15.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Βενεζουέλα, ο Πασκουάλ και η Φουενλαμπράδα

Η Φουενλαμπράδα έρχεται στην Αθήνα για να παίξει με την ΑΕΚ προερχόμενη από μια μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα την περασμένη Κυριακή, με ένα αξιοπρεπές ρεκόρ 3-4 στη Liga Endesa και έχοντας κάνει την πρώτη ήττα της στο Basketball Champions League (βαριά είναι η αλήθεια, με 105-75 από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ, εντός έδρας) μόλις την περασμένη εβδομάδα έπειτα από τρεις σερί ήττες. Παρ' όλα αυτά, πάντως, υπήρξαν ήδη μεγάλες αναταράξεις το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό της ομάδας, η οποία πρόλαβε να αλλάξει και προπονητή!

Η Φουενλαμπράδα έκανε πέρυσι μια πολύ καλή σεζόν για τα δεδομένα της, παίζοντας για πρώτη φορά στο φάιναλ έιτ του Copa del Ray και ισοβαθμώντας στην ένατη θέση της τελικής βαθμολογίας με τη Μούρθια έχοντας ρεκόρ 17-17 και χάνοντας στο... τσακ τα πλέι οφ. Βασικός υπεύθυνος τούτης της πορείας ήταν ο Νέστορ Γκαρσία. Ένας προπονητής από την Αργεντινή, με πολύ σπουδαία καριέρα στη Λατινική Αμερική, ο οποίος αποφάσισε πέρυσι να διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό προκειμένου να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη.

Ο "Τσε", όπως είναι το παρατσούκλι του, δούλεψε κατά καιρούς στις Εθνικές ομάδες της Ουρουγουάης και της Αργεντινής, καθώς και σε συλλόγους αυτών των χωρών, του Μεξικό και της Βραζιλίας, όμως το όνομά του το έφτιαξε στην Βενεζουέλα. Κυρίως με την Εθνική ομάδα της χώρας, στον πάγκο της οποίας κάθησε απο το 2013 μέχρι και πέρυσι και κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παναμερικανό πρωτάθλημα του 2015, αλλά και στη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Κατάφερε επίσης να αναδειχθεί πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής με την Γουάρος ντε Λάρα, επίσης από τη Βενεζουέλα, το 2016.

Αυτές οι επιτυχίες του σε συνδυασμό με τη δική του επιθυμία να δουλέψει στην Ευρώπη, τού άνοιξαν το δρόμο της Φουενλαμπράδα. Και καθώς τα αποτελέσματά του και με αυτήν ήταν καλά, ο πρόεδρος, Χοσέ Κιντάνα, το πρότεινε να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους. Όμως ο Γκαρσία αρνήθηκε. Και τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε πως αποχωρεί για καθαρά οικονομικούς λόγους. "Δεν έχω κανένα άλλο παράπονο από την ομάδα. Όμως χρειάζομαι περισσότερα χρήματα, γιατί έχω υποχρεώσεις με την οικογένειά μου. Ο μεγάλος μου γιος θα φοιτήσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και τα έξοδα είναι πολλά", δήλωσε τότε.

Ο συνεργάτης του Πασκουάλ

Ο πρόεδρος της Φουενλαμπράδα, Χοσέ Κιντάνα, εξέτασε διάφορες εναλλακτικές που είχε στα χέρια του το καλοκαίρι και αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Αγουστί Γιούλμπε. Έναν προπονητή που είχε γράψει αρκετά χιλιόμετρα στους πάγκους ως βοηθός κατ' αρχάς του Τσάβι Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα για μια πενταετία, από το 2008 ως το 2013. Και στη συνέχεια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς πρώτα στην Μπασκόνια και μετά στην Εφές από το 2015 έως και τον περασμένο Ιούνιο. Είχε πλούσιες παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο, όχι όμως και την πείρα του πρώτου προπονητή. Κι αυτό απέβη καθοριστικό.

Στο ξεκίνημα της σεζόν η Φουενλαμπράδα έδειχνε να μην πατά πολύ καλά στα πόδια της, αλλά ήταν αρχή της σεζόν και δινόταν πίστωση χρόνου. Ώσπου στις 14 Οκτωβρίου η Μπασκόνια την επισκέφθηκε στην έδρα της και... την ισοπέδωσε! Το τελικό 60-110 σε αυτό τον αγώνα πρωταθλήματος σόκαρε τον κόσμο της ομάδας, αλλά και της διοίκησης, που κατόπιν εισήγησης του προέδρου Χοσέ Κιντάνα αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. 

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου η Φουενλαμπράδα έπαιζε με την Αντβέρπ για το Basketball Champions League, όμως το πρωί εκείνης της ημέρας ανακοινώθηκε η απόλυση του Γιούλμπε. Κόντρα στους Βέλγους στον πάγκο κάθησε ο ασίσταντ του Γιούλμπε, Χοσέ Μαρία Ραβεντός, και λίγα 24ωρα αργότερα ο πρόεδρος Κιντάνα ανακοίνωσε την επιστροφή του Νέστορ Γκαρσία!

Ο "Τσε" έψαξε το καλοκαίρι να βρει καλύτερο συμβόλαιο, αλλά δεν τα κατάφερε κι έτσι αναγκάστηκε να κάνει τον τηλεσχολιαστή στην πατρίδα του. Το τηλεφώνημα του Κιντάνα τού έδωσε άλλη μια ευκαιρία να δουλέψει στην Ευρώπη και δεν την αρνήθηκε. Με την επιστροφή του στον πάγκο της, η Φουενλαμπράδα ισορρόπησε κάπως και βρήκε ένα ρυθμό, αν και η τελευταία εβδομάδα θύμισε και πάλι... roller coaster.

Ποιο πρόσωπο θα παρουσιάσει την Τετάρτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ; Μένει να το δούμε...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ