16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η αρχή της δυναστείας των «φούριας ρόχας» (vids)

Το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία και οι Ίβηρες ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου για παρθενική φορά στην ιστορία τους παίζοντας μάλιστα σπουδαίο μπάσκετ. Το Basketa.gr θυμάται...

Ήταν πλέον το μεγάλο φαβορί... Μετά την κατάκτηση του Μουντομπάσκετ του 2006 και τους δύο χαμένους τελικούς στο Ευρωμπάσκετ του 2007 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, απλά ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης. Οι αστέρες των «φούριας ρόχας» παρέμεναν σταθερά πιστοί στην εθνική τους ομάδα, ακόμα κι αν τους χωρίζουν πολλές διαφορές, ενώ τον Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες στην άκρη του πάγκου είχε αντικαταστήσει ο Σέρτζιο Σκαριόλο, ένας αμφιλεγόμενος Ιταλός προπονητής ο οποίος όμως έχει ως βασικό του προσόν ότι τα πηγαίνει καλά με τα μεγάλα «αστέρια».

Η πρεμιέρα της Ισπανίας δεν ήταν καλή. Η ήττα από τη Σερβία με 66-57 ήταν μάλλον κολακευτική με βάση την εικόνα της ομάδας στα πρώτα τριάντα λεπτά. Ωστόσο αποτέλεσε ένα εξαιρετικά καλό μάθημα ενόψει της συνέχειας. Απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία έγινε σεφτές με 84-76, ενώ χρειάστηκε η παράταση για να καμφθεί η αντίσταση της Σλοβενίας με 90-84, με τους ηττημένους πάντως να τερματίζουν πρώτοι και τους Ισπανούς τρίτοι λόγω των διαφορών. 

Όλοι περίμεναν την αντίδραση στη δεύτερη φάση, αλλά και σε αυτήν την πρεμιέρα η ομάδα ήταν κατώτερη των περιστάσεων με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει το «μπαμ» και να επικρατήσει με 63-60. Αυτό όμως ήταν και το οριστικό «ξυπνητήρι» για τους Ίβηρες. Μέχρι το τέλος του τουρνουά νίκησαν όλα τα παιχνίδια και μάλιστα σε όλα με διψήφιες διαφορές αποδεικνύοντας ότι ήταν με διαφορά η καλύτερη και πληρέστερη ομάδα της διοργάνωσης. Η Λιθουανία υποτάχθηκε με 84-70 και η Πολωνία δεν αντιστάθηκε χάνοντας 90-68.

Η Γαλλία έκανε το λάθος κόντρα στην Ελλάδα και με καλάθι του Νάντο Ντε Κολό τερμάτισε πρώτη. Στα προημιτελικά ένιωσε το... μένος των... εκστασιασμένων αντιπάλων της. Το τελικό 86-66 χάρη στους 28 πόντους του Πάου Γκασόλ μαρτυράει την εικόνα του «ντέρμπι». Στα ημιτελικά ήταν η σειρά της Ελλάδας να «λυγίσει» με 82-64 αντέχοντας επί της ουσίας για ένα ημίχρονο. Στον μεγάλο τελικό όλοι περίμεναν «μάχη», αλλά το πάθημα από τους Σέρβους στην πρεμιέρα είχε γίνει μάθημα και το τελικό 85-63 βρήκε τους Ίβηρες πανάξιους θριαμβευτές για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η Πολωνία αποδείχτηκε γούρικη για μία εθνική ομάδα που ξεκινούσε τη μεγάλη δυναστεία της στα Ευρωμπάσκετ.

Η πορεία της Ελλάδας

Πληγωμένη από τις απουσίες των Θοδωρή Παπαλουκά και Δημήτρη Διαμαντίδη η «επίσημη αγαπημένη» με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο της ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία την προσπάθειά της για κάτι καλό. Στην πρεμιέρα οι Σκοπιανοί διασύρθηκαν με 86-54 παίρνοντας ένα καλό μάθημα για τις πολλές προκλήσεις τους. Τη δεύτερη αγωνιστική ήταν η σειρά της Σερβίας να χάσει, με την Ελλάδα να επικρατεί 76-68, ενώ το Ισραήλ παραδόθηκε άνευ όρων (80-106).

Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με νίκη για την Ελλάδα κόντρα στη Γερμανία (84-76), ένα αποτέλεσμα που έστελνε ήδη το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα προημιτελικά. Οι ήττες από Ρωσία (68-65) και από Γαλλία (71-69) επηρέασαν μόνο την τελική κατάταξη με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να μένει στην τρίτη θέση. Η διασταύρωση με την Τουρκία στους «8» αποδείχτηκε πολύ καλή, καθώς η Εθνική έστω και στην παράταση επικράτησε με 76-74 (εξαιρετικός ο Βασίλης Σπανούλης με 23 πόντους) και μπήκε για τρίτο σερί Ευρωμπάσκετ στη ζώνη των μεταλλίων. 

Ο κακός δαίμονας, η Ισπανία ήταν αδύνατο να νικηθεί. Μετά από ένα ημίχρονο «μάχης» που έκλεισε με 49-40, στο δεύτερο μέρος το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παραδόθηκε για το τελικό 82-64. Ωστόσο υπήρχε ο στόχος του χάλκινου μεταλλίου, μια και ο μικρός τελικός αποτελούσε σχεδόν πάντοτε αξεπέραστο εμπόδιο. Αυτή τη φορά η Σλοβενία έστω κι αν αντιστάθηκε σθεναρά έχασε από τη «γαλανόλευκη», με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να κυριαρχεί απόλυτα κάτω από το καλάθι και να σκοράρει 23 πόντους, στη νίκη με 57-56. Έτσι λοιπόν οι διεθνείς έκλεισαν επιτυχημένα του τουρνουά...

Θυμηθείτε σε βίντεο τις σημαντικότερες στιγμές του Ευρωμπάσκετ του 2009 που έλαβε χώρα στην Πολωνία:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ