19.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η «αυτοκρατορία» εδραιώθηκε στη Βαρκελώνη… (vids)

Το 1997 η Γιουγκοσλαβία έκανε επίδειξη δύναμης κατακτώντας για δεύτερη διαδοχική φορά το Ευρωμπάσκετ και δείχνοντας ότι εκείνη την περίοδο ήταν το απόλυτο αφεντικό του αθλήματος στη Γηραιά Ήπειρο.Το Basketa.gr θυμάται...

Η δυναμική εκείνης της ομάδας των Γιουγκοσλάβων ήταν ίσως ακόμα μεγαλύτερη από αυτής που είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου δύο χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στη σύνθεσή της τον Βλάντε Ντίβατς, αλλά και τον Ζάρκο Πάσπαλι... Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε διαδεχθεί τον κουμπάρο του Ντούσαν Ιβκοβιτς με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τους «πλάβι» στην κορυφή της Ευρώπης. Και τα κατάφερε.

Στην πρώτη φάση η Γιουγκοσλαβία βρέθηκε στον τρίτο όμιλο που έλαβε χώρα στην Μπανταλόνα. Εκεί ξεκίνησε με άνετη επικράτηση επί της Πολωνίας, πριν κάνει τη... γούρικη ήττα από την Ιταλία με 74-69. Οι «γείτονες» χάρηκαν για την επιτυχία τους, αλλά η εκδίκηση των αντιπάλων τους δεν θα αργούσε. Τις υποχρεώσεις της στην πρώτη φάση ολοκλήρωσε με τη δεύτερη κατοστάρα της σε τρεις αγώνες, αυτή τη φορά απέναντι στη Λετονία.

Απέναντι στη Γερμανία δεν ζορίστηκε στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης, ενώ την επομένη στο μεγάλο ντέρμπι του μίσους με αντίπαλο την Κροατία κατάφερε να νικήσει με 64-62 χάρη σ’ ένα τρομερό buzzer beater του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Η διοργανώτρια Ισπανία υποκλίθηκε με 79-70 και οι «πλάβι» πέρασαν ως πρώτοι στα νοκ άουτ. Στα προημιτελικά, σ’ ένα remake του τελικού του 1995, η αποδυναμωμένη Λιθουανία αντιστάθηκε για ένα ημίχρονο πριν υποκύψει στην ανωτερότητα των αντιπάλων της που επικράτησαν με 75-60.

Στα ημιτελικά, οι Γιουγκοσλάβοι αντιμετώπισαν την Ελλάδα, όπως είχε συμβεί και δύο χρόνια νωρίτερα. Και αυτή τη φορά επικράτησαν (88-80), σ’ έναν αγώνα πάντως που παίχτηκε σε πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τον συνηθισμένο. Ο τελικός ήταν η στιγμή της εκδίκησης για το σύνολο του «Ζοτς». Αποδεικνύοντας ότι μπορεί να παίξει και αργά και γρήγορα, η Γιουγκοσλαβία πήρε την καλύτερη ρεβάνς από την Ιταλία επικρατώντας με 61-49, «απαγορεύοντας»με την άμυνά της στην ομάδα του Ετορε Μεσίνα να κάνει όνειρα για τον τίτλο... Η στιγμή πάντως που θα βρισκόταν και η Ιταλία στην κορυφή δεν αργούσε...

Η πορεία της Ελλάδας

Για τρίτο σερί Ευρωμπάσκετ η «επίσημη αγαπημένη» έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε το νέκταρ της κατάκτησης ενός μεταλλίου. Στην πρώτη φάση υποκλίθηκαν κατά σειρά στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη η Τουρκία, η Ρωσία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η τελευταία, χάρη σε τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στο φινάλε. Στη δεύτερη φάση η Λιθουανία δεν μπόρεσε να νικήσει την Εθνική μας που είχε πλέον το μομέντουμ, ενώ στη συνέχεια κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Γαλλίας και του φιλόδοξου Ισραήλ. Εξαιτίας της σπουδαίας πορεία της, η Ελλάδα είχε εύκολο «σταύρωμα» στα προημιτελικά και με καλή εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο νίκησε 72-62 την Πολωνία παίρνοντας το εισιτήριο για την τετράδα. Μέχρι εκείνη τη φάση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν το μοναδικό χωρίς ήττα στο τουρνουά. Οι δύο που ακολούθησαν όμως άφησαν μία πικρή γεύση. Αρχικά η Εθνική υποκλίθηκε στους Γιουγκοσλάβους, ενώ στον μικρό τελικό κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς οι Ρώσοι ευστοχούσαν από παντού. Η τέταρτη θέση απέδειξε ότι το ελληνικό μπάσκετ βρισκόταν σταθερά ανάμεσα στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά στις λεπτομέρειες δεν σημειωνόταν η μεγάλη επιτυχία.

Θυμηθείτε στα παρακάτω βίντεο ορισμένες χαρακτηριστικές στιγμές της διοργάνωσης:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ