31.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Η Ευρωλίγκα αρνήθηκε το τελικό σχέδιο της FIBA!

Οι... υποψίες σύγκλισης μεταξύ Ευρωλίγκας και FIBA τερματίστηκαν άδοξα σήμερα, με τα σωματεία της Ευρωλίγκας να αρνούντα οριστικά το τελικό σχέδιο της Παγόσμιας Ομοσπονδίας για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2019.

Οι 16 ομάδες που συνεδρίασαν στη Βαρκελώνη ήταν στην πλειοψηφία τους αντίθετες, με το παράδοξο να είναι ότι η Μακάμπι αίφνης τάχθηκε υπέρ της αποδοχής της πρότασης για να βρεθεί λύση και η ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό συμφώνησαν, όμως, οι άλλοι ήταν αντίθετοι και έτσι ο καθένας τραβάει τον δρόμο του...

Όπως είναι λογικό η FIBA με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση από την πλευρά των ομάδων της Ευρωλίγκας, για τη -μικρή- αλλαγή του προγράμματος που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία από την πλευρά της πρότεινε μία λογική και πρακτική λύση, όμως μετά το άδοξο φινάλε της υπόθεσης χάθηκε μία «χρυσή» ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος που θα βοηθούσε τους παίκτες, τους συλλόγους, τις εθνικές ομάδες και φυσικά τους φίλους του αθλήματος. Η απόφαση αυτή από τα κλαμπ της Ευρωλίγκας επιβεβαιώνει -με βάση πάντοτε τα όσα αναφέρει η FIBA στην ανακοίνωσή της- ότι ένα μικρό γκρουπ ομάδων παραμελεί ολόκληρη την μπασκετική οικογένεια και την εξέλιξη του αθλήματος, ενώ επιτίθεται στις εθνικές ομάδες. Παράλληλα τονίζεται ότι τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ξεκινήσουν κανονικά τον προσεχή Νοέμβριο.

Από την πλευρά της, η Ευρωλίγκα στη δική της ανακοίνωση εστίασε σε πέντε βασικά σημεία. Αρχικά στο γεγονός ότι  είναι ευθύνη και υποχρέωση της FIBA ​​και των εθνικών ομοσπονδιών να διοργανώνουν τουρνουά εθνικών ομάδων και επίσημων προκριματικών παιχνιδιών με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα, κατά δεύτερον τονίζουν ότι οι ομάδες της διοργάνωσης υποστήριζαν πάντοτε κάθε τουρνουά εθνικής ομάδας που έχει εκπληρώσει αυτά τα βασικά πρότυπα και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Το τρίτο σκέλος της ανακοίνωσης τονίζει ότι με την πρόταση της FIBA δεν επιλύει τα προβλήματα που υπήρξαν στο καλεντάρι και προσθέτει δυσκολίες όπως την ενδεχόμενη απουσία σπουδαίων παικτών από τους αγώνες των εθνικών ομάδων, αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει οι παίκτες να δίνουν πολλά παιχνίδια μέσα σε μειωμένη χρονική περίοδο χωρίς να ξεκουράζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού από την υπερβολική κόπωση. Γι' αυτούς τους λόγους, τα κλαμπ της Ευρωλίγκας τονίζουν ότι δεν θα υποβάλουν πρόταση μεταβολής του ημερολογίου για τη σεζόν 2017-18. Καταλήγοντας εκφράζουν την άποψη ότι ήταν ατυχής η πρόταση της FIBA μετά από πέντε χρόνια από την πρώτη προσπάθεια της Ευρωλίγκας να βρεθεί λύση στο θέμα, ενώ θα συνεχίσουν με βάση τη δέσμευσή τους να είναι ανοιχτοί σε διάλογο για να επιτευχθεί η συμφωνία με τη FIBA. Μια τέτοια συμφωνία -με βάση τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας- θα πρέπει να περιλαμβάνει τον ορισμό ενός ημερολογίου εθνικής ομάδας μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών θεμάτων, θέτοντας τη βάση για μια πραγματική συνεργασία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ