27.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η ιστορία ενός παρκέ (pics)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα υλικά και πόσος κόσμος χρειάζεται να δουλέψει για να φτιαχτεί το ξύλινο δάπεδο που καλύπτει τον αγωνιστικό χώρο ενός γηπέδου μπάσκετ, όπως είναι αυτό του Πανεπιστημίου του Φίνιξ, στο Γκλεντέιλ της Αριζόνα, όπου θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ του NCAA; Το ESPN κάθησε και τα υπολόγισε. Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει με το στόμα ανοικτό... Μιλάμε για παρκέ διαστάσεων χοντρικά 30Χ17 μέτρα...

Στο δάσος 

Όλα άρχισαν σε ένα δάσος στο Μίσιγκαν. Οι υλοτόμοι έκοψαν 500 σφενδάμους, που φτάνουν σε ύψος τα 40 μέτρα. Στη συνέχεια έκοψαν με αλυσοπρίονα τον κάθε κορμό σε κούτσουρα ύψους περίπου 2,5 μέτρων. Τα κούτσουρα αυτά μεταφέρθηκαν σε έναν μεγάλο νερόμυλο, όπου, αφού στέγνωσαν, κόπηκαν σε σανίδες. Με τις σανίδες αυτές φτιάχτηκαν τα πάνελ.

Από τα 500 κομμένα δέντρα φτιάχτηκαν 418 ξύλινα πάνελ, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σανίδες που, αν τις ένωνε κανείς τη μία πίσω από την άλλη, θα έφταναν τα 16 χιλιόμετρα!

Για αυτή τη διαδικασία χρειάστηκε να δουλέψουν 125 εργάτες επί 144 ημέρες, ήτοι επί 207.360 λεπτά! 

Στο σχεδιαστήριο 

Τα πάνελ έφυγαν από το Μίσιγκαν και πήγαν στο Αϊντάχο για να βαφτούν. Περάστηκαν όλα με βερνίκι και στη συνέχεια βάφτηκαν εκεί όπου έπρεπε με τη χρήση στένσιλ με τα γραφικά του NCAA. Γι' αυτή τη διαδικασία χρειάστηκαν:

910 τετραγωνικά μέτρα πατώματος
14 διαφορετικά χρώματα
67 λίτρα χρώμα
305 λίτρα βερνίκι 

Στο γήπεδο 

Αφού περάστηκαν με βερνίκι και βάφτηκαν, τα πάνελ μεταφέρθηκαν με δύο 18-τροχες νταλίκες στο Γκλεντέιλ της Αριζόνα για να τοποθετηθεί. Σήμερα είναι έτοιμο. Και ιδού η διαδρομή που ακολούθησε από τα δάση του Μίσιγκαν ως το Φίνιξ της Αριζόνα. Και η συνολική απόσταση που διήνυσε: 3.700 χιλιόμετρα!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ