27.3 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Η εκδίκηση των «ξοφλημένων»

Ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού κι απέδειξε ότι μία ομάδα παραμένει μεγάλη, ακόμα και σε δύσκολες σεζόν.

Αποτελεί το πιο απρόβλεπτο σύνολο στην Ευρωλίγκα όπως έχει αναφερθεί ξανά. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, η εικόνα της ομάδας του Όντεντ Κάτας ήταν απολαυστική και η επικράτηση επί των «ερυθρόλευκων» απόλυτα δίκαιη, με τους δύο «αιώνιους» να έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που αναμενόταν. Αν κάποιος δεν ήξερε τη βαθμολογία κι έβλεπε το ντέρμπι, θα πίστευε ότι ο Παναθηναϊκός παλεύει για την είσοδο στα πλέι οφ και ο Ολυμπιακός για μία τιμητική θέση.

Το πρώτο «ματ» όμως έγινε στους δύο πάγκους. Ο Κάτας πήρε την ταυτότητα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Από τη βασική πεντάδα και το πολύ ψηλό σχήμα χωρίς κλασικούς γκαρντ, μέχρι το φινάλε. Ό,τι κι αν δοκίμασε ο τεχνικός των γηπεδούχων, ο Ισραηλίνος βρισκόταν πάντοτε -τουλάχιστον- ένα βήμα μπροστά, εξουδετερώνοντας όλα τα ατού των Πειραιωτών που δεν θα μπορούσαν να νικήσουν από τα τρίποντα του ΜακΚίσικ, ακόμα κι αν ο μέτριος ως σουτέρ Αμερικανός, έβαλε 4/8.

Η δεύτερη λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά, ήταν η υπεροπλία στις δύο ρακέτες. Οι ψηλοί του Παναθηναϊκού έμοιαζαν σαν άντρες που είχαν απέναντί τους παιδιά. Η κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ έπαιξε κομβικό ρόλο στο ντέρμπι, με το «τριφύλλι» να στήνει πάρτι στις δύο ρακέτες παίρνοντας 16 επιθετικά ριμπάουντ και μην επιτρέποντας ούτε τα μισά στους αντιπάλους τους. 

Το τρίτο κομβικό σημείο ήταν η απόλυτη συγκέντρωση που είχαν οι παίκτες των πρωταθλητών Ελλάδας. Τα «φτηνά» λάθη μπορεί να μην αποφεύχθηκαν, ωστόσο έμειναν ψύχραιμοι παρά τις αναποδιές που υπήρξαν αλλά κυρίως η σπουδαία πνευματική τους ετοιμότητα φάνηκε στις 25/25 βολές. Αυτοί οι πόντοι έκριναν εν πολλοίς το ντέρμπι και πάντοτε παίζουν σημαντικό ρόλο. Από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» το πρώτο που χρειάζεται ένας παίκτης για να είναι εύστοχος, είναι συγκέντρωση. Ο Παναθηναϊκός την είχε αντίθετα με τους Πειραιώτες.

Ο Κάτας ήταν φανερό ότι είχε μοιράσει τους ρόλους κι άπαντες γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν, με την απουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς να μην φαίνεται σε καμία στιγμή. Φυσικά μπροστάρηδες ήταν οι Χάουαρντ Σαντ-Ρόος, Λευτέρης Μποχωρίδης και Ντίνος Μήτογλου, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη ο οποίος έπαιξε το ρόλο του «σκιάχτρου», ακόμα κι αν τα στατιστικά του δεν ήταν εντυπωσιακά. Πλην των Φόστερ και Μακ δεν υστέρησε κανείς και ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον Κουβανό γκαρντ/φόργουορντ και στον Μποχωρίδη με τον πρώτο να πραγματοποιεί αψεγάδιαστη εμφάνιση και τον δεύτερο να μας δίνει ξανά την ευκαιρία να πούμε ότι έχει αδικήσει τον εαυτό του, καθώς τα σωματικά του προσόντα του προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο «ταβάνι» από αυτό που μοιάζει να έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το τέλος της 24ης αγωνιστικής βρίσκει τους δύο «αιώνιους» να απέχουν μόλις δύο νίκες και με τον Παναθηναϊκό να έχει έναν αγώνα λιγότερο. Την ίδια ώρα λοιπόν που οι «ξοφλημένοι» έδωσαν μία μεγάλη χαρά στον κόσμο τους και θα πρέπει πλέον να κοιτάξουν τους δύο τίτλους που θα διεκδικήσουν, το πρωτάθλημα και το κύπελλο, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να σκέφτεται σιγά-σιγά τις καλοκαιρινές του διακοπές, καθώς οι ελπίδες πρόκρισης είναι πλέον ελάχιστες και γι' αυτό ευθύνεται ο μεγάλος του αντίπαλος που τον «αιχμαλώτισε» μέσα στο ίδιο του το σπίτι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ