34.9 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Η Ευρωλίγκα πληρώνει 1 εκ. στη FIBA!

Μία σημαντική δικαστική νίκη σε επίπεδο ευρωπαϊκών δικαστηρίων πέτυχε η FIBA επί της Ευρωλίγκας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα El Pais. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρμόδιο για εμπορικές υποθέσεις, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, επιδίκασε πριν από λίγες μέρες στη FIBA ένα ποσό 900.000 Ευρώ, το οποίο μαζί με τους τόκους ξεπερνά το 1 εκατομμύριο Ευρώ, ως αποζημίωση για την αθέτηση από πλευράς Ευρωλίγκας μιας εμπορικής συμφωνίας, την οποίαν είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2004.

Την υπογραφή σε εκείνη τη συμφωνία είχε βάλει τότε η ULEB, την οποία το 2010 διαδέχθηκε και ως προς τις υποχρεώσεις της η Euroleague Properties, θυγατρική της Ευρωλίγκας. Βάσει αυτής της συμφωνίας η ULEB (και από το 2010 και μετά η Ευρωλίγκα) έπρεπε να καταβάλλει ετησίως στη FIBA ένα ποσό 400.000 Ευρώ. Αυτό το ποσό σταμάτησε να το καταβάλλει τον Δεκέμβρη του 2012, όταν κατήγγειλε μονομερώς την συμφωνία με τη FIBA εξαιτίας των αλλαγών στο καλεντάρι στις οποίες ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η παγκόσμια ομοσπονδία από το 2017 και μετά. 

Η FIBA προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δέχθηκε ότι η συμφωνία της με την Ευρωλίγκα έληξε τον Ιανουάριο του 2015. Άρα η Ευρωλίγκα όφειλε στη FIBA τα ποσά για το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2012 ως τον Ιανουάριο του 2015 και το δικαστήριο τής τα επιδίκασε, μαζί με τους τόκους. Σημαντικό είναι επίσης το ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόφαση της FIBA να αλλάξει το καλεντάρι της δεν συνιστά παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας της με την Ευρωλίγκα, όπως επικαλέστηκε η τελευταία ως λόγο της καταγγελίας της.

Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω απόφαση είναι εφέσιμη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ