16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζάλγκιρις άργησε αλλά δεν τα παράτησε

Πολύ κρίσιμο παιχνίδι για την ομάδα του Ολυμπιακού , απέναντι σε μια ομάδα που άργησε να πάρει μπροστά. Η φετινή έκδοση της Ζάλγκιρις , είχε πολλές αλλαγές στο ρόστερ σε καίριες θέσεις , αλλά δυστυχώς για αυτούς φέτος δεν πέτυχε απόλυτα η συνταγή , καθώς μετά την περσινή πορεία τους , οι απαιτήσεις ήταν αυξημένες για κάτι καλύτερο φέτος. Είτε είχαν μαθηματικές ελπίδες όπως αυτήν την στιγμή , είτε ήταν αδιάφοροι , είναι βέβαιο ότι είναι μια ομάδα που θα τα δώσει όλα , γιατί έτσι είναι η φιλοσοφία τους. Ας δούμε συνοπτικά τι είδαμε φέτος από τον coach Jasicevicius.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

Όταν μιλάμε για αυτό το επίπεδο , δεν φτάνει να είσαι απλά καλός . Πρέπει να είσαι τουλάχιστον καλύτερος από αυτούς που αντικατέστησες. Οι περσινή τριάδα χειριστών με Pangos , Misic και στην συνέχεια με την προσθήκη κλειδί τους Beno Udrih στην θέση του Dee Bost ήταν πραγματικά πάρα πολύ αποτελεσματική. Ειδικά το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο Udrih που κάποιοι βιάστηκαν να χρίσουν “τελειωμένο” όταν μπήκε στο ρόστερ , τους έδωσε απίστευτη αυτοπεποίθηση και ήταν ο ορισμός του καλού point guard. Η Ζάλγκιρις σαν ομάδα του Jasicevicius κάθε μα κάθε χρόνο φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στον πίνακα του πόσα καλάθια μπαίνουν από assist. Φέτος είναι 3η στην σχετική λίστα αλλά με σαφώς χαμηλότερους δείκτες αποτελεσματικότητας στην επίθεση. Οι Wolters , Westermann αλλά και οι λιγότερο χειριστές Marius Grigonis , Thomas Walkup δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις. Έγινε μια προσθήκη ενός παίκτη , ο Derrick Walton, Jr. , σε μια προσπάθεια να γίνει το περσινό “ματ” , αλλά ούτε αυτός προσαρμόστηκε. Η Ζαλγκίρις και στατιστικά φέτος έχει και λιγότερες κατοχές σε Pick and Roll αλλά είναι και πολύ χειρότερη σε αποτελεσματικότητα σε οτιδήποτε εμπλέκεται με αυτό.

 

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Εκτός από όλα αυτά που είναι λογικό να συμβαίνουν σε ομάδα που αλλάζει το ρόστερ της , υπήρξαν και μεγάλα προβλήματα τραυματισμών. Αρκετοί παίκτες πέρασαν διάφορα , αφήνοντας μια ομάδα με αρκετά μετρημένα κουκιά συνεχώς να ψάχνει να βρει λύσεις. Κορυφαίος στην συγκεκριμένη λίστα ο Jankunas ( και αναγκαστική προσθήκη με τον Deon Thompson ) , που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι και για το σύστημα αλλά και για την συνολική αγωνιστικότητα της ομάδας. Επίσης τραυματίας και ο άλλος ψηλός τους , ο Antanas Kavaliauskas για έναν αριθμό παιχνιδιών. Έγιναν κάποια μεγάλα σερί από ήττες στην διάρκεια της σεζόν και σίγουρα αυτό ήταν πολύ σημαντικό πρόβλημα για αυτούς.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ

  • Η Ζάλγκιρις είναι όπως κάθε χρόνο στις τελευταίες θέσεις στην ταχύτητα. Για την ακρίβεια φέτος είναι 15η με τελευταία την Fener.
  • Πηγαίνει πιο συχνά από όλες τις ομάδες στις βολές.
  • Σουτάρει τα λιγότερα τρίποντα ανά κατοχές αλλά έχει το 4ο καλύτερο ποσοστό.
  • 2η σε λάθη ανά κατοχές.
  • 1η σε κατοχές στο POST , με τον 1ο ανά κατοχές αριθμό κερδισμένων βολών με ελάχιστα από αυτά να είναι στην προσπάθεια για σουτ.

 

ΑΜΥΝΑ

  • Αντίπαλοι σουτάρουν τα περισσότερα τρίποντα.
  • Αντίπαλοι έχουν τα 3α λιγότερα δίποντα στην EUROLEAGUE ανά κατοχή.
  • Μη αποτελεσματική άμυνα στον χειριστή του Pick and Roll.

Αυτά τα ελάχιστα στατιστικά , δίνουν ένα κομμάτι της εικόνας. Μια ομάδα που επιλεκτικά πηγαίνει στο TRANSITION , δεν θα βιαστεί να εκτελέσει όμως. Στο παιχνίδι μισού γηπέδου έχουν έναν μεγάλο αριθμό από plays , τα οποία αλλάζουν συχνά με συνέπεια να είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να πάει την ανάλυση βάση αυτού. Θα διαβάσουν σίγουρα την οποιαδήποτε αλλαγή και θα επιμείνουν να πατήσουν την μπάλα στο mismatch.

Για αυτό άλλωστε είναι και πρώτοι κάθε χρόνο στις κατοχές στο LOW POST. Από εκεί και πέρα πολύ σημαντικό είναι το SPOT UP παιχνίδι τους με το εξής περίεργο … έχουν πολύ ψηλό ποσοστό σε κερδισμένα φάουλ από SPOT UP κατοχές. Αυτό γίνεται γιατί οι παίκτες τους κατά μεγάλο ποσοστό θα επιτεθούν στα CLOSE OUT και εκεί θα χρειαστεί προσοχή ιδιαίτερη σίγουρα να μην σουτάρουν ελεύθεροι αλλά να περιμένουν οι αμυντικοί του Ολυμπιακού ότι κατά μεγάλο ποσοστό επιτίθενται σε αυτές τις καταστάσεις , καθώς πλην του Milaknis οι υπόλοιποι έχουν αυτήν την τάση.

Σε σχέση με το POST game τους , εκεί έχουν την ικανότητα να παίρνουν θέση και να κερδίζουν αβίαστες βολές. Ιδιαίτερα μετά από αλλαγές αλλά ενδεχομένως και απευθείας , εναντίον συγκεκριμένων παικτών θα επιτεθούν χαμηλά αμέσως.

 

Τέλος το γνωστό παιχνίδι για τον Milaknis , όταν είναι στο παρκέ. Στο παιχνίδι στην Maccabi το OFF SCREEN παιχνίδι ήταν καθοριστικό και έγγειρε την πλάστιγγα για τους Λιθουανούς στο τέλος. Είναι βέβαιο ότι μετά από TIME OUT στα κρίσιμα σημεία οι 2 πόλοι τους είναι ο Davies και ο Milaknis.

Αμυντικά είναι ομάδα που δίνει μπασκετικό “ξύλο”. Προηγούμενες σεζόν παραχωρούσαν τις περισσότερες βολές ανά κατοχές , φέτος όχι τόσο πολύ … αλλά ίσως τελικά και αυτό να έπαιξε τον ρόλο του στο ότι δεν πήγαν όπως θα ήθελαν. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του coach Jasicevicius είναι η προστασία της ρακέτας. Παραδοσιακά και αυτό , οι αντίπαλοι τους εκτελούν τα περισσότερα τρίποντα ανά κατοχές.

Είναι πολύ προσεκτικοί και στα close out , αλλά και στο πως τα υποστηρίζουν. Στο οποιοδήποτε ρήγμα , αμέσως 2 και 3 παίκτες θα κλείσουν τον παίκτη που επιτίθεται στο καλάθι. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση πρέπει σίγουρα να έχει υπομονή και να ψάξει 2ες και 3ες φάσεις και να έχει υπομονή στο πότε θα πάρει το σουτ. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το SYNERGY SPORTS , οι αντίπαλοι τους εκδηλώνουν τις 2ες περισσότερες επιθέσεις στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα με τεράστια αποτελεσματικότητα.

 

Στα  Pick and Roll γενικά είναι επιθετικοί , ιδιαίτερα με τον Davis σαν CENTER , εκτός ειδικών εξαιρέσεων. Στο LOW POST θα παγιδέψουν όταν υπάρχει mismatch και σίγουρα όλοι θα πατάνε μέσα στο ζωγραφιστό. Όπως είπα και πριν , το πιο σημαντικό κομμάτι για τον εκάστοτε αντίπαλο της Ζαλγκίρις είναι να μην βιαστεί στην επίθεση και να μπορέσει να τους βάλει σε διαδικασία αμυντικών rotation. Σαφώς και θα υπάρχουν ανοιχτά σουτ από την γραμμή 3π , αλλά και χωρίς αυτά με υπομονή μπορείς να βρεις τις λύσεις. Κοιτώντας την διαφοροποίηση στις νίκες και στις ήττες , όλα τα νούμερα είναι τα ίδια , με 2 νούμερα να ξεχωρίζουν … τα εύστοχα τρίποντα των αντιπάλων και ο αριθμός των βολών που εκτέλεσε ο αντίπαλος. Μπορεί να ακούγεται βαρετό αλλά μερικές φορές τα βασικά αρκούν.

Success is neither magical nor mysterious. Success is the natural consequence of consistently applying the basic fundamentals.

Jim Rohn

Η επιτυχία δεν είναι κάτι μαγικό η μυστήριο. επιτυχία είναι το φυσικό επακόλουθο της συνεχής εκτέλεσης των βασικών αρχών.

 

Jim Rohn



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ