23.3 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η ΑΕΚ του 2020

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σεζόν και λίγο πριν μπει το 2020 η ΑΕΚ αρχίζει να αποκτά την οριστική της μορφή. Τη μορφή που λογικά είχε στο μυαλό του ο Ηλίας Παπαθεοδώρου το καλοκαίρι, όταν "έχτιζε" την ομάδα, αλλά δεν του προέκυπτε, εξαιτίας κάποιων επιλογών, που τα πράγματα έδειξαν ότι δεν ήταν συμβατές με το αρχικό πλάνο.

Οι βασικές διορθώσεις που έγιναν στο ρόστερ είναι δύο: α) Η προσθήκη του Τζεράι Γκραντ αντί του Στέφαν Γιάνκοβιτς. Ο Αμερικανός παίζει κυρίως σε θέση σέντερ, σε αντίθεση με τον Σέρβο, που είναι μόνο "τεσσάρι" κι αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ έχει ανάγκη από έναν ακόμα σέντερ. Διότι ο Σλότερ χρειάζεται βοήθεια, την οποία δεν μπορούν να του δώσουν, όπως έχει αποδειχθεί, οι Μαυροειδής και Κακλαμανάκης. Συν τοις άλλοις, ο Γκραντ είναι καλύτερος παίκτης από τον Γιάνκοβιτς, πιο αθλητικός, πιο καλός σκόρερ και πιο καλός ριμπάουντερ.

β) Η προσθήκη του Μάριο Τσάλμερς, του καθαρού πόιντ γκαρντ ο οποίος έλειπε από τον καλοκαιρινό σχεδιασμό. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αμφιταλαντεύτηκε λίγο, καθώς τον είχε προβληματίσει η φυσική κατάσταση του Αμερικανού και όχι, φυσικά, η αγωνιστική αξία του. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, εμφάνισε σημαντική βελτίωση και έδειξε να εντάσσεται στο πνεύμα της ομάδας, παρόλο που έπαιζε ένα παιχνίδι την εβδομάδα, κάτι που οδήγησε τον προπονητή της Ένωσης στην απόφαση να τον εμπιστευτεί οριστικά.

Εκτός από αυτούς τους δύο, υπάρχει και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, που ήρθε επίσης μεσούσης της περιόδου και μετρά πλέον αντίστροφα για να επιστρέψει μετά τον τραυματισμό του. Παίρνει τη θέση που είχε στον αρχικό σχεδιασμό ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της απόκτησης εμπειριών. Είναι προφανές πως στην παρούσα φάση ο Γιάνκοβιτς μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από τον νεαρό.

Κατόπιν τούτων, η βασική 12άδα της ΑΕΚ θα διαμορφωθεί ως εξής τη στιγμή που θα παραταχθεί πλήρης: Τσάλμερς, Γκίκας (πόιντ γκαρντ), Λάνγκφορντ, Σαντ Ρος (σούτινγκ γκαρντ), Τολιόπουλος (πέμπτος γκαρντ, combo), Ματσιούλις, Βλάντο Γιάνκοβιτς (σμολ φόργουορντ), Χρυσικόπουλος, Γκραντ (πάουερ φόργουορντ), Σλότερ, Κακλαμανάκης (σέντερ), Μαυροειδής (πέμπτος ψηλός). Αν ο Γκραντ παίξει περισσότερο στο "5", υπάρχει η δυνατότητα να ανέβει ο Ματσιούλις στο "4" και ο Σαντ Ρος στο "3", οπότε γίνεται άνετα το rotation. 

Σε όσα διαβάσατε παραπάνω δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του Κέντρικ Ρέι. Η λογική λέει πως θα είναι αυτός που θα μείνει εκτός του ρόστερ της Basket League όταν θα μπει ο Γκραντ. Και παρόλο που θα έχει το δικαίωμα να παίζει στο BCL ως έβδομος ξένος, εντούτοις πολύ δύσκολα θα μείνει στην ΑΕΚ.

Από την αρχή της χρονιάς ο Ρέι δεν μπορεί να βοηθήσει ανάλογα με την αξία του, αν και δεν φταίει αυτός. Είναι καθαρός σούτινγκ γκαρντ, δεν μπορεί να παίξει ως πόιντ γκαρντ και στη θέση του παίζει ο Λάνγκφορντ, που... δεν παίζεται. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να βρει ούτε ρυθμό, αλλά ούτε και χρόνο, δεδομένου πλέον ότι υπάρχει και ο Τσάλμερς στο ρόστερ, οπότε λογικά κάποια στιγμή θα φύγει. Λέγεται μάλιστα πως έχει αρχίσει ήδη να ψάχνει για ομάδα προκειμένου να αποχωρήσει από την ΑΕΚ φιλικά και χωρίς μεγάλο κόστος.

Με αυτή τη μορφή του το ρόστερ της ΑΕΚ μοιάζει πιο ορθολογικό και σίγουρα με μεγαλύτερο βάθος. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει στα χέρια του μια έμπειρη και ποιοτική ομάδα, η οποία θα μπει στη νέα χρονιά με ένα μεγάλο πλεονέκτημα: τα στραβοπατήματα που έκανε όσο ψαχνόταν, δεν την εκτροχίασαν. Στο BCL είναι φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο, στο πρωτάθλημα έχει νικήσει τον Προμηθέα και έχει την κατάσταση στα χέρια της όσον αφορά τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο, ενώ στο Κύπελλο λογικά θα παίξει στον τελικό, αφού ο Διαγόρας Δρυοπιδέων δεν μπορεί να την προβληματίσει στον ημιτελικό.

Η ΑΕΚ είναι μέσα και στους τρεις στόχους της και η αναβάθμιση του ρόστερ της τής επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι το ταμείο στο τέλος της σεζόν θα είναι συν...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ