει όλη τη διαδρομή της” είπε στο basketa.gr και συνέχισε: “Βήμα-βήμα δηλαδή εξελίσσεται όπως από το Α' τοπικό από όπου άρχισε τη διαδρομή της μέχρι εδώ στη μεγάλη κατηγορία. Δεν είναι κάτι που έγινε από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά δημιουργήθηκε με υπομονή και χτίσιμο”.

 


Ο Κόμματος που παραμένει κομμάτι αυτής της ομάδας αλλά και ως Λαρισαίος, ξέρει τη σημασία της ύπαρξης μιας ομάδας στην Basket League: “Αυτή η ομάδα εκφράζει την πόλη. Είδαμε και σήμερα -σ.σ. χθες με τον ΠΑΟΚ- πόσο ωραία ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε. Πρέπει αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί ακόμη περισσότερο”. Ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος (το 2003-04) εξήγησε τη μεταμόρφωση των τελευταίων εβδομάδων: “Η ομάδα έδειξε αντανακλαστικά, οι άνθρωποι της πήραν τις σωστές αποφάσεις όταν χρειάστηκε και τώρα βλέπουμε το αποτέλεσμα”.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ