18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ομάδα που αρνείται να χάσει

Η Εθνική Γυναικών είναι η Μαριέλλα Φασούλα... Αυτό τα τελευταίa 66 δευτερόλεπτά της στο παρκέ στο φινάλε του αγώνα με τη Βουλγαρία. Με 1’06’’ κάνει λάθος με το σκορ στο 55-70 και την ομάδα να αναζητά το «χρυσό» +18. Ακολουθούν δύο λάθη από αντιπάλους και ένα άστοχο ελληνικό σουτ. Στο τάιμ άουτ μοιάζει απλά απαρηγόρητη. Η κάμερα την πιάνει να τα έχει βάλει με τον εαυτό της. Ο Μασλαρινός την ξαναβάζει στο παρκέ. Κι εκεί που νομίζεις πως δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει, καθαρά ψυχολογικά, απλά δεν το βάζει κάτω. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ένα επιθετικό ριμπάουντ, ένα λέι απ... Και την ώρα που πηγαίνει στη βολή δακρυσμένη λες «και τώρα;».... Κι όμως... Είναι εύστοχη και βάζει τελεία και παύλα σε μια πορεία με πολλά σκαμπενεβάσματα ως αυτό το μπλε κουβάρι από δάκρυα, φωνές και αγκαλιές...

Ο εφιάλτης κάθε... λοιμωξιολόγου απεικονίστηκε εκεί στο παρκέ της Στόζιτσε Αρένα. Μαζί, όμως, ανάγλυφα ζωγραφίστηκε η προσπάθεια, η χαρά, η συγκίνηση, αυτό το «δεν τα παρατάω μέχρι να ακουστεί η κόρνα»... Είναι η περιβόητη ψυχή για την οποία τόσες φορές μιλάμε, κάνοντας κατάχρηση, αλλά ίσως δεν ταιριάζει σε καμία άλλη ομάδα περισσότερο από αυτήν. Η Εθνική Γυναικών και η Μαριέλλα Φασούλα άφησαν πίσω το λάθος, το +15, την οριακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Εθνική Ομάδα και έφτασαν στο Ευρωμπάσκετ 2021.

Η ομάδα αυτή κουράστηκε πολύ για να φτάσει να μπει η ελληνική σημαία δίπλα στις άλλες 15 στη φωτογραφία που έφτιαξε η FIBA χθες το βράδυ μετά το τέλος της προκριματικής φάσης. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, πριν καν πατήσει στο παρκέ. Γιατί αν θεωρεί κάποιος πως είναι εύκολο να αφήσεις πίσω σου δεκαετίες ουσιαστικά που είχαν τη σφραγίδα αθλητριών όπως η Εβίνα Μάλτση και η Στέλλα Καλτσίδου ή η Λολίτα Λύμουρα τότε απλά βλέπει και δεν καταλαβαίνει τι βλέπει. Ή πως είναι εύκολο μετά από μήνες απραξίας να μπει να αγωνιστεί και σε τέτοιο επίπεδο. Οι μισές από τις κοπέλες που δεν αγωνίζονται στο εξωτερικό έκαναν μια τεράστια υπέρβαση μέχρι αυτό το «κουβάρι» στο παρκέ.

Η Εθνική Γυναικών μέσα από αυτή τη διαδικασία κέρδισε και κάτι παραπάνω από μία πρόκριση, διόλου αμελητέο.  Περνά από τη διαδικασία της αλλαγής της σκυτάλης με μια σημαντική επιτυχία. Δίπλα στις έμπειρες Σωτηρίου, Σπανού, Νικολοπούλου, Σπυριδοπούλου έρχεται η γενιά που έχει κάνει τα πρώτα βήματα με τις Χριστινάκη, Φασούλα, Παυλοπούλου, Σταμολάμπρου και πλάθεται και η επόμενη με αθλήτριες όπως η Μποσγανά ή αυτές που δεν μπόρεσαν να είναι στα τελευταία παράθυρα όπως η Χατζηλεοντή ή Κριμίλη. Κι αυτό έγινε χωρίς να χαθεί μια σημαντική διοργάνωση που πέρα από την παρουσία θα δώσει σημαντική εμπειρία σε όσες βρεθούν εκεί. Μία ακόμη επένδυση για το αύριο. Γι’ αυτό η παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ γίνεται ακόμη πιο σημαντική και αποκτά άλλες διαστάσεις. Γιατί δεν είναι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον.

Υ.Γ. Η Εθνική Γυναικών είναι κάτι ακόμη και το είδαμε μέσα από τα social. Είναι και  η Μάλτση, η Καλτσίδου, η Μπεσκάκη, η Βασιλείου, η Λύμουρα, η Δελή που δάκρυσαν με την επιτυχία των διαδόχων τους και δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνήσή τους. Εϊναι η Κλιγκοπούλου και η Καλέντζου που ήταν στον πάγκο στη Σλοβενία και είχαν μεγαλύτερο άγχος και από τα κορίτσια. Ξέρουν.. Έχουν βρεθεί κι αυτές εκεί. Για κάποιο λόγο η Εθνική Ομάδα πάντα ήταν η αγαπημένη όσων κοριτσιών έχουν φορέσει τη γαλανόλευκη όλα αυτά τα χρόνια. Και συνέχισαν να την πονάνε και να την αγαπάνε ακόμη και όταν έβαλαν τη φανέλα στο συρτάρι!

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ