13.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Η κορυφαία πεντάδα του BCL (vids)

Το τέλος της κανονικής περιόδου του Basketball Champions League σηματοδοτεί την έναρξη των πλέι οφ και της τελικής ευθείας του δρόμου προς το φάιναλ φορ, παράλληλα όμως δίνει τη δυνατότητα για μια πρώτη ανασκόπηση των πεπραγμένων της διοργάνωσης. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτό το πρώτο, πολύ βασικό κομμάτι της σεζόν;

Το basketa.gr έχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και παρουσιάζει την δική του κορυφαία πεντάδα της κανονικής περιόδου του BCL, εφαρμόζοντας δύο βασικά κριτήρια: α) τις ατομικές επιδόσεις των παικτών και β) την πορεία των ομάδων τους. Αν δηλαδή προκρίθηκαν στην επόμενη φάση ή όχι, καθώς η καλή εμφάνιση πρέπει να συνοδεύεται και με καλό απότελεσμα. Η παρουσίαση γίνεται ανά θέση (γκαρντ, φόργουορντ, σέντερ).

ΤΑΜΙΡ ΜΠΛΑΤ (Χάποελ Ιερουσαλήμ)

Η Χάποελ έκανε περίπατο στον Γ' όμιλο με "εγκέφαλο" τον γιο το Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Ταμίρ σκοράρει 11,5 πόντους ανά αγώνα με 43% στα τρίποντα, μοιράζει 6,8 ασίστ, που τον καθιστούν τρίτο καλύτερο πασέρ της διοργάνωσης, ενώ μαζεύει και 2,8 ριμπάουντ. Κάνει βέβαια αρκετά λάθη (2,5), τα οποία έχουν ρίξει τον δείκτη αποτελεσματικότητάς του (efficiency) στο 14,4, ωστόσο το συνολικό αποτύπωμά του είναι αναμφίβολα θετικό. Είναι πολύτιμος για τη Χάποελ στα 24,7 λεπτά που αγωνίζεται ανά αγώνα.

ΜΑΚΕΝΖΙ ΜΟΥΡ (Μπάνβιτ)

Ξεκίνησε τη σεζόν στη Σάρατοφ, αλλά πολύ γρήγορα το μετάνιωσε και τον Νοέμβρη πήγε στην Μπάνβιτ για να αλλάξει τη μοίρα της και να την οδηγήσει με άνεση στους "16", παρότι δεν είχε αρχίσει καλά. Είναι κεντρικός πρωταγωνιστής της με 13,9 πόντους, 6,7 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και μόλις 1,7 λάθη σε 31,2 λεπτά αγώνα. Έχει επίσης τον τέταρτο δείκτη αποτελεσματικότητας με 19,6 ανά αγώνα.

ΡΙΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ (Προμηθέας)

Ο πρωτάρης στην Ευρώπη Προμηθέας έφτασε με σχετική άνεση στους "16" κι αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Ρίον Μπράουν. Ο απόφοιτος του Μαϊάμι είναι σταθερό σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας της Πάτρας σκοράροντας 14,9 πόντους σε 27,4 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα με 55% στα δίποντα, ποσοστό αρκετά υψηλό για περιφερειακό παίκτη, που συνήθως σουτάρει από πιο μακρινή απόσταση. Έχει επίσης 4,7 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ και 1,4 λάθη, ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητάς του είναι 14,9 ανά αγώνα.

ΤΖΕΡΑΪ ΓΚΡΑΝΤ (Νεπτούνας)

Ένας εξαιρετικός ψηλός, που κάνει τρομερή σεζόν με τη Νεπτούνας, οδηγώντας την, έστω και την ύστατη στιγμή, στους "16". Είναι ο δεύτερος ριμπάουντερ της διοργάνωσης με 8,6 ανά αγώνα, μαζεύοντας μάλιστα 2,9 επιθετικά. Σκοράρει 15 πόντους σε κάθε παιχνίδι με 61% στα δίποντα, μοιράζει 1,9 ασίστ, κάνει 1,1 κλεψίματα και 1,2 λάθη. Ο δείκτης αποτελεσματικότητάς του είναι 21 ανά αγώνα, ο δεύτερος καλύτερος στη διοργάνωση.

ΒΙΝΣ ΧΑΝΤΕΡ (ΑΕΚ)

Κάνει τη σεζόν της ζωής του και είναι ο κορυφαίος παίκτης όχι μόνο της ΑΕΚ, αλλά και όλης της διοργάνωσης πέραν πάσης αμφιβολίας. Είναι ουσιαστικά ο πρώτος σκόρερ του BCL με 18,7 πόντους ανά αγώνα (τυπικά είναι δεύτερος, αλλά ο Καλίφ Ουάιατ της Χολόν, που έχει 18,9 πόντους, έχει παίξει μόλις τα μισά παιχνίδια, 7, διότι μετά τραυματίστηκε). Είναι ο τρίτος πιο εύστοχος παίκτης στα δίποντα με 68,5%. Είναι ο τέταρτος καλύτερος ριμπάουντερ με 7,8 και ο δεύτερος καλύτερος στα επιθετικά με 3,4. Είναι ο τέταρτος καλύτερος πασέρ ανάμεσα στους σέντερ με 1,8 ασίστ. Είναι ο δεύτερος καλύτερος σέντερ σε κλεψίματα (1,4). Είναι ο όγδοος καλύτερος μπλοκέρ με 1,1 τάπα. Και φυσικά έχει τον καλύτερο δείκτη αποτελεσματικότητας με 23,6 ανά αγώνα. Κι όλα αυτά σε 26,2 λεπτά ανά αγώνα.

Εύφημος Μνεία στους:

Μπαμπακάρ Τουρέ (Φριμπούρ): Ο σέντερ της Φριμπούρ είναι ο μόνος παίκτης του BCL που έχει νταμπλ νταμπλ σε μέσους όρους, καθώς σκοράρει 15 πόντους και μαζεύει 10,1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Είναι μάλιστα ο καλύτερος ριμπάουντερ της διοργάνωσης. Δυστυχώς, μόνος του δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ελβετική ομάδα στους "16".

Κάλεμπ Γκριν (Αβελίνο): Έχει κάνει τρομερή σεζόν φέτος με 17,9 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ. Είναι ο τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης και τρίτος στον δείκτη αποτελεσματικότητας με 19,8, αλλά η αλλοπρόσαλλη Αβελίνο κατάφερε να αποκλειστεί και ο ίδιος να μην πάρει τις δάφνες που δικαιούται.

Ρίχαρντς Λόμαζ (Βέντσπιλς): Ο τέταρτος σκόρερ της διοργάνωσης με 17,1 πόντους, είναι ένας φονικός σουτέρ έξω από τη γραμμή των 6,75μ, σουτάροντας με 51% στα τρίποντα. Έκανε σπουδαία σεζόν, αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει την Βέντσπιλς στους "16".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ