27.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η Ελλάδα και οι άλλες ομάδες των προολυμπιακών τουρνουά

Με την ολοκλήρωση της β' φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου οριστικοποιήθηκε η κατάταξη από την 9η θέση και κάτω, ενώ αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά σιγά η εικόνα του τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν του χρόνου το καλοκαίρι.

Το εισιτήριο για το Τόκιο έχουν ήδη τσεκάρει έξι ομάδες: η διοργανώτρια Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και Αργεντινή από την αμερικανική ζώνη, η Αυστραλία ως η καλύτερη από τη ζώνη της Ωκεανίας, η Νιγηρία ως η καλύτερη αφρικανική και το Ιράν ως η καλύτερη ασιατική ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μέχρι την Κυριακή θα δοθούν και δύο ακόμα εισιτήρια στις δύο καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες της διοργάνωσης, που θα είναι κάποιες εκ των Γαλλίας, Σερβίας, Ισπανίας, Πολωνίας και Τσεχίας, που μετέχουν στα προημιτελικά. 

11η θέση και προολυμπιακό τουρνουά για Ελλάδα

Στο ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο θα πάρουν μέρος 12 ομάδες, άρα οι υπόλοιπες τέσσερις θα προκύψουν από ισάριθμα προολυμπιακά τουρνουά, τα οποία θα διοργανωθούν τον προσεχή Ιούνιο ανά τον κόσμο. Σε αυτά τα προολυμπιακά τουρνουά θα πάρουν μέρος οι 16 ομάδες με την καλύτερη κατάταξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από τις 7 που αναφέραμε πιο πάνω και άλλες 8, στις οποίες θα δοθεί πρόσκληση από τη FIBA με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής στα προολυμπιακά τουρνουά αποκτούν οι:

-τρεις εκ των Σερβίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Τσεχίας, που δεν θα πάρουν το απ' ευθείας εισιτήριο.

-Λιθουανία, Ιταλία, ΕΛΛΑΔΑ, Ρωσία, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Καναδάς, Τουρκία.

-8 ομάδες που θα προκύψουν από το ranking της FIBA, το οποίο θα δημοσιευτεί αμέσως μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα είναι δύο ομάδες από κάθε ζώνη (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία), οι οποίες δεν εξασφάλισαν το δικαίωμα συμμετοχής στα προολυμπιακά τουρνουά μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάπως έτσι μπορούν να μπουν από το παράθυρο ομάδες όπως η Κίνα, που απέτυχε παταγωδώς στη δική της διοργάνωση ή η Κροατία και η Σλοβενία, που δεν μετείχαν καν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ελλάδα κατέλαβε τελικά την 11η θέση και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε προολυμπιακό τουρνουά.

Τα προολυμπιακά τουρνουά θα είναι τέσσερα, με έξι ομάδες από τις παραπάνω να μετέχουν σε καθένα εξ αυτών, και το εισιτήριο για το Τόκιο θα πάρουν οι τέσσερις ομάδες που θα τα κερδίσουν.

Η τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την 9η θέση και κάτω:

9. Λιθουανία
10. Ιταλία
11. Ελλάδα
12. Ρωσία
13. Βραζιλία
14. Βενεζουέλα
15. Πουέρτο Ρίκο
16. Δομινικανή Δημοκρατία
17. Νιγηρία
18. Γερμανία
19. Νέα Ζηλανδία
20. Τυνησία
21. Καναδάς
22. Τουρκία
23. Ιράν
24. Κίνα
25. Μαυροβούνιο
26. Κορέα
27. Ανγκόλα
28. Ιορδανία
29. Ακτή Ελεφαντοστού
30. Σενεγάλη
31. Ιαπωνία
32. Φιλιππίνες



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ