16.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η κληρονομιά του ΝΒΑ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (pics, vid)

Υπήρχαν περίοδοι που το ΝΒΑ σιωπούσε. Εδώ και αρκετό καιρό αυτό δεν ισχύει. Έχει φωνή, παραμβαίνει και φροντίζει να μην είναι μόνο highlights στο παρκέ. Φροντίζει να θυμίζει πράγματα, πρόσωπα, καταστάσεις και να δένεται με την κοινωνία όσο μπορεί περισσότερο. Βρίσκει τους τρόπους να δίνει το «παρών». Όπως κάνει καλή ώρα σήμερα. Στην ημέρα «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ».

Το ΝΒΑ δεν θέλει να ξεχάσει. Θέλει να θυμάται και το κυριότερο να υπενθυμίζει ποιος ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τι πρέσβευε, ποια είναι η πραγματική κληρονομιά που άφησε πίσω του. Όπως την κατάργηση των διακρίσεων στα ΜΜΜ με την εκστρατεία "Επιβάτες για την Ελευθερία" ή την περίφημη πορεία στη Σέλμα για την εκχώρηση δικαιώματος ψήφου σε όλους. Χρόνια μετά τη δολοφονία του στις 4 Απριλίου 1968 στο Μέμφις (μετά από πέντε αποτυχημένες απόπειρες), το περιβόητο I Have A Dream της ιστορικής του ομιλίας το 1963 για την ισότητα όλων μπροστά στο μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, είναι εδώ και πιο ζωνταντό από ποτέ. Όσα βήματα έγιναν μπροστά από τότε, άλλα τόσα γίνονται πλέον προς τα πίσω. Κεκτημένα χρόνων χάνονται, η ισότητα μετατρέπεται σε ακόμη μία λέξη και η οποιαδήποτε διάθεση για να παλέψεις για κάτι βρίσκει... τοίχο. Όχι τόσο της προκατάληψης και του μίσους που έβρισκε ο Δρ. Κινγκ απέναντί του, αλλά του βολέματος και της αδιαφορίας.

Η παρουσία του Άνταμ Σίλβερ στην ηγεσία του ΝΒΑ έχει ανοίξει ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα. Παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της ισότητας με κάθε τρόπο. Ισότητας που αφορά το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα, την οικονομική κατάσταση... Η λίστα είναι μεγάλη. Σήμερα το twitter του ΝΒΑ έχει πλημμυρίσει με κουβέντες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ε, και τι έγινε θα πει κάποιος... Θα αλλάξει κάτι; Δεν ξέρεις... Έστω κι ένας να τα διαβάσει, να τα κατανοήσει, να τα ακολουθήσει είναι κέρδος. Ένας!

Το ΝΒΑ μας θύμισε σήμερα πως “η αδικία οπουδήποτε είναι απειλή για την δικαιοσύνη παντού». Ή «οι ζωές μας φτάνουν στο τέλος την ημέρα που στεκόμαστε σιωπηλοί απέναντι σε θέματα που έχουν σημασία». Ή «ο καθένας μπορεί να γίνει μεγάλος, γιατί όλοι μπορούν να υπηρετήσουν τον άλλον». Ή «πίστη είναι να κάνεις το πρώτο βήμα, ακόμη κι όταν δεν βλέπεις όλη τη σκάλα». Ή «η στιγμή είναι πάντα η σωστή για να κάνεις το σωστό».

Έτσι κι αλλιώς δεν έμεινε στα post το ΝΒΑ και οι ομάδες του. Είναι μία από αυτές τις μέρες που οι παίκτες βρίσκονται κοντά στην κοινότητα. Μοιράζουν φαγητό, φυτεύουν δέντρα, βοηθούν άστεγους. Εκεί δεν χρειάζεται να έρθουν Χριστούγεννα για να τα κάνουν όλα αυτά. Είναι ένα διαρκές πρόγραμμα που βοηθά όσους έχουν ανάγκη, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες, κρατώντας τους και σε επαφή με τα όσα συμβαίνουν πραγματικά γύρω τους, έξω από τον δικό τους μικρόκοσμο. Ίσως από τα τόσα που αντιγράφουμε ή προσπαθούμε να αντιγράψουμε από το ΝΒΑ, αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο στη λίστα...

Το σύντομο βίντεο που έφτιαξε για την ημέρα με δυο εικόνες και τους πραγματικά μεγάλους του παιχνιδιού παρόντες, λέει τα πάντα σε μόλις 32’’.. Δεν θέλει περισσότερο... Τέσσερις σύντομες προτάσεις χρειάστηκαν μόνο για την ουσία αυτής της προσπάθειας: «Το μεγαλείο ξεκινά από το σεβασμό. Η πρόοδος τους αγκαλιάζει όλους. Οι διαφορές μας μας δίνουν δύναμη. Και το γεγονός ότι φτάσαμε τόσο μακριά, μας δείχνει μόνο πως μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά»... Έτσι δεν είναι ; Ή μάλλον έτσι δεν θα έπρεπε να είναι;

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ