16.9 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Η “γιγαντόσωμη” Λιθουανία χτυπάει από κοντά…

Έφτασε η μεγάλη στιγμή για μια ακόμη χρονιά για την ΕΘΝΙΚΗ μας . Η ώρα τωνμεγάλων αγώνων . Αυτήν την φορά στον δρόμο μας σαν πρώτη του ομίλου της η Λιθουανία , μια ομάδα που τα τελευταία 3 χρόνια με αφετηρία το EUROBASKET 2015 ,είναι σε καλή κατάσταση . Πέρσι έδωσε το παρόν στην Ολυμπιάδα σαν φιναλίστ του 2015 και φέτος έκανε μια καλή πορεία στους ομίλους με νέο πλέον προπονητή τον coach Adomaitis . Ας δούμε την ομάδα λοιπόν που μας χωρίζει από την επανεμφάνιση μας στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης .
Ξεκίνησαν τους αγώνες με μια ήττα σοκ από την Γεωργία του coach Ζούρου , ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε έκπληξη . Τελικά βάση των υπόλοιπων αποτελεσμάτων ( και όχι απόδοσης καθώς η Γεωργία έπαιξε πολύ καλή άμυνα ) ήταν καθώς η Λιθουανία κέρδισε όλα τα άλλα παιχνίδια ( Ισραήλ , Ουκρανία , Ιταλία , Γερμανία ) και βγήκε πρώτη στον όμιλο . Πάμε με σειρά προτεραιότητας να δούμε τα αμυντικά σημεία κλειδιά της αναμέτρησης :


1.POST GAME : Είναι ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν στην διοργάνωση . Με τον Valanciunas αλλά ενίοτε και τον Motiejunas και τους υπόλοιπους forwards Kouzminskas , Macioulis, Ulanovas ( οι οποίοι πάνε και στο transition post ) θα πατήσουν την μπάλα χαμηλά με κάθε ευκαιρία . Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν για να τους δώσουν την μπάλα είναι σχετικά απλές . Το δίλημμα για την άμυνα μας θα είναι πάμε σε άμυνα 1 εναντίον 1 η στέλνουμε βοήθεια ; Οι spot σουτέρ που διαθέτουν είναι ικανοί να ευστοχήσουν στα περισσότερα από τα σουτ 3π που θα πάρουν , παρόλο που στο τουρνουά δεν βγάζουν μάτια σαν ομάδα , γνωρίζουμε ότι όλοι οι παίκτες τους μπορούν να σουτάρουν καλά . Το μοναδικό προφανές ρίσκο ίσως θα μπορούσε να ήταν σε στιγμές που αγωνίζεται ο Valanciunas με τον Motiejunas να βοηθάνε περισσότερο από εκεί . Παρόλα αυτά έχουν και καλές συνεργασίες καθώς μόλις πατάει η μπάλα χαμηλά ο άλλος ψηλός συνήθως κόβει στην ρακέτα και έτσι ο αμυντικός δεν έχει περιθώρια να μην τον ελέγχει . Θα χρειαστούμε καλή ατομική άμυνα , έχουμε 3 ψηλούς ( Μπουρούσης , Παπαγιάννης , Μπόγρης ) οι οποίοι μπορούν να το καταφέρουν .

 


2.ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ REBOUND: Ίσως πιο σημαντικό και από το προηγούμενο . Πολύ απλά παίζουν με “σωσίβιο” αυτό το στατιστικό ( 40% ανανέωση περίπου ) μέχρι τώρα . Έχουν μεγέθη σε όλες τις θέσεις και το κυνηγάνε . Δείξαμε αδυναμία σε κάποια παιχνίδια σε αυτό . Υπάρχουν και αρκετά κοντινά (short) rebounds από χαμένα post ups , τα οποία είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς η μάχη θα είναι σώμα με σώμα . Είναι θέμα θέλησης , συγκέντρωσης και να βάλουμε τα κορμιά στην φωτιά , κάτι που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε αυτότο παιχνίδι θα κάνουμε . Θεωρώ ότι αυτά τα 2 σημεία κυρίως θα κρίνουν την αμυντική μας επιτυχία . Εννοείται ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι χωρίς αύριο και δεν συζητάμε ότι και στην άμυνα μας στα σκριν στην μπάλα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί .

Δεν έχουν παίκτες όπως οι DeColo , Fournier , Huertel , Dragic κλπ , οι οποίοι μεγάλωναν την όποια αδυναμία μπορεί να είχαμε στην άμυνα Pick and Roll . Έχουν σαν κύριο χειριστή τον Kalnietis , έναν παίκτη που γενικά οι άμυνες δεν σέβονταν ιδιαίτερα την ικανότητα του να έχει σκορ από dribble . Οι περισσότεροι τον πάνε κάτω από τα σκριν στην μπάλα , αυτός όμως έχει προσαρμοστεί και δημιουργικά ιδιαίτερα πήγε πολύ καλά . Ο περισσότερο pull up παίκτης που διαθέτουν αυτήν την στιγμή είναι ο Juskevicious τον οποίο σίγουρα πρέπει να σεβαστούμε .

Το κύριο ζητούμενο από την άμυνα μας στα pick and roll λοιπόν θα είναι να μην ανοίξουμε το spot τρίποντο η το εύκολο καλάθι με πάσα στο κόψιμό του ψηλού και ίσως θα μπορούσαμε να ρισκάρουμε με κάποια σουτ από dribble , τα οποία ούτως η άλλος δεν προτιμάνε ( 19οι από τις 24 ομάδες στο πόσα τέτοια έχουν πάρει , εμείς 24οι ) . Στον επιθετικό μας τομέα θα έλεγα ότι έδειξαν μια αδυναμία στις επιστροφές τους ( transition defense ) . Το ρίσκο που παίρνουν να πηγαίνουν με τουλάχιστον 3 άτομα στο επιθετικό rebound έχει και τις συνέπειες . Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη την διασφάλιση του rebound για να προσπαθήσουμε να πάρουμε εύκολους πόντους .

Στο σετ παιχνίδι στο low post που είναι και βασικό στοιχείο του παιχνιδιού μας συνήθως δεν στέλνουν βοήθειες . Παίζουν 1 εναντίον 1 το οποίο είναι καλό για εμάς . Ο λόγος είναι ότι στα προηγούμενα παιχνίδια παγιδεύοντας μας οι αντίπαλοι έσπρωχναν το στιλ παιχνιδιού μας στο τρίποντο και στην επίθεση εναντίον close out άμυνας . Αυτό είχε συνέπεια παίκτες όπως οι Πρίντεζης , Μπουρούσης και Παπαγιάννης να μην έχουν την ευκαιρία να επιτεθούν και από σκόρερ απλά να γίνονται δημιουργοί .

Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μεγαλύτερο πεδίο να δράσουμε στο 1 εναντίον 1 που ξέρουμε πόσο ικανοί είμαστε και να πάρουμε πόντους αλλά και φάουλ από την post επίθεση , το οποίο δεν καταφέραμε σε υψηλό βαθμό στην πρώτη φάση . Η άμυνα τους pick and roll έχει σαν βασική αρχή να κρατάνε τον ψηλό (Valanciunas , Gudaitis , Motiejunas ) μέσα στο καλάθι και κάποιες φορές να κρατάνε την μπάλα σε μια πλευρά . Συνοψίζοντας να πούμε ότι η ΕΘΝΙΚΗ μας στην πρώτη φάση στην επίθεση με τον έναν η άλλον τρόπο έβρισκε λύσεις και κράτησε ψηλά τα νούμερα παραγωγικότητας . Το βασικό πρόβλημα που υπήρξε ήταν η αμυντική παρουσία μας και ιδιαίτερα πως μπαίναμε στα παιχνίδια .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ