20.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η Ισπανία που έκανε τα προγνωστικά… ανέκδοτο

Οποιον κι αν ρώταγες πριν αρχίσει το Παγκόσμιο της Κίνας, Αργεντινή για τελικό δεν θα σου απαντούσε. Αυτή ήταν η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, με βάση τα θεωρητικά προγνωστικά βέβαια και όχι με όσα πανέμορφα έδειξε στα παρκέ που την έφεραν απόλυτα δίκαια μέχρι την δεύτερη θέση του κόσμου.

Ελα όμως που δεν θα έβρισκες και πολλούς ρωτώντας από πριν που να ποντάρουν την Ισπανία όχι για κατάκτηση, αλλά έστω για να φτάνει στα ψηλά. Εκεί, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και είναι πραγματικά να απορείς με τα μπασκετικά επιχειρήματα που ακούγονταν αν... τόλμαγες να ρωτήσεις κανέναν, “καλά ρε παιδιά, η Ισπανία πουθενά”;

Ναι, ήταν δεδομένα τεράστια απουσία του Πάου Γκασόλ και ναι, το ίδιο ήταν και η απώλεια του Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Αλλά για ποια ομάδα μιλάμε; Γι' αυτήν που είναι δυο δεκαετίες στα μετάλλια, που έχει ακόμα ενεργά μέλη της χρυσής φουρνιάς της και που έχει από πίσω... στρατό να έρχεται.

Η Ισπανία, η οποία με την άνεση που νίκησε χθες μας έξυσε γλυκόπικρες γεύσεις από το 2006 που στον τελικό μας άρπαξε από τον λαιμό μετά τον θρίαμβο επί των ΗΠΑ, έχει ρόστερ με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και ΝΒΑ σε σοβαρούς ρόλους. Εχει εθισμό στα μετάλλια, έχει απόλυτη τεχνογνωσία πώς να σταθεί και τι να κάνει, τα έχει όλα.

Σίγουρα δεν ήταν το φαβορί μπαίνοντας στο Παγκόσμιο, σίγουρα δεν ήταν λάθος στην θεωρία οι εκτιμήσεις για Σερβία, ΗΠΑ, Γαλλία, αλλά το να έχουν ξεγράψει τους Ισπανούς ξεπερνούσε κάθε όριο. Οι Ισπανοί έκαναν... ανέκδοτο πολλούς ειδήμονες. Συνέχισαν την μεγέθυνση του θρύλου που ήδη έχουν δημιουργήσει στο παγκόσμιο μπάσκετ με αυτή την ομάδα που είναι αμφίβολο αν και πότε θα ξεπεραστεί.

Οι Ισπανοί, οι οποίοι το 2019 έπαιξαν τελικό και στους παίδες και στους έφηβους στα Ευρωμπάσκετ κατακτώντας το ένα από τα δύο, εκτός από τους άντρες. Σόι πάει το βασίλειο σαν να λέμε, απλά σαν επισήμανση αφού ακόμα και σήμερα, με τους άντρες να έχουν κατακτήσει την κορυφή του κόσμου, όλο και κάπου θα ακουστεί ότι “τα τελευταία τους είναι, δεν έχουν τίποτα από πίσω”.

Το φαινόμενο Ισπανία στον αθλητισμό είναι για μελέτη πολύ πέρα από το μπάσκετ. Διότι έχει ποδόσφαιρο, έχει χαντμπολ, έχει πόλο, έχει τένις, έχει φόρμουλα ένα. Ειδικά για το μπάσκετ, τα λόγια εδώ και αρκετά χρόνια είναι περιττά. Με μοναδική υποσημείωση, ότι δεν προβλέπεται και σύντομα ύφεση και ζωή απλά αναπολώντας μια λαμπρή περίοδο δύο δεκαετιών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ