23.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ευρωλίγκα προτείνει… τα ίδια!

Τη δική της πρόταση για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη συμμετοχή των παικτών της Ευρωλίγκας στα "παράθυρα", που θεσπίζει από φέτος η FIBA στην αγωνιστική περίοδο για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2019, δίνει ο Τζόρντι Μπερτομέου και το επιτελείο του στη Βαρκελώνη. Μόνο που αντί να συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου που παρατηρείται αυτή τη στιγμή, μάλλον το επιτείνει, δεδομένου ότι αποτελεί επανάληψη των θέσεων, που έχει από την αρχή της διαμάχης αυτής η Ευρωλίγκα. Μια από τα ίδια, δηλαδή...

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρόταση;

Α) Να μην ισχύσουν καθόλου τα "παράθυρα" της FIBA.

Β) Η αγωνιστική περίοδος για τις διασυλλογικές διοργανώσεις και τα εθνικά πρωταθλήματα να αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και να ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουνίου. Ό,τι ισχύει και τώρα δηλαδή.

Γ) Οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου να είναι αφιερωμένες στην προετοιμασία των Εθνικών ομάδων.

Δ) Όλες οι διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων να διεξάγονται μέσα στον Ιούλιο. Είτε πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είτε για τα περιφερειακά πρωταθλήματα είτε για τις προκριματικές φάσεις. Επί της ουσίας, δηλαδή, η Ευρωλίγκα λέει στη FIBA για παράδειγμα: "Διοργανώστε τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ τον Ιούλιο του 2018 και το Μουντομπάσκετ τον Ιούλιο του 2019"!

Ε) Όλος ο Αύγουστος να είναι κενός προκειμένου να ξεκουράζονται οι παίκτες.

ΣΤ) Ο Σεπτέμβριος να είναι αφιερωμένος στην προετοιμασία των συλλόγων για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωλίγκα αναγνωρίζει ότι χρειάζεται οι εθνικές ομάδες να έχουν πλήρη σύνθεση όταν αγωνίζονται είτε στα προκριματικά είτε στις μεγάλες διοργανώσεις, διότι αυτό είναι προς όφελος του αθλήματος, των φιλάθλων, αλλά και των χορηγών. Μόνο που με την πρόταση που κάνει και την οποία, όπως υποστηρίζει, έθεσε υπόψη της FIBA σήμερα Πέμπτη 21/9, εξακολουθεί να κινείται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Η FIBA στο δικό της καλεντάρι προβλέπει ένα ολόκληρο καλοκαίρι ξεκούρασης για τους παίκτες ανά τετραετία, αντίθετα στο καλεντάρι της Ευρωλίγκας όλα τα καλοκαίρια είναι κατειλημμένα. Από εκεί και πέρα, ανακύπτει ένα ακόμα ζήτημα με την πρόταση της Ευρωλίγκας. Αν πρέπει τον Ιούλιο να γίνονται όλες οι διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων, τα καλοκαίρια που το πρόγραμμα θα έχει Ολυμπιακούς Αγώνες πότε θα διεξάγονται τα προκριματικά των περιφερειακών πρωταθλημάτων; Δηλαδή, το Ευρωμπάσκετ πρέπει τώρα να γίνει το 2021 και με βάση την πρόταση της Ευρωλίγκας τα προκριματικά θα πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο του 2020, το διάστημα δηλαδή που θα γίνει και το Ολυμπιακό τουρνουά στο Τόκιο!

Σε κάθε περίπτωση οι πρόεδροι μεγάλων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών (μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, αλλά και ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα, που δήλωσε ρητώς και κατηγορηματικά ότι η ισπανική ομοσπονδία θα καλέσει παίκτες της Ευρωλίγκας στους προκριματικούς αγώνες του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου) συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή με την ηγεσία της FIBA, έχοντας στα χέρια τους την πρόταση της Ευρωλίγκα. Και αναμένεται η αντίδρασή τους...

Παρακάτω η πρόταση της Ευρωλίγκας σχηματοποιημένη



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ