33.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η καρδιά του μπάσκετ χτυπά, αλλά με διαφορετικό παλμό

Είναι σίγουρα η πιο περίεργη διοργάνωση. Το ενδιαφέρον είναι εκεί, αφού ένα διεθνές μπασκετικό ραντεβού κλείνεται και πάλι μετά από μήνες με μοναδική εξαίρεση το διηπειρωτικό κύπελλο που έγινε στην Τενερίφη. Το Final 8 του BCL έρχεται, με τη σεζόν 2020-21 να έχει αρχίσει, να κλείσει τη σεζόν 2019-20. Είναι, όμως, ένα ραντεβού διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

Το πρώτο στοιχείο είναι πως λείπουν οι πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι. Οι ειδικές συνθήκες για τα ταξίδια, τα πολλά τεστ, ο φόβος, ο κίνδυνος είναι όλα εκεί. Δίνουν το «παρών» και περιόρισαν αισθητά τις αιτήσεις για διαπίστευση εκτός συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που τελικά θα φτάσουν από δημοσιογράφους και φωτογράφους στη χώρα μας κι αυτοί μάλλον δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς: Τηλεόραση και ραδιόφωνο θα βρίσκονται στα λεγόμενα δημοσιογραφικά, αλλά ο ξένος γραπτός Τύπος θα απουσιάσει.

Περιορισμένες αισθητά είναι και οι αιτήσεις διαπίστευσης από Έλληνες δημοσιογράφους. Υπάρχουν, πολλοί θέλουν να δουν από κοντά τη διοργάνωση γενικότερα και την προσπάθεια της ΑΕΚ ειδικότερα. Υπάρχει όμως και ανάμεσα αυτή η επιφυλακτικότητα. Οι αποστάσεις, οι μάσκες και όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν αρκούν για να διώξει για πολλούς αυτή την ανασφάλεια. Ή αν προτιμάτε τη σύνεση, ειδικά αν μιλάμε για ανθρώπους που ανήκουν σε αυτό που λέμε «ευαίσθητες ομάδες» ή σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε άτομα που πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω. Οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που είναι στην καρδιά μας είναι αυτοί που (θα έπρεπε να) έχουν προτεραιότητα.

Τα μέτρα, όπως καταγράφονται στα πρωτόκολλα, είναι αυστηρά. Είτε αυτά προέρχονται από την κυβέρνηση και τη ΓΓΑ που είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους διοργανωτές, είτε από τη FIBA. Μάσκες, αποστάσεις, θάλαμοι απολύμανσης, τήρηση αριθμού ατόμων, απολυμαντικά παντού, θερμομέτρηση στην είσοδο και καταγραφή στοιχείων για τυχόν ανάγκη ιχνηλάτησης στην πορεία. Απλοί και όχι και τόσο απλοί κανόνες που έχουν μπει και –δυστυχώς-στρογγυλοκαθίσει στη ζωή μας γενικότερα. Όπως έχει και το «διαδικτυακά»… Όπως έχει μπει στο delivery στα πάντα και οι υπηρεσίες what’s app και viber, θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει.

Η συνέντευξη Τύπου θα γίνει παρουσία της τηλεόρασης και του live streaming. Όχι όμως και με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου, οι οποίοι θα μπορούν να στείλουν ερωτήσεις μέσω what’s app. Το πιο ζωντανό κομμάτι κάθε διοργάνωσης, η περιβόητη «μικτή ζώνη», η χαρά κάθε δημοσιογράφου και το «ωχ!» κάθε παίκτη που συνοδεύεται πολλές φορές από ένα «πάλι εγώ θα μιλήσω; Ας πάει κάποιος άλλος…» θα είναι πιο ήσυχο από ποτέ. Τηλεόραση που έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης (από τρεις διαφορετικές χώρες στην περίπτωσή μας), τα γραφεία Τύπου των διοργανωτών και των ομάδων και αυτό είναι όλο… Και ερωτήσεις μέσω what’s app και πάλι.

Τα social media του BCL και των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση θα κάνουν… υπερωρίες. Μεγάλο ποσοστό της εικόνας της διοργάνωσης αναγκαστικά θα περάσει από τα δικά τους χέρια. Θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο και θα έχουν την υποχρέωση να περάσουν ζωντανά τον παλμό μας διοργάνωσης, ο οποίος θα είναι εκεί, θα ακούγεται, θα επιστρέψει με δίψα και διάθεση, παρά το γεγονός ότι ο πιο δυνατός χτύπος, η καρδιά, ο θόρυβος θα λείπει: Ο κόσμος!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ