23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ΑΕΚ και οι άλλοι

H AEK ρίχνεται στη μάχη του Basketball Champions League με μοναδικό στόχο να φτάσει στο φάιναλ φορ. Κι από εκεί και πέρα να το κατακτήσει. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς από τη στιγμή που το κατέκτησε πριν από δύο χρόνια, διατηρεί την επένδυσή της στο ίδιο, υψηλό για τα στάνταρντ της διοργάνωσης, επίπεδο και πρωτοστατεί και εκτός παρκέ στις διεργασίες της.

Πέρυσι η ΑΕΚ δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Αποκλείστηκε από το φάιναλ φορ του BCL από την Μπάμπεργκ, ενώ δεν μπόρεσε να παίξει ούτε στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, παρότι στα πλέι οφ δεν υπήρχε Ολυμπιακός. Και το καλοκαίρι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό.

Ο Λούκα Μπάνκι έδωσε τη θέση του στον πάγκο στον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος κράτησε μόνο τους Ματσιούλις, Σαντ Ρος, τον Χάρη Γιαννόπουλο και τους νεαρούς Ρογκαβόπουλο και Τσαλμπούρη από την περσινή ομάδα. Παρά την αποχώρηση των Σάκοτα και Λαρεντζάκη, ο ελληνικός κορμός ενισχύθηκε με την απόκτηση των Χρυσικόπουλου, Γκίκα, Τολιόπουλου, Κακλαμανάκη και την επιστροφή του Δημήτρη Μαυροειδή, ενώ επελέγησαν ξένοι λίγο μεγάλοι σε ηλικία, αλλά με αδιαμφισβήτητη αξία και εμπειρία. Ο Κιθ Λάνγκφορντ θα είναι μία από τις ατραξιόν του BCL, ενώ και οι Μάρκους Σλότερ, Κέντρικ Ρέι έχουν γράψει τα χιλιόμετρά τους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μόνο ο Στέφαν Γιάνκοβιτς έχει μικρότερη εμπειρία.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΑΕΚ

H AEK παίρνει μέρος στον Β' όμιλο του BCL, που δείχνει να είναι αρκετά δύσκολος με την παρουσία της πάντα δυνατής Χάποελ Ιερουσαλήμ και της Αντβέρπ. Αυτές τις δύο ομάδες τις αντιμετώπισε και πέρυσι η ΑΕΚ, νικώντας δύο φορές την Αντβέρπ, η οποία ωστόσο στη συνέχεια κατάφερε να παίξει στο φάιναλ φορ, και μία τη Χάποελ, μέσα στο Ισραήλ μάλιστα. Η Μπούργος ως ισπανική ομάδα είναι επίσης δυνατή, το ίδιο και η Μπαντίρμα, η γνωστή μας Μπάνβιτ δηλαδή, αλλά και η Ορτέζ, ενώ τον όμιλο συμπληρώνουν η πρωταθλήτρια Πολωνίας Άνβιλ και η Ράστα Φέχτα από τη Γερμανία.

ΣΑΝ ΠΑΜΠΛΟ ΜΠΟΥΡΓΟΣ

Η Σαν Πάμπλο Μπούργος ανέβηκε πριν από τρία χρόνια στην Liga Endesa και φέτος αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πέρυσι δεν κατάφερε να παίξει στα πλέι οφ, καθώς τερμάτισε στην 11η θέση με ρεκόρ 15-19, ωστόσο φέτος έχει ξεκινήσει δυνατά στο ισπανικό πρωτάθλημα και δείχνει να είναι ενισχυμένη. 

Πήρε παίκτες σαν τον γνωστό μας Θαντ Μακ Φάντεν, τον πολύ καλό Ερλ Κλαρκ, που πέρυσι έπαιξε στην Ευρωλίγκα με την Μπούντουτσνοστ, τον Φεράν Μπάσας από την Τενερίφε και τον ενδιαφέροντα Αμερικανό φόργουορντ Τζέι Πι Τοκότο, ενώ κράτησε σημαντικές μονάδες, όπως o Κροάτης Χούσκιτς, οι Βραζιλιάνοι διεθνείς Βίτορ Μπενίτε και Αουγκούστο Λίμα (θα τον ξαναβρεί η ΑΕΚ μπροστά της, αφού τον είχε αντιμετωπίσει και πρόπερσι στο φάιναλ φορ ως παίκτη της Μούρθια) και ο αξιόλογος πόιντ γκαρντ από την Ουρουγουάη, Μπρούνο Φιτιπάλντο. Δεν μπόρεσε να κρατήσει τον πρώτο σκόρερ της Ντόμινικ Σούτον και τον Σλοβένο Βλάτκο Τσάντσαρ.

Ο προπονητής άλλαξε φέτος. Ο Ντιέγο Επιφάνιο έφυγε μετά από τέσσερις σεζόν ως πρώτος και άλλες δέκα ως βοηθός προπονητή στην ομάδα. Τη θέση του πήρε ο Ζοάν Πενιαρόγια.

Η Μπούργος έφτασε στον Β' όμιλο μέσω των προκριματικών, όπου απέκλεισε τη ΒC Κίεβο από την Ουκρανία με δύο νίκες.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΣΑΝ ΠΑΜΠΛΟ ΜΠΟΥΡΓΟΣ

ΡΑΣΤΑ ΦΕΧΤΑ

Η Ράστα Φέχτα ήταν η Σταχτοπούτα της περσινής Μπουντεσλίγκα, καθώς, αν και μόλις είχε ανέβει από τη δεύτερη κατηγορία, κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 24-10 και να αποκλείσει στην πρώτη φάση των πλέι οφ την Μπάμπεργκ, πριν αποκλειστεί στη συνέχεια από την πανίσχυρη Μπάγερν! Μια ονειρεμένη σεζόν για την άσημη γερμανική ομάδα, που την έφερε στο BCL.

Όμως φέτος τα πράγματα δείχνουν να είναι δύσκολα, καθώς ο περσινός κορμός διαλύθηκε. Οι τέσσερις από τους πέντε πρώτους σκόρερ της περσινής ομάδας έφυγαν, εξαργυρώνοντας την καταπληκτική σεζόν που έκαναν. Ο Όστιν Χόλινς παίζει Ευρωλίγκα με την Ζενίτ, ο γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Κολοσσό Τι Τζέι Μπρέι παίζει κι αυτός στην Ευρωλίγκα με την Μπάγερν, ο Σεθ Χάινριχς πήγε στην Ουλμ και ο Κλιντ Τσάπμαν στο Πέζαρο. Μόνον ο γκαρντ Τζος Γιανγκ έχει μείνει και πλαισιώνεται από άγνωστους Αμερικανούς (Τρέβις Σίμπσον, Στιβ Βαστούρια, Ισμαΐλ Ουεϊνράιτ, Καμάρι Μέρφι), που έχουν έρθει από ευρωπαϊκές ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Ο προπονητής πάντως παραμένει ο ίδιος. Ο Πέδρο Καγιές κάθεται στον πάγκο της ομάδας από το 2014, είναι υπεύθυνος για το περσινό θαύμα και δεν υπήρχε λόγος να φύγει.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΡΑΣΤΑ ΦΕΧΤΑ

ΧΑΠΟΕΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Ξεκινά και φέτος με τη φιλοδοξία να καθαιρέσει τη Μακάμπι από το θρόνο του ισραηλινού πρωταθλήματος και να κατακτήσει το BCL. Κάτι που έκανε και φέτος, αλλά απέτυχε. Στο πρωτάθλημα έφτασε ως τον ημιτελικό των πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε από τη Μακάμπι Ρισόν, και στο BCL δεν έφτασε καν στο φάιναλ φορ, αφού αποκλείστηκε από την Τενερίφε.

Παραμένει και φέτος δυνατή, παρόλο που ο Αμαρέ Στουνταμάιρ επέστρεψε στις ΗΠΑ και επίσης έφυγαν οι έμπειροι Ισραηλινοί Οχαγιόν και Ελιγιάχου και οι Τζος Όουενς και ΝταΣόν Μπάτλερ. Έμεινε ωστόσο ένας πολύ αξιόλογος κορμός αποτελούμενος από τους Τζέιμς Φελντέιν, Ταμίρ Μπλατ, Τασόν Τόμας και ΤζεϊΚόβαν Μπράουν, που πλαισιώθηκε από τον Άινταν Ζάλμασον, τον Τρεντ Λόκετ από την Ούνιξ και τον Σουλεϊμάν Μπράιμοχ από την Εϊλάτ.

Προπονητής παραμένει και φέτος για δεύτερη χρονιά ο Όντετ Κάτας.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΧΑΠΟΕΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΟΡΤΕΖ

Η Ορτέζ είναι μια παλιά δύναμη του γαλλικού μπάσκετ, που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ξαναβρεθεί στην ελίτ. Πέρυσι τερμάτισε στην πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου με 21-13, ωστόσο αποκλείστηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο των πλέι οφ από τη Ναντέρ.

Το καλοκαίρι έκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ της και δεν έμεινε σχεδόν κανείς από αυτούς που τράβηξαν το... κάρο πέρυσι. Έφυγαν οι Σι Τζέι Χάρις, Βιτάλις Σικόκο, Μίκι ΜακΚόνελ, Ντόντα Σμιθ, οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ της ομάδας δηλαδή, και ήρθα στις θέσεις τους παίκτες όπως ο Ρόναλντ Μουρ (από Βαρέζε), Τράβις Λέσλι (από Μπουλαζάκ), Ματ Μόμπλεϊ (από Σαρλερουά) και ο Τσέικ Μποντζ (από Τόρουν), τον οποίον είχαμε δει παλιότερα στη χώρα μας στον Ηλυσιακό.

Προπονητής είναι ο Λοράν Βίλα, ο οποίος έχει βγάλει ρίζες στο Πο, καθώς θα καθήσει φέτος στον πάγκο της Ορτέζ για 9η συνεχόμενη σεζόν.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΡΤΕΖ

ΜΠΑΝΤΙΡΜΑ

Η Μπαντίρμα δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας τόσα χρόνια Μπάνβιτ. Όμως ο σπόνσορας έφυγε και έμεινε το όνομα της πόλης (Μπαντίρμα, ελληνιστί Πάνορμος) για να θυμίζει αυτή την ομάδα, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν μεγάλη δύναμη στο τουρκικό μπάσκετ. Η οικονομική κρίση την χτύπησε, την αποδυνάμωσε, αλλά δεν την διέλυσε, υπό την έννοια ότι έχει καταφέρει να είναι ανταγωνιστική τόσο στο τουρκικό πρωτάθλημα όσο και στο BCL.

Πέρυσι κατέλαβε την 8η θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και αποκλείστηκε εύκολα στον πρώτο γύρο των πλέι οφ από την Εφές, ενώ στο BCL έφτασε μέχρι την πρώτη φάση των πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε από την Μπάμπεργκ.

Από την περσινή ομάδα δεν έχει μείνει σχεδόν κανείς. Πλην του σέντερ Ντι Τζέι Σέλτον, του γκαρντ Ριντβάν Οντσέλ και κάποιων νεαρών, όλοι οι άλλοι έφυγαν. Και κυρίως οι στυλοβάτες της Άλεξ Πέρεζ, που πήγε στη Ζαλγκίρις, και Τζόρνταν Μόργκαν, που πήγε στην Καρσίγιακα. Φέτος η Μπαντίρμα στηρίζεται σε παίκτες όπως ο Χάιμε Σμιθ (από τη Σάσαρι), Τάιλερ Καλινόσκι (από την Αντβέρπ, στο παρελθόν έχει παίξει και στον Απόλλωνα Πάτρας), Ομάρ Προύιτ (από Λέγκια Βαρσοβίας), Εμάνουελ Τέρι (από G-League) και κάποιους άγνωστους Τούρκους.

Προπονητής είναι και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Χακάν Ντεμίρ.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΙΡΜΑ

ΑΝΒΙΛ ΒΛΟΚΛΑΒΕΚ

Η Άνβιλ είναι μια από τις μεγάλες δυνάμεις του πολωνικού μπάσκετ και πρωταθλήτρια τα δύο τελευταία χρόνια. Πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο, παρότι τερμάτισε στην τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 22-8, όμως στον ημιτελικό κατάφερε να αποκλείσει την πρώτη Γκντίνια και στον τελικό να επικρατήσει της Τόρουν.

Παρά την περσινή επιτυχία της πάντως, το καλοκαίρι άλλαξε πρόσωπο, καθώς ο μόνος που έμεινε ήταν ουσιαστικά ο Αμερικανός φόργουορντ Τσέις Σάιμον, δεύτερος σκόρερ της ομάδας πέρυσι. Παίκτες όπως οι Αλμέιδα, Μπρούσαρντ, Ζισκόφσκι, Λικοντέι έφυγαν, αλλά έχουν έρθει φέτος κάποιοι άλλοι αξιόλογοι παίκτες, όπως ο Ρίκι Λέντο, που έχει παίξει στην Ευρωλίγκα με Εφές και Μπασκόνια, ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις, που πέρυσι τον είδαμε στον Ήφαιστο, και οι Τόνι Ρότεν, Κρις Ντάου, Μίλαν Μιλοβάνοβιτς.

Προπονητής είναι για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν ο Ιγκόρ Μίλιτσιτς.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΑΝΒΙΛ ΒΛΟΚΛΑΒΕΚ

ΑΝΤΒΕΡΠ

Η Αντβέρπ έκανε μια καταπληκτική σεζόν πέρυσι, ωστόσο το μόνο που κατάφερε να κερδίσει ήταν το Κύπελλο Βελγίου νικώντας στον τελικό την Οστάνδη. Στο πρωτάθλημα, παρότι τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 30-6, έχασε στους τελικούς των πλέι οφ από την Οστάνδη, ενώ στο BCL κατάφερε μεν να φτάσει στο φάιναλ φορ και να το διοργανώσει, αλλά στον ημιτελικό έχασε από την πιο έμπειρη Τενερίφε.

H πολύ καλή αυτή ομάδα αποτελεί φέτος αποτελεί παρελθόν, καθώς όλοι οι στυλοβάτες της έφυγαν. Ο Πάρις Λι ήταν να έρθει στην ΑΕΚ, αλλά τελικά πήγε στην Μπάμπεργκ, αφού τον "έκοψε" ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ο Ζασόν Τέιτ πήγε στους Σίντνεϊ Κινγκς, o Ισμαέλ Μπάκο παίζει Ευρωλίγκα με την Βιλερμπάν και ο Τάιλερ Καλινόσκι μετακόμισε στην Μπαντίρμα. Έμειναν οι Ντουτζίνσκι, Σάντερς κα Φανβίν και πήγαν στην Αμβέρσα για να κάνουν τη δουλειά παίκτες όπως ο Σλοβένος Λούκα Ρούπνικ (από Φουενλαμπράδα), ο Όουεν Κλάσεν, τον οποίον είχε για ένα φεγγάρι ο Παπαθεοδώρου στον ΠΑΟΚ, ο Βενσάν Κεστελότ και ο Ιμπραχίμα Φαγέ.

Προπονητής είναι ο Κρις Μπέγκιν.

Παρόλο που έπαιξε πέρυσι στο φάιναλ φορ, η Αντεβέρπ χρειάστηκε να παίξει προκριματικά για να φτάσει στους ομίλους φέτος. Απέκλεισε τη σουηδική Σεντερτέλιε, από την οποία έχασε στον πρώτο αγώνα με 73-68, αλλά τη νίκησε στην Αμβέρσα με 82-60.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΑΝΤΒΕΡΠ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ