25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Η «ερυθρόλευκη» αποτίμηση από την Ευρωλίγκα

Η Ευρωλίγκα επιχείρησε να κάνει την αποτίμηση της φετινής πορείας του Ολυμπιακού μέχρι το Final Four και ανέλυσε την σεζόν που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» μέχρι να φτάσουν στην πρόκριση στην τετράδα του θεσμού. 

Αναλυτικά η πορεία των "πάντα ανταγωνιστικών" Πειραιωτών:

"Όταν ο Ολυμπιακός φτάνει για το έκτο Final Four τα τελευταία εννιά χρόνια, θα το κάνει σε μια πόλη -την Κωνσταντινούπολη- όπου έχει τις καλύτερες αναμνήσεις. Το Σινάν Ερντέμ, έδρα του Final Four, είναι το γήπεδο στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε ένα θεαματικό comeback στον τελικό του 2012 για να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα τελευταία δευτερόλεπτα, για τον πρώτο από τους ιστορικούς back-to-back τίτλους. Φέτος, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη επιβιώσει σε ένα must-win παιχνίδι στην πόλη, για να νικήσουν την Αναντολού Εφές στο Game 4  της σειράς, πριν κερδίσουν το πέμπτο εντός έδρας.

Το μονοπάτι που οδηγεί στην διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού στέμματος είναι πολύ γνωστό σε αυτή την ομάδα. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, οι δύο παίκτες που συμμετείχαν στο καλάθι τίτλου το 2012, λάμπουν σε ένα ρόστερ που έχει τέσσερις πρώην τροπαιούχους και τρεις ακόμη παίκτες που συμμετείχαν στην ήττα από την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του 2015. Ως εκ τούτου, ο προπονητής Γιάννη Σφαιρόπουλος, μπήκε στην σεζόν, γνωρίζοντας πως έχει ένα σύνολο με εμπειρία για να φτάσει ψηλά.

Δεν είναι μυστική η κόκκινη συνταγή της επιτυχίας. Η κορυφαία άμυνα. Με νέους παίκτες που μπήκαν στην αμυντική φιλοσοφία της ομάδας, οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία στο index , το χαμηλότερο ποσοστό στα δίποντα, τις λιγότερες ασίστ ενώ συνολικά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την δεύτερη μικρότερο παθητικό στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 5-4 στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως στην συνέχεια βρήκε τον δρόμο του, κερδίζοντας 11 από τα επόμενα 13 παιχνίδια, για να φτάσει στην ισοβαθμία στην δεύτερη θέση. Οι «κόκκινοι» χαμήλωσαν ταχύτητα στο τέλος αλλά το το 19-11 ήταν αρκετό για την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια.

Στα playoffs οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν όπως θα ήθελαν, με εντός έδρας νίκη 87-72 επί της Εφές, ύστερα από double-double του Γιώργου Πρίντεζη. Η Εφές πήρε κέρδισε οριακά τα δύο επόμενα παιχνίδια, ωστόσο, ο Ολυμπιακός έπρεπε να σώσει την σεζόν στο Game 4. Φυσιολογικά, ο Σπανούλης μπήκε μπροστά με 18 πόντους και 4 ασίστ, για να ισοφαρίσει την σειρά. Στην συνέχεια σκόραρε 22 πόντους και έδωσε 6 ασίστ, καθώς ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την συμμετοχή στο Final Four με νίκη στο Game 5.

Κάποιοι ίσως θεωρήσουν αουτσάιντερ τον Ολυμπιακό, που έτσι κι αλλιώς, είχε ρεκόρ 1-5 απέναντι στις υπόλοιπες τρεις ομάδες του Final Four. Όμως στον Ολυμπιακό είχε δοθεί το… καπέλο του αουτσάιντερ στο παρελθόν και του πήγαινε αρκετά όταν το φορούσε στους πανηγυρισμούς των τίτλων!

Ο δρόμος προς την Κωνσταντινούπολη:

1. Παρά την ήττα στην πρεμιέρα από την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός απάντησε γρήγορα με τρεις σερί νίκες για να μπει σε σωστή πορεία

2. Μετά από δύο σκληρές εντός έδρας ήττες κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν με οκτώ συνεχόμενες νίκες στο ΣΕΦ.

3. Από τον Δεκέμβρη μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 11-2 και κράτησε τους αντιπάλους του επτά φορές κάτω από τους 70 πόντους.

4. Στην 27η αγωνιστική, ο Γιώργος Πρίντεζης μίλησε ξανά την τελευταία στιγμή στο εκτός έδρας ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, πετυχαίνοντας το καλάθι που κλείδωσε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

5. Οι «ερυθρόλευκοι» έσωσαν την σεζόν με νίκη στο Game 4 επί της Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη, επέστρεψαν στην έδρα τους για το do-or-die φινάλε και με τον ηγέτη τους, Βασίλη Σπανούλη, πέρασαν στο Final Four".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ