Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Galata θυμίζει σε αρκετά σημεία το παιχνίδι με την Maccabi ! Μια ομάδα χωρίς ελπίδα για διάκριση φέτος , ένα ρόστερ το οποίο έχει υποστεί συνεχόμενες αλλαγές παικτών . Όμως όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις επανέρχεται κάποιος στην πραγματικότητα όταν δει ότι ( όχι πολύ καιρό πριν ) κέρδισε την Real Madrid ( 2 Μαρτίου ) και εκτός έδρας την Barcelona ( 10 Φεβρουαρίου ) . Στην φετινή Euroleague κάθε νίκη είναι ένα ξεχωριστό μετάλλιο και είναι σίγουρο ότι δεν θα σου δώσει κανένας τίποτα χωρίς να προσπαθήσεις , γεγονός που κάνει την κάθε νίκη πολύ σπουδαία .
GALATASARAY
+ |
- |
• 3ο καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα • Ψηλά στον αριθμό καλάθια από assist • 2nd most blocks • Δεν πηγαίνουν συχνά στην βολή • 2η καλύτερη ομάδα στα κοψίματα ( block shots) |
• Δέχονται τους περισσότερους πόντους αναλογικά από fast break . • Μη αποτελεσματική άμυνα ανά κατοχές • Αντίπαλοι υψηλό ποσοστό στα τρίποντα • Αντίπαλοι υψηλό ποσοστό % ανανέωσης επιθέσεων με επιθετικό ριμπάουντ ( ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4ος καλύτερος στο να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ ) • Δέχεται τους περισσότερους πόντους % από κοψίματα στην πλάτη της άμυνας
|
Βλέποντας τα στατιστικά όλης της σεζόν και κρατώντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τις αλλαγές των παικτών , προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι δυνατότητες που έχει το υπάρχον ρόστερ . Στατιστικά είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότερες από τις νίκες της έχουν γίνει από την εξαιρετική επιθετική παρουσία . Μοναδική περίπτωση που κέρδισε με κακή παραγωγή ήταν στην Βαρκελώνη όταν εκεί σταμάτησε την Barcelona . Γενικά η Galata δεν είναι μια απείθαρχη ομάδα , προσπαθεί πάντα να διαβάσει και να εκμεταλλευτεί τις όποιες αδυναμίες θεωρήσει ότι έχει ο αντίπαλος .
Τα ζητήματα λοιπόν που πρέπει να προσέξει ο αντίπαλος είναι τα εξής 1) Την οργάνωση κυρίως με Pick and Roll παιχνίδι αρχικά του Guller( 12 assist στο παιχνίδι του πρώτου γύρου ) και του Fitipaldi ( λιγότερες φορές ο Micov ) . Αυτοί οι 2 παίκτες είναι οι οποίοι έχουν την ικανότητα να αποφασίσουν καλύτερα από τους υπόλοιπους όταν τρέχουν τα Pick and Roll και έχουν την διάθεση ( και ικανότητα ) να ψάξουν περισσότερο τις πάσες . Εδώ μπαίνουν στο πλάνο και οι ψηλοί , ο Tyus στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη κυρίως , ο Pleiss αλλά και στο Pick and Pop παιχνίδι με τον αποτελεσματικό Daye . Επίσης με το Pick and Roll σε αρκετά σχήματα υπάρχουν ικανοί σουτέρ περιφερειακοί ( Diebler , Micov , Koksal) και από τους ψηλούς ο Daye έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την υπερβολική αντίδραση στα roll των ψηλών . Από εκεί και πέρα 2 ) Τους Micov και Diebler σε διάφορες καταστάσεις να βγαίνουν από screen μακριά από την μπάλα . Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Diebler ο οποίος μπορεί να αλλάξει το momentum ενός αγώνα με αυτήν την διαδικασία . Τέλος υπάρχει το παιχνίδι στο 3) Post , εκεί που πρώτα με τον Pleiss αλλά και τον Micov στην θέση 3 ( ενίοτε περνάει και στο 4 ) αλλά και τον Daye προσπαθούν να φτιάξουν παιχνίδι 1 εναντίον 1 χαμηλά στο post εάν θεωρήσουν ότι υπάρχει κάποιο mismatch .
Αμυντικά η ομάδα τους αντιμετωπίζει όλων των ειδών τα προβλήματα , κυρίως τεράστιο πρόβλημα στις επιστροφές και στο αμυντικό rebound . Ένα από τα θετικά σημεία είναι η ικανότητα στα κοψίματα κυρίως των ψηλών τους , για αυτό και είναι στις πρώτες θέσεις στα κοψίματα . Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό να καλύψει το πρόβλημα . Στα Pick and Roll ενίοτε θα πάνε από πάνω η από κάτω από τον χειριστή κρατώντας συνήθως τον Pleiss μέσα στην ρακέτα . Αυτό μπορεί να αλλάξει όταν μπαίνει στο 5 ο Tyus ( και με 4 τον Daye ) , εκεί μπορεί να δούμε επιθετική άμυνα ( ήταν έτσι στο πρώτο παιχνίδι κυρίως επάνω στον Σπανούλη και τον Green ) η ακόμη και παγίδα στα screen επάνω στην μπάλα . Στα πλάγια Pick and Roll προσπαθούν πολλές φορές να σπρώξουν την μπάλα στο καλάθι , κρατώντας την μπάλα στην μια πλευρά του γηπέδου . Ο coach Ataman αρέσκεται σε διαφορά αμυντικά τρικ , είτε με full court press και ζώνες πίσω , είτε να παίξει ζώνη στα άουτ του αντιπάλου .