18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η “βασίλισσα” είναι εδώ!

Με μια συγκλονιστική εμφάνιση η ΑΕΚ νίκησε με 100-97 τον Παναθηναϊκό στον πρώτο αγώνα για το 2020, πατώντας πλέον στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Basket League και στέλνοντας μήνυμα... αμφισβήτησης στους "πράσινους". Ο Λάνγκφορντ ήταν καθοριστικός στην τελευταία περίοδο και πανηγύρισε έξαλλα τη μεγάλη νίκη εις βάρος της πρώην ομάδας του. Κρίσιμη συμβολή είχαν επίσης οι Σαντ Ρος, Σλότερ και ο Χάρης Γιαννόπουλος στο πρώτο μέρος. Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την κούρασή του από το ταξίδι στη Ρωσία και πέραν των Καλάθη και Ράις δεν είχε άλλους διακριθέντες.

Το τελικό σκορ του πρώτου ημιχρόνου (63-54), που θα μπορούσε να είναι τελικό σκορ του αγώνα, δείχνει την ποιότητα του μπάσκετ που παίχτηκε και ενθουσίασε τους περίπου 7.000 θεατές, που βρέθηκαν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ δεν πτοήθηκε από το ότι το "βαρύ πυροβολικό" της, ο Κιθ Λάνγκφορντ, δεν πρόλαβε να παίξει ούτε τρία λεπτά, καθώς φορτώθηκε πάρα πολύ γρήγορα με τρία φάουλ και αποσύρθηκε για να προστατευτεί στον πάγκο, αντιθέτως επέμεινε στο πλάνο της και διέλυσε την αντίπαλη άμυνα με το περιφερειακό της σουτ.

Ο Ρέι και κατά κύριο λόγο ο Χάρης Γιαννόπουλος έβλεπαν το καλάθι σαν βαρέλι έξω από τα 6,75μ. και επέτρεψαν στην Ένωση να πάρει μια μικρή διαφορά στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (32-26) και στο δεύτερο να ξεφύγει εδραιώνοντας την κυριαρχία της. Ο Παναθηναϊκός, πιθανώς κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια στο Καλίνινγκραντ την Παρασκευή και το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, ρόλαρε καλά στην επίθεση, εμφανίζοντας σημαντικό πλουραλισμό, αλλά στην άμυνα... έμπαζε. Δεν μπορούσε να σταματήσει την καλή κυκλοφορία των γηπεδούχων, που οδηγούσε σε πολλά ελεύθερα σουτ, τα οποία ήταν κατά κανόνα εύστοχα.

Η ΑΕΚ μετέτρεψε σε... πάρτι τη δεύτερη περίοδο, καθώς ο Γιαννόπουλος συνέχιζε να "πυροβολεί" κατά ριπάς και ο Σαντ Ρος μπήκε κι αυτός στην επιθετική εξίσωση μαζί με τον Χρυσικόπουλο. Το 32-28 του 10' έγινε 40-28 στο ξεκίνημα του δεκαλέπτου και 58-44 στο 17' με την Ένωση να έχει κάποια στιγμή 10/13 τρίποντα και να τελειώνει το πρώτο μέρος με 12/19 σουτ έξω από τη γραμμή των 6,75μ.

Ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να περιορίσει την ΑΕΚ και προσπαθούσε να βρει λύσεις από την επίθεσή του. Ο Καλάθης αντιμετώπισε πρόβλημα στη δημιουργία από την άμυνα του Σαντ Ρος αρχικά, αλλά και του Γκίκα στη συνέχεια, έτσι προσπάθησε να δώσει αυτός τις λύσεις και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερε. Οι "πράσινοι" ανανέωσαν αρκετές επιθέσεις τους με επιθετικά ριμπάουντ και αυτό μαζί με δυο συνεχόμενα άστοχα τρίποντα της ΑΕΚ τους βοήθησε να μειώσουν στο 39' σε 58-52, όμως χάρη σε ένα τρίποντο του Τολιόπουλου η Ένωση κατάφερε να προηγηθεί με +9 (63-54) στο τέλος του ημιχρόνου.

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ συνέχισε να έχει το προβάδισμα και τον έλεγχο του αγώνα, καθώς το σχήμα με τον Σαντ Ρος σε θέση πόιντ γκαρντ και τον Γκίκα αρχικά και μετά τον Ρέι δίπλα του ήταν αποτελεσματικό. Και στην επίθεση, όπου η μπάλα κυκλοφορούσε καλά και ο Γιαννόπουλος με τον Ρέι εξακολουθούσαν να κάνουν άριστα τη δουλειά του Λάνγκφορντ, και στην άμυνα, όπου η ρακέτα ήταν αρκετά καλά θωρακισμένη και δεν κινδύνευε ιδιαίτερα από κανέναν πλην Καλάθη.

Ο διεθνής γκαρντ ήταν αυτός που σήκωνε στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό συνεχίζοντας να παίρνει με επιτυχία πολλές πρωτοβουλίες, αλλά παράλληλα να βάζει και λίγο περισσότερο μέσα στο παιχνίδι του συμπαίκτες του. Ο Παναθηναϊκός μείωσε 79-74 στο 27', αλλά η ΑΕΚ κατάφερε να κλείσει το δεκάλεπτο με μια διαφορά 8 πόντων υπέρ της (85-77), επιστρατεύτοντας και πάλι τα τρίποντα. Ένα από τον Λάνγκφορντ, που επανήλθε μετά το πρώτο τρίλεπτο του αγώνα και έδειξε ότι δεν ήταν επηρεασμένος από τη μακρά παραμονή του στον πάγκο, κι ένα από τον Ματσιούλις στην εκπνοή της περιόδου. Είχε μεσολαβήσει ένα ακόμα τρίποντο του Ράις.

Στην τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος να παίξει καλύτερη άμυνα. Παίκτης-κλειδί σε αυτό ήταν ο Ουέσλι Τζόνσον, ο οποίος έπεσε πάνω στον Λάνγκφορντ και τον εξουδετέρωσε. Οι "πράσινοι" εκμεταλλεύτηκαν το ότι η μπάλα στις επιθέσεις της ΑΕΚ περνούσε πλέον από τα χέρια του άστοχου Λάνγκφορντ, κράτησαν την αντίπαλό τους για πάνω από 5 λεπτά χωρίς πόντο και στο 35' πέρασαν μπροστά με 86-85, με τον Ράις να δίνει πολλές λύσεις παίζοντας δίπλα στον Καλάθη.

Από εκεί και μετά έγινε... χαμός. Ο Παναθηναϊκός είχε επιστρέψει, όμως μετά το 35' αφυπνίστηκε κι ο Λάνγκφορντ, ο οποίος βρήκε λύση στο μαρκάρισμά του από τον Τζόνσον και άρχισε και πάλι να σκοράρει. Το είχε πάρει μάλιστα προσωπικά (ίσως επειδή δεν έπαιξε και πολύ πέρυσι στο "τριφύλλι"...) και πανηγύριζε κάθε καλάθι που πετύχαινε. Ανάμεσα σε αυτά και ένα τρίποντο στο 37', που έδωσε ξανά αέρα τεσσάρων πόντων στην ΑΕΚ (94-90).

Αυτό το προβάδισμα ήταν κρίσιμο και η Ένωση κατάφερε να το συντηρήσει με τον Σλότερ να βοηθά πολύ παίρνοντας ριμπάουντ και βάζοντας δύο βολές και τον Ρέι να κάνει το 96-92 στο 39'. Ο Σλότερ με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα έκανε το 100-94 στα 44'', ο Τζόνσον έδωσε φιλί της ζωής στον Παναθηναϊκό αμέσως μετά με τρίποντο (100-97) και οι "πράσινοι" είχαν μία ακόμα ευκαιρία να πάνε το παιχνίδι στην παράταση μετά το άστοχο λέι απ του Σλότερ και καθώς οι παίκτες της ΑΕΚ δεν έκαναν φάουλ στην τελευταία, όμως ο Ράις έχασε το τρίποντο. Και οι παίκτες της Ένωσης πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη τους.

Ο ΚΙΘ ΚΙ Ο ΑΝΤΙ-ΚΙΘ: Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήθελε πολύ αυτή τη νίκη και παρά το ότι τα γρήγορα τρία φάουλ στην αρχή δεν του επέτρεψαν να παίξει πολύ, εντούτοις στην τελευταία περίοδο πήρε την μπάλα στα χέρια του και με μεγάλα σουτ μετά το 35' ήταν ο πρωταγωνιστής της νίκης. Όμως τα εύσημα πρέπει να δοθούν και στον Χάρη Γιαννόπουλο, που όσο δεν έπαιζε ο Λάνγκφορντ φρόντισε να μη φανεί το κενό του. Οι 19 πόντοι του ήταν υπερπολύτιμοι για την ΑΕΚ.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Παναθηναϊκός είχε 31/34 βολές καιη ΑΕΚ 18/23, όμως η Ένωση απάντησε με 18/31 τρίποντα έναντι 8/24 των "πρασίνων".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ