16.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η βίαιη σύλληψη παίκτη των Μπακς (vid)

Θύμα αστυνομικής βίας έπεσε τον περασμένο Ιανουάριο ο Στέρλινγκ Μπράουν, με την αστυνομία του Μιλγουόκι να ζητάει -έστω και με καθυστέρηση- συγγνώμη για τη σύλληψή του και την αναίτια χρήση τέιζερ.

Ο 23χρονος γκαρντ αναγκάστηκε να πέσει στο έδαφος ύστερα από εντολές των οργάνων της Τάξης, τα οποία δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και τέιζερ για να τον ακινητοποιήσουν, αλλά και χειροπέδες, αν και ο ίδιος ήταν συνεργάσιμος από την πρώτη στιγμή. Την Τετάρτη (23/05) η αστυνομία της πόλης έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της σύλληψής του, διευκρινίζοντας με ανακοίνωσή της πως οι αστυνομικοί έχουν ήδη τιμωρηθεί για άσκηση υπερβολικής βίας.

Αφορμή ήταν παράνομο παρκάρισμα του ρούκι των «ελαφιών», ο οποίος -όπως φαίνεται και από το βίντεο- δεν προκάλεσε τους αστυνομικούς. Στο πλευρό του στάθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού και ο δήμαρχος του Μιλγουόκι, Τομ Μπάρετ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα το αφήσω να μιλήσει από μόνο του (σ.σ. το βίντεο), αλλά ναι, σίγουρα ανησυχώ βλέποντάς το».

«Λυπάμαι για την έκταση που πήρε το περιστατικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αστυνομίας Αλφόνσο Μοράλες, τη στιγμή που ο Στέρλινγκ Μπράουν υποστήριξε με δημόσια επιστολή του πως όσα έγιναν ήταν απόπειρα εκφοβισμού και προϊόντα ρατσιστικής συμπεριφοράς από την πλευρά της αστυνομίας. «Δεν πρέπει να συμβαίνει σε κανέναν. Αποφάσισα να πω δημόσια την ιστορία μου, ώστε να αποτρέψω παρόμοια άδικα περιστατικά στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=oPSpmk7S4eg

Αναλυτικά όλα όσα έγραψε ο Στέρλινγκ Μπράουν, σε προ ημερών δημόσια επιστολή του: «Η εμπειρία μου τον Ιανουάριο με το αστυνομικό τμήμα του Μιλγουόκι ήταν λάθος. Δεν θα έπρεπε να συμβεί σε κανέναν. Αυτό που θα μπορούσε να λήξει με μία απλή κλήση, εξελίχθηκε σε αστυνομικό εκφοβισμό, με αχρείαστη χρήση βίας, χειροπεδών και παράνομη κράτηση. Αυτή η εμπειρία με οδήγησε να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου και να βοηθήσω να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Καταστάσεις σαν και αυτή αλλά και χειρότερες γίνονται καθημερινά στη "μαύρη κοινότητα".

Παίρνω σοβαρά την ευθύνη να γίνω η φωνή και το πρόσωπο για όσους δεν μπορούν να εκφραστούν δημόσια και να μιλήσουν για όσα έχουν περάσει. Μιλώ για τον Ντόντρε Χάμιλτον του Μιλγουόκι, το Λακουάν Μακ Ντόναλντ του Σικάγο, το Στέφον Κλαρκ του Σακραμέντο, τον Έρικ Γκάρνερ της Νέας Υόρκης... Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν πλέον, εξαιτίας άδικων πράξεων από αυτούς που υποτίθεται πρέπει να μας υπηρετούν και να μας προστατεύουν. Αυτές οι συμπεριφορές είναι ρατσιστικές απέναντι στην κοινότητα και αποτελούν επίδειξη δύναμης από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται. Όλα αυτά είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των οικογενειών των θυμάτων.

Οι νέγροι δεν πρέπει να είναι συνέχεια σε θέση άμυνας όταν βλέπουν έναν αστυνομικό, αλλά αυτό είναι η πραγματικότητα και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές και πρέπει να δούμε πώς μπορεί να λυθεί αυτό. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε. Όλο αυτό είναι μεγαλύτερο από εμένα. Η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι αρχές, οι Μπακς, η "μαύρη κοινότητα" και όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν. Η ειρηνική υποστήριξη στο να μην γίνει ξανά κάτι παρόμοιο είναι η μοναδική λύση για να απαντήσουμε».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ