22.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση Πιτίνο και ο… διάδοχος

Ο Ρικ Πιτίνο αποτελεί οριστικά παρελθόν για τον Παναθηναϊκό και το Basketa.gr παρουσιάζει όσα ισχύουν για την επόμενη μέρα του «τριφυλλιού» μετά την αποχώρηση του Αμερικανού τεχνικού. 

Δεν προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση των «πράσινων» το πρωί της Παρασκευής (20/3) με την οποία αποχαιρετούσε τον Hall of Famer και τον ευχαριστούσε για την προσφορά του. Ο 67χρονος προπονητής δεν πήγε στις ΗΠΑ μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού -του οποίου η εξάπλωση δυστυχώς συνεχίζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη- αλλά και διότι ήθελε να επικυρώσει τη συμφωνία του με το κολέγιο Αϊόνα, πράγμα που αποδείκνυε ότι και ο ίδιος σκεφτόταν την επόμενη μέρα μακριά από την Ελλάδα, καθώς πλέον μπορούσε να εκπληρώσει το μεγάλο του στόχο, την επιστροφή του στο NCAA. 

Καμία σχέση η πρώτη θητεία με τη δεύτερη 

Όταν τα Χριστούγεννα του 2018 ο Ρικ Πιτίνο προσγειώθηκε στην Ελλάδα ήθελε να αποδείξει πολλά και κυρίως θα προσπαθούσε να επιτύχει στην Ευρώπη ούτως ώστε να βρει ξανά δουλειά στις ΗΠΑ, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος με σχετικές δηλώσεις του. Χρειάστηκε δύο μήνες μέχρι να προσαρμοστεί, αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά οι παίκτες έκαναν στο παρκέ ακριβώς αυτά που ήθελε και ο Παναθηναϊκός πρόλαβε μ’ ένα εκπληκτικό σερί να μπει από το... πουθενά στα πλέι οφ εντυπωσιάζοντας με την απόδοσή του και πανηγυρίζοντας σπουδαίες νίκες. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος όμως ο Πιτίνο αποχώρησε για προσωπικούς λόγους όμως το ο δίαυλος επικοινωνίας παρέμενε ανοιχτός. 

Τελικά, μετά τη λανθασμένη πρόσληψη του Αργύρη Πεδουλάκη ο οποίος δεν κατάφερε να αντέξει στον πάγκο για πολύ καιρό, στην τρίτη του παρουσία σε αυτόν, ο Πιτίνο επέστρεψε τον Νοέμβριο του 2019. Τίποτα όμως δεν ήταν το ίδιο. 

Η ομάδα πήρε τις απαιτούμενες νίκες κι ένα μεγάλο διπλό στο Καλίνινγκραντ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά δεν ήταν πειστική και δεν είχε την αύρα της προηγούμενης σεζόν. Τα αρνητικά αποτελέσματα του τελευταίου μήνα έδειχναν ότι πλέον ο Πιτίνο δεν ενέπνεε τους παίκτες του και ο ίδιος ίσως να είχε το μυαλό του αλλού. Το «αλλού» όπως αποδείχτηκε ήταν το ενδεχόμενο επιστροφή του στους πάγκους του κολεγιακού πρωταθλήματος όπως και θα συμβεί, μετά την επίσημη συμφωνία του με το Αϊόνα. Έτσι λοιπόν ο Πιτίνο τελείωσε οριστικά για τον Παναθηναϊκό ο οποίος πρέπει πλέον να βρει ποιος θα τον αντικαταστήσει. 

Ο διάδοχος 

Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν δεν γίνει αυτήν την φορά, πότε θα γίνει; Δύο ερωτήματα πίσω από τα οποία κρύβεται το ίδιο ονοματεπώνυμο. Ο Γιώργος Βόβορας χαίρει της εκτίμησης της διοίκησης του Παναθηναϊκού και πλέον είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Έως τώρα έχει εκτελέσει τρεις φορές χρέη υπηρεσιακού προπονητή. Η πρώτη το 2016 μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη και πριν την έλευση του Τσάβι ΠασκουάλΗ δεύτερη το 2018 όταν κάθισε στον πάγκο για το παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο έπειτα από το τέλος της συνεργασίας με τον Καταλανό προπονητή και πριν την έλευση του Πιτίνο και τον περασμένο Νοέμβρη όταν οδήγησε τους πρωταθλητές Ελλάδας στη νίκη επί της Ζαλγκίρις και της Μπάγερν εκτός έδρας, μετά τη φυγή του «Άρτζι» και πριν επιστρέψει ο Πιτίνο. 

Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο κι έχει μάθει πολλά πράγματα δίπλα σε σπουδαίους προπονητές. Ο ίδιος έδειξε έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία του και ίσως είναι αυτό που περιμένει πλέον. Το timing είναι ευνοϊκό, καθώς μεσούσης της σεζόν δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος άλλος αντικαταστάτης του Ρικ Πιτίνο. Φυσικά πρόκειται και για μία ευκαιρία την οποία αξίζει. 

Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί και το ενδεχόμενο οριστικής αναβολής της χρονιάς, εξαιτίας του κορωνοίού. Αν συμβεί αυτό και οι ομάδες επιστρέψουν στη δράση τον προσεχή Σεπτέμβριο τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν. Προς το παρόν όμως, με τα υπάρχοντα δεδομένα ο Γιώργος Βόβορας θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού για το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2019/20. 

Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική αναβολή τότε δεν θα είναι απίθανο να εξεταστούν κι άλλες λύσεις. Μία από την εγχώρια αγορά και κάποιες άλλες από το εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να προσφέρουν πάντοτε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για την άκρη του πάγκου. 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ