19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ιστορία ξαναπήρε την πένα της 29 χρόνια μετά (vids)

Η φετινή Basket League θα γίνει με 12 ομάδες και το Basketa.gr σας παρουσιάζει την τελευταία περίπτωση, όπου ήταν τόσοι οι συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα, σε μια σεζόν ιστορική για τα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ.

Η κατάσταση δεν είναι η πλέον ιδανική στο ελληνικό μπάσκετ. Όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα μαρτυρούν την κατάπτωση του αθλήματος, με την αποχώρηση του Πανιωνίου να δημιουργεί το μεγαλύτερο «κρότο», ύστερα και από εκείνη του Ολυμπιακού.

Οι «οιωνοί» για φέτος, πάντως, είναι καλύτεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Το Σούπερ Καπ μας προϊδέασε για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα μεταξύ των αντιπάλων, την ίδια στιγμή που η πρώτη «γεύση» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αφήνει υποσχέσεις για μια πορεία αξιοπρεπή, χωρίς να χρειάζονται πολλές «φανφάρες».

Και για το ίδιο το πρωτάθλημα, ίσως να είναι καλύτερη η μείωση των ομάδων. Η «βόμβα», που έριξαν οι «κυανέρυθροι», έφερε τον αριθμό στις 12 συνολικά, κάτι που πολλοί ζητούσαν αρκετοί τον τελευταίο καιρό, θεωρώντας πως η λίγκα θα είναι πιο λειτουργική. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ιστορική συγκυρία, καθώς πρέπει να γυρίσουμε 29 χρόνια πίσω, για να βρούμε το τελευταίο πρωτάθλημα με 12 ομάδες.

Η τελευταία Α1… πριν από τον επαγγελματισμό

Το τελευταίο ιστορικό, όπως αποδείχθηκε, πρωτάθλημα της τότε Α1 με 12 συμμετέχοντες, δεν είχε μάλιστα ως διοργανώτρια αρχή τον ΕΣΑΚΕ. Ήταν η τελευταία φορά, όπου η ΕΟΚ είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της λίγκας και επρόκειτο για την έκτη Α1 στη σειρά, έχοντας ξεπεράσει την εποχή της Α’ Εθνικής.

Κι αφού μιλάμε για ιστορία, ίσως να έπρεπε να αναφέρουμε ορισμένες ακόμη περιστάσεις, που από τότε δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την «Αυτοκρατορία» που «έχτισε» στα χρονικά ο Παναθηναϊκός προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, οι «πράσινοι» απεναντίας βρίσκονταν τότε στα «πέτρινα χρόνια» τους. Η ομάδα κατετάγη 8η τότε στο πρωτάθλημα, ούσα μάλλον στην χειρότερη ιστορική της συγκυρία, αν και σύντομα όλα θα άλλαζαν.

Πρωταθλητής, επίσης, δεν ήταν κανείς εκ των «αιωνίων», μήτε ο «παντοκράτορας» μέχρι τότε Άρης. Ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς έζησε μια ιστορική λύτρωση, με πρωταγωνιστές τον Μπάνε Πρέλεβιτς, τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Τζον Κόρφα, τον Νίκο Μπουντούρη, τον Κεν Μπάρλοου, τον Νίκο Φιλίππου, τον Νίκο Σταυρόπουλο και αρκετούς ακόμη, που θριάμβευσαν, τόσο στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 20-2 όσο και στα playoffs, όπου με νίκες 4-1 στο σύνολο έναντι των Ολυμπιακού, Άρη και ΑΕΚ σήκωσαν την τελευταία μέχρι σήμερα κούπα τους, η οποία ήρθε ως η πρώτη για το πρωτάθλημα ύστερα από 33 ολόκληρα χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=KemjMBb9NpA&ab_channel=paok1976

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα και η «πράσινη» κυριαρχία

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ήρθε ένα μόλις χρόνο αργότερα στο ελληνικό μπάσκετ. Με την ιδέα της δημιουργίας του τότε ΕΣΑΚ, οι ομάδες έφυγαν από την «ομπρέλα» της ΕΟΚ και δημιούργησαν το δικό τους συνεταιρισμό. Επρόκειτο για το 7ο συνολικό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, αλλά η μετατροπή του σε επαγγελματικό θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο, με τον οποίο βλέπαμε το άθλημα.

Χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις του Παναθηναϊκού εκείνη την χρονιά, όπου απέκτησε με «πακτωλό» χρημάτων τον Νίκο Γκάλη, μαζί με τους Στόγιαν Βράνκοβιτς, Άριαν Κόμαζετς και αρκετούς ακόμη, αν και τα πρώτα χρόνια ανήκαν στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη.

Αυτό αποδείχθηκε τη σεζόν 1992-1993, όταν ο ΠΑΟΚ μεν ήταν πάλι πρώτος στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 22-4, αλλά στους τελικούς έφτασαν οι «αιώνιοι», με τους «ερυθρολεύκους» να επικρατούν με 3-1 στη σειρά, χάρη στην προπονητική ικανότητα του Γιάννη Ιωαννίδη, ορισμένους μεγάλους παίκτες σαν τον Ζάρκο Πάσπαλι και τον Ουόλτερ Μπέρι, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενους, όπως ο Γιώργος Σιγάλας και ο Μίλαν Τόμιτς.

https://www.youtube.com/watch?v=39YgE1OJ57I&ab_channel=OlympiacosB.C.

Για πέντε σερί χρονιές, μάλιστα, ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, μέχρι που ξεκίνησε η εποχή του Παναθηναϊκού. Από το 1998 μέχρι σήμερα, το «τριφύλλι» έχει χάσει τον τίτλο μόλις τέσσερις φορές, μετρώντας στο σύνολο 19 πρωταθλήματα σε 28 σεζόν επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=qCcCK0NcN9g&ab_channel=saras

Η… συνθήκη των «13»

Όλες τις χρονιές του ελληνικού μπάσκετ σε επίπεδο επαγγελματισμού μέχρι σήμερα, επομένως, οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα ήταν 14, εκτός δύο περιπτώσεων. Δεν είναι μόνο η φετινή περίοδος των 12 ομάδων, αλλά κι εκείνη των 13 τη σεζόν 2011-2012, σε μια ξεχωριστή συνθήκη.

Ο Πανελλήνιος αντιμετώπιζε, τότε, τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην του χορηγηθεί πιστοποιητικό συμμετοχής. Το «σοκ» ήταν μεγάλο για μια ομάδα, που πριν από λίγο καιρό διεκδικούσε το Eurocup, με τον ΕΣΑΚΕ να αποφασίζει να μην τον αντικαταστήσει με καποια ομάδα της Α2, χωρίς να υπάρχει βέβαια και ο χρόνος να ετοιμαστεί κάποια.

Με αυτό τον τρόπο, το πρωτάθλημα πορεύτηκε με 13 ομάδες και ακόμη μια σπουδαία αθηναϊκή ομάδα, το Μαρούσι, υποβιβάστηκε και πήρε τον κατήφορο έως τη Γ’ Εθνική. Με την απουσία, μάλιστα, της ΑΕΚ, είδαμε τον Κολοσσό στην 3η θέση της κανονικής περιόδου, το Ρέθυμνο στην 4η, τον Πανιώνιο στην 5η, την Καβάλα στην 6η, πάνω από τους Άρη και ΠΑΟΚ που πήραν την 7η και την 8η θέση αντίστοιχα.

Οι πρώτοι δύο ήταν… αυτοί που φαντάζεστε. Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Ίβκοβιτς, μάλιστα, πήρε την Ευρωλίγκα στην Πόλη και, λίγο αργότερα, το πρωτάθλημα έναντι του Παναθηναϊκού, στην τελευταία παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον «πράσινο» πάγκο.

https://www.youtube.com/watch?v=tPNEwW3oq5g&ab_channel=stavkate

Οκτώ χρόνια αργότερα, η ιστορία για ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα γράφεται ξανά. Μένει να δούμε, ποιος θα είναι ο θριαμβευτής σε αυτή την υπόθεση…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ