21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η Ευρωλίγκα έχει δημιουργήσει μία άνευ προηγούμενου κατάσταση»

Την αντίθεσή της προς την τελευταία ενημέρωση της Ευρωλίγκα περί «ομόφωνης συμφωνίας στους κεντρικούς πυλώνες που θα καταθέσει η ECA προς την FIBA», εκδήλωσε μέσω του προέδρου της η ισραηλινή ομοσπονδία μπάσκετ, με τον Σμούελ Φρένκελ να αναφέρει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ULEB, Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ, τον φόβο για πιθανή «καταβαράθρωση» των εθνικών πρωταθλημάτων στο μέλλον.

Δεν είναι λίγοι, όσοι ισχυρίζονται πως με το καλεντάρι που επιθυμεί να προωθήσει η Ευρωλίγκα, τα εθνικά πρωταθλήματα βλάπτονται σοβαρά και οι βλέψεις της εν λόγω αρχής για πρωτάθλημα 24 ομάδων, ίσως αποδειχθούν καταστροφικές. Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της ισραηλινής ομοσπονδίας μπάσκετ, Σμούελ Φρένκελ, ξεδιπλώνοντας με επιστολή του προ δύο ημερών (19/12) προς τον πρόεδρο της ULEB, Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ, τα επιχειρήματά του σχετικά με αυτό το ζήτημα, δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεσή του προς τις εξαγγελίες της Ευρωλίγκα, η οποία με τελευταία της ενημέρωση έκανε αναφορά για συμφωνία εξ όλων των πλευρών, για τους κεντρικούς πυλώνες της πρότασης που επιθυμεί να καταθέσει στην FIBA, ώστε να βοηθήσει στην άρση του «σχίσματος» που ταλαιπωρεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Αναλυτικά, όσα έγραψε ο κύριος Φρένκελ:

«Αγαπητέ κ. Tomas Van Den Spiegel,

Εμείς, ως ισραηλινή BSL, αποφασίσαμε να μην παρευρεθούμε στην πρόσφατη συνάντηση στη Βαρκελώνη, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι η φωνή των Λιγκών δεν ακούγεται, ούτε λαμβάνεται υπόψιν. Οχι μόνο δεν λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα των Εθνικών Λιγκών, αλλά βλάπτονται ξανά και ξανά. Παρόλο που οι Λίγκες είχαν αρκετά, πολύ λογικά παράπονα από τις ενέργειες και τις αποφάσεις της Ευρωλίγκας τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Στη διάρκεια των τελευταίων σεζόν, έχουμε δει το καλεντάρι της Ευρωλίγκα να αυξάνεται δραματικά, σε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο και τον προγραμματισμό των αγώνων να εισάγει αγώνες τα βράδια της Παρασκευής, κάτι που βέβαια έρχεται εις βάρος αρκετών εγχώριων πρωταθλημάτων.

Τώρα βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, στην οποία μία φορά κάθε μήνα, η Ευρωλίγκα παίζει δύο αγώνες την ίδια εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της δεν επιτρέπει Παράθυρα για τους προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Είναι κατανοητό ότι εάν η Ευρωλίγκα αυξηθεί σε 18 ομάδες, τότε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες πια, οι ομάδες θα καλούνται να δώσουν δύο παιχνίδια για την Ευρωλίγκα μέσα σε 48 ώρες - κάτι που θα προκαλέσει ένα πρόσθετο μεγάλο πλήγμα στα εγχώρια πρωταθλήματα, σε επίπεδο οικονομικό και μάρκετινγκ. Μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση κατά την οποία ομάδες από την ίδια χώρα θα παίξουν 3 φορές την ίδια εβδομάδα μεταξύ τους, ενώ οι οπαδοί θα έχουν μεγάλες δυσκολιες να παρακολουθήσουν τον αγώνα (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, ή διεθνή διοργάνωση)

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι εγχώριες Λίγκες δεν έχουν αυξήσει τη διάρκειά τους τα τελευταία χρόνια και έχουν διατηρήσει το πρόγραμμά τους ίδιο για πολλά χρόνια.

Θεωρούμε ότι, απαντώντας στο επίσημο δελτίο Τύπου της Ευρωλίγκας, για την φερόμενη συμφωνία σε πολλά σημαντικά ζητήματα, η ULEB θα πρέπει να διευκρινίσει τα πράγματα με μία δική της δήλωση.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε διαβάσει ότι ο στόχος και το όραμα της Ευρωλίγκα είναι να συμπεριλάβει 24 ομάδες, ένα γεγονός που θα βλάψει σοβαρά τις εθνικές λίγκες. Όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε ένα μεγαλύτερο και ακόμα πιο επιβαρυμένο καλεντάρι της Ευρωλίγκας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολύ λίγα πρωταθλήματα-μέλη της ULEB μπορούν να στείλουν ομάδες στην Ευρωλίγκα, σύμφωνα με τη βάση του αθλητικού κριτηρίου.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει σφαιρική σκέψη σχετικά με το μοντέλο της Ευρωλίγκας, αφού οι ομάδες της ECA πλέον, διαθέτουν μεγαλύτερα και ακριβότερα ρόστερ, ενώ το οικονομικό συμπλήρωμα δεν ισοσκελίζεται από τα επιπλέον έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν. Επιπλέον, τα πολύ βαθιά ρόστερ των ομάδων παίρνουν παίκτες από τις υπόλοιπες ομάδες των εγχώριων Λιγκών και αυξάνουν το χάσμα μεταξύ των κλαμπ της Ευρωλίγκας και των υπόλοιπων ομάδων.

Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ποδοσφαίρου, όπου οι ομάδες δεν παίζουν ποτέ περισσότερα από ένα διεθνή παιχνίδια κάθε εβδομάδα, είναι πολύ πιο κατάλληλο.

Πιστεύουμε ότι οι εγχώριες διοργανώσεις πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την ενιαία στάση μας σε αυτά τα θέματα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ