21.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η επιθετική Ισλανδία απαιτεί πνευματική ετοιμότητα

Μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση με την παρουσία της ΕΘΝΙΚΗΣ μας ομάδας είναι έτοιμη να αρχίσει . Έχοντας την μεγάλη τύχη να έχω ζήσει εκ των έσω τις τελευταίες 3 μεγάλες διοργανώσεις ( MUNDOBASKET 2014 , EUROBASKET 2015 κ PRE-OLYMPIC 2016 ) θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω λίγο πιο κοντά στο παρκέ και στο τι θα αντιμετωπίσουμε αυτό το καλοκαίρι .

Η προετοιμασία του μυαλού είναι ουσιαστικά η μόνη προπόνηση που υπάρχει καθώς οι συνεχόμενοι αγώνες δεν δίνουν την δυνατότητα να προπονηθείς σκληρά . Αυτός είναι και ο λόγος που οι ομάδες που έχουν μια συνέχεια στο ρόστερ προπονητικά αλλά και σαν ρόστερ έχουν ένα αβαντάζ καθώς από το προηγούμενο καλοκαίρι γνωρίζουν κάποιες συνήθειες αλλά και απαιτήσεις των προπονητών .

Εξυπακούεται ότι γνωρίζουν και τους συμπαίκτες τους καλύτερα . Το διάβασμα λοιπόν του αντιπάλου είναι σημαντικό κυριως στις αποφάσεις των προπονητών αλλά και στο τι πληροφορίες θα δοθούν στους παίκτες . Δεν είναι καθόλου απλό κάθε μέρα και με την συσσωρευμένη κούραση οι παίκτες να ‘απορροφούν’ πληροφορίες και εδώ είναι η ικανότητα των προπονητών να διαλέξουν από τις 10 μόνο αυτές που θα είναι αρκετές για να γίνει η ‘δουλειά’

 Εδώ λοιπόν μπαίνουμε στο πρώτο παιχνίδι ( ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ) που προσωπικά μου θυμίζει λίγο το πρώτο που συμμετείχα σαν μέλος της ΕΘΝΙΚΗΣ  , την αρχή το 2014 με την Σενεγάλη . Τότε ήταν ακόμη πιο δύσκολο καθώς οι παίκτες τότε τις Σενεγάλης ήταν τά το 70% άγνωστοι αλλά ήταν και πολύ δύσκολο να βρούμε φιλικά καθώς λόγο μιας απρόσμενης αρρώστιας αναβλήθηκαν κάποια φιλικά παιχνίδια τους . Έτσι και με το παιχνίδι να είναι πρώτο στην σειρά των αγώνων η προετοιμασία ήταν αρκετά δύσκολη αλλά και αποτελεσματική καθώς κερδίσαμε εύκολα μια ομάδα που στην συνέχεια ήταν από τις εκπλήξεις του τουρνουά . Τό ίδιο δύσκολο λοιπόν θα είναι η προετοιμασία του συγκεκριμένου παιχνιδιού καθώς πολλοί από τους παίκτες του αντιπάλου αλλά και το στυλ που αγωνίζονται είναι άγνωστα προς τα εμάς αλλά ενδεχομένως και τους περισσότερους παίκτες μας . Παρόλα αυτά οι προπονητές και οι παίκτες μας είναι δεδομένο ότι έχουν την εμπειρία και την προνοητικότητα να μην υποτιμήσουν απολύτως κανέναν . 


Επιθετική φύση έχουν οι Ισλανδοί


Είναι μια ομάδα που δεν φοβίζει σίγουρα και θα είναι καλό για εμάς ότι μπαίνουμε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι με έναν τέτοιας δυσκολίας αντίπαλο. Έιναι μια ομάδα φύση επιθετική στην ικανότητα και στην φιλοσοφία , θα προσπαθήσουν να τρέξουν στο παρκέ όσο το δυνατόν περισότερο ιδιαίτερα αν καταφέρουν και βγάλουν άμυνες , τομέας που λόγο ελλείμματος δύναμης αλλά και μεγέθους υστερούν . 

1) Βασικός  χειριστής και πρώτος σκόρερ  της ομάδας στα φιλικά είναι ο #1 Hermannsson ο οποιός μπορεί και να σουτάρει απο ντρίμπλα αλλά και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του , ένας παίκτης που προέρχεται από μια καλή σεζόν στην Β’ Γαλλίας την οποία εξαργύρωσε με αναβάθμιση και στην κατηγορία που θα αγωνιστεί αλλά και σε καλύτερη ομάδα ( CHAMPAGNE CHALONS-REIMS ) . Αυτός θα χρειαστεί σίγουρα καλή ομαδική δουλειά ιδιαίτερα όταν του δίνουν τα σκριν στην μπάλα και θα λέγαμε ότι  είναι ένα καλό πρώτο τεστ στο συγκεκριμένο αμυντικό τομέα που δείξαμε στην προετοιμασία ότι μπορούμε και πρέπει να βελτιώσουμε .

 

Επίσης ένας παίκτης που θα έχει αρκετά την μπάλα στα χέρια του είναι ο γνώριμος μας από τα Τρίκαλα #13 Vilhjalmsson , ο οποίος δεν είναι τόσο ικανός σκόρερ ( χαμηλή αποτελεσματικότητα σουτ γενικά ) όσο ο #1 Hermannsson αλλά πιο συγκεντρωμένος καθαρά στην δημιουργία για τους συμπαίκτες του . Αυτοί οι 2 κυρίως θα “τρέξουν” την ομάδα και θα πρέπει να πιεστούν ιδιαίτερα καθώς έδειξαν στα φιλικά μεγάλη αδυναμία όταν αυτό γίνονταν . Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό καθώς στο ρόστερ υπάρχει ο πολύ έμπειρος και γνωστός από την θητεία του στην Ισπανία #9 Stefansson , ένας παίκτης με τεράστια εμπειρία . Έχασε κάποια φιλικά αλλά εάν είναι υγιής μπορεί να δώσει μια προσωπικότητα στην ομάδα και  να αλλάξει την ισορροπία ενός αγώνα  . Επιστρέφοντας στην χώρα του να συνεχίσει την καριέρα του πήρε το πρωτάθλημα και ο ίδιος βγήκε MVP των playoffs . 

2) Από εκεί και πέρα να αναφέρουμε ένα χαμηλό σχήμα που χρησιμοποιεί με τον #24 Palsson ( Β Γαλλίας και αυτός εξαργύρωσε μια καλή σεζόν με μεταγραφή στην CHOLET ) στο οποίο σαν 4άρι αυτός τρέχει καταστάσεις με την μπάλα στα χέρια και εκεί σίγουρα χρειάζεται μια ετοιμότητα καθώς έδειξε ικανότητα στο να πασάρει ο συγκεκριμένος . Επίσης τον βάζουν και χαμηλά στο ποστ κυρίως για να πασάρει όμως μέσα από κάποιες ομαδικές κινήσεις και κοψίματα στο καλάθι .

 

 3) Αυτή η ομάδα δείχνει ότι έχει έλλειμα μεγέθους αλλά και δύναμης . Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντίπαλοι σέντερ στα δυνατά παιχνίδια με Ρωσσία και Λιθουανία σκόραραν εύκολα και πολύ . Αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι αρχικά στην επίθεση μας για να πάρουμε συνολικά μπροστά . Ο πιο ψηλός παίκτης που διαθέτουν είναι και αυτός ένας παίκτης σε ανοδική πορεία ο 19 χρονών , ύψους 2.16 , #34 Hlinason , ο οποίος φέτος αποκτήθηκε από την πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια με 4ετες συμβόλαιο . Σίγουρα δεν φοβίζει η παρουσία του καθώς έχουμε και εμείς μεγέθη μέσα στην ρακέτα . 

 

4) Με την Λιθουανία δοκίμασαν να παίξουνε ζώνη μετά από πίεση σε όλο το γήπεδο . Ενδεχομένως βλέποντας τα ποσοστά στα σουτ που είχαμε να το δοκιμάσουν και με εμάς γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να βγάλουμε άμυνες και να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο . Αυτές οι λίγες αλλά αρκετές πληροφορίες για την ΙΣΛΑΝΔΙΑ καθώς σίγουρα όσο περνάνε τα παιχνίδια θα μπορούμε με πιο μεγάλη ασφάλεια να μιλάμε για τις αναλύσεις των εκάστοτε αντίπαλων . Σίγουρα όπως είπα και πριν στο πρώτο αυτό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αμυντική διάθεση κυρίως και τα υπόλοιπα θα έρθουν πιο απλά από ότι σε επόμενα παιχνίδια . 

 


Σημασία έχει πώς θα είμαστε εμείς...

Οι Εθνικές ομάδες ειδικά στην αρχή είναι δεδομένο ότι θα ψάχνουν όλες τις ισσοροπίες τους . Κάποιες όπως είπα θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά για διάφορους λόγους ( έπαιξαν μαζί ξανά , έλλειψη απουσίων και τραυματισμών κλπ ) . Οι διαφορές σε σχέση με τις ομάδες είναι ότι υπάρχει χρόνος να χτίσει κάποιος την χημεία … εδώ δεν υπάρχει η πολυτέλεια . Πρέπει όλοι να έρθουν κοντά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις . Αυτό θα είναι ευδιάκριτο κυρίως από το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις τους στα δύσκολα που θα έρθουν , μια ήττα , μια κακή στιγμή . Όποιος γίνει ομάδα πιο γρήγορα και εντός αλλά και εκτός γηπέδου θα έχει αυξημένες πιθανότητες διάκρισης . Καλή επιτυχία στην ΕΘΝΙΚΗ μας ομάδα και μια ευχή να δούμε υψηλού επιπέδου αγώνες . 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ