17.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ΑΕΚ γλίτωσε στο… τσακ

Από του Χάρου τα δόντια γλίτωσε η ΑΕΚ, που επί 35 λεπτά έπαιζε με τη φωτιά στο "Σοφία Μπεφόν". Αφού σοβαρεύτηκε στην άμυνα και βρήκε λύσεις απο τους Ζήση και Λάνγκφορντ, νίκησε τον Ιωνικό με 81-68 ξεκίνησε με το δεξί την προσπάθειά της στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Ιωνικός πάλεψε φιλότιμα, στο 34' ήταν μπροστά με 68-64, αλλά από εκεί και μετά δεν ξανασκόραρε!

Ο Ιωνικός μπήκε φουριόζος στον αγώνα πιέζοντας στην άμυνα και με τους Φιτζπάτρικ, Τολιόπουλο να σκοράρουν κατά βούληση, αιφνιδίασε την ΑΕΚ. Στο 5' προηγήθηκε με 15-4 αποκτώντας και ψυχολογικό προβάδισμα, που του επέτρεψε να διαχειριστεί πολύ καλά όλο το πρώτο ημίχρονο.

Ο Παπαθεοδώρου άλλαξε αμέσως τα 4/5 της αρχικής πεντάδας (μόνον ο Γιάνκοβιτς έμεινε) και η ΑΕΚ φάνηκε να παίρνει τον έλεγχο. Με τον Σλότερ να θωρακίζει τη ρακέτα και τον Ζήση να νοικοκυρεύει το επιθετικό παιχνίδι δίνοντας παράλληλα κάποιες λύσεις και στο σκοράρισμα, η Ένωση μείωσε 17-13 στο 8', αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο.

Ο Ιωνικός διατήρησε τη συγκέντρωσή του και έβρισκε τρόπους να κρατά τη διαφορά στο επίπεδο των 8 πόντων. Ο Σέργιος Κουφός με τις συνδυασμένες άμυνες στα τρία τέταρτα του γηπέδου προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας της ΑΕΚ, ενώ από κάποια στιγμή και μετά με το small ball που έπαιζε, ανάγκασε τον Παπαθεοδώρου να χρησιμοποιήσει κι αυτός σχήμα χωρίς σέντερ. Παίζοντας με τον Χρυσικόπουλο σε θέση σέντερ και τον Ματσιούλις ή τον Γιάνκοβιτς δίπλα του, η ΑΕΚ προσπάθησε να αντεπεξέλθει, αλλά εξακολουθούσε να έχει προβλήματα στην άμυνα, καθώς η ρακέτα ήταν ανοικτή και ο Άνταμ Σμιθ έβρισκε τρόπους να τη διασπά είτε σκοράροντας είτε πασάροντας κυρίως στον Πρίτζετ, που έκανε μεγάλη ζημιά στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Από την άλλη πλευρά ο Λάνγκφορντ ήταν άφαντος στο πρώτο μέρος, ενώ συνολικά οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν άστοχοι από την περιφέρεια. Έτσι ο Ιωνικός ανέβασε την υπέρ του διαφορά ακόμα και στο +9 (37-28 στο 18') και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος με 39-32.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Ιωνικός προηγήθηκε με διψήφια διαφορά (42-32), αλλά στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Ο Λάνγκφορντ... εμφανίστηκε στο παιχνίδι, η ΑΕΚ πίεσε περισσότερο στην άμυνα και πολύ γρήγορα ανέτρεψε την εις βάρος της διαφορά. Στο 25' το σκορ 49-45 υπέρ της με σερί 17-3 μέσα σε 4 λεπτά, καθώς συν τοις άλλοις βρήκε λύσεις και από την περιφέρεια, ενώ ο Βλάντο Γιάνκοβιτς αποδείχθηκε πολύτιμο επιθετικό όπλο.

Παρ' όλα αυτά ο Ιωνικός δεν τα παράτησε. Μετά τα μισά του δεκαλέπτου βελτίωσε την άμυνά του και με τους Τολιόπουλο και Χόλογουελ να δίνει λύσεις στην επίθεση κράτησε την επαφή του στο σκορ και στην εκπνοή του δεκαλέπτου ισοφάρισε 59-59 με δύσκολο σουτ του Σμιθ.

Στο 31' ο Ιωνικός πέρασε και πάλι μπροστά με 62-61 χάρη σε τρίποντο του Χόλογουελ και λίγο αργότερα διεύρυνε κι άλλο το προβάδισμά του με γκολ φάουλ του Τολιόπουλου (65-61). Για λίγα λεπτά η ΑΕΚ έδειχνε πεσμένη στο καναβάτσο, καθώς βιαζόταν και ήταν άστοχη στην επίθεση, έτσι ο Ιωνικός διατηρούσε τον έλεγχο και το προβάδισμα. Στο 34' οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 68-64 και μετά κατέρρευσαν.

Η επιστροφή στο παρκέ του Λάνγκφορντ και του Ζήση, που είχαν βγει για να πάρουν ανάσες, η παρουσία στο επιθετικό ριμπάουντ, που έγινε έντονη αυτό το διάστημα, και το ζεστό χέρι του Ματσιούλις, που έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο στο 68-68, επέτρεψαν στην Ένωση να τρέξει ένα σερί 11-0 και να προηγηθεί με 75-68 στο 37'.

Ο Ιωνικός δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα απέναντι στην άμυνα της ΑΕΚ, που είχε γίνει απροσπέλαστη, έτσι ο Λάνγκφορντ έκανε με τρίποντο το 78-68 στο 38' και ουσιαστικά έδωσε τέλος στον αγώνα, αφού η Ένωση είχε πλέον την εμπειρία για να διαχειριστεί σωστά αυτό το +10. Ο Ιωνικός έμεινε στα τελευταία έξι λεπτά του αγώνα απόντος.

O ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: Ο Νίκος Ζήσης ήταν η ήρεμη δύναμη της ΑΕΚ. Με καθαρό μυαλό οργάνωνε το παιχνίδι της (5 ασίστ), ενώ πρόσφερε και 15 πολύτιμους πόντους. Η συνεισφορά του στην αλλαγή σκηνικού στην τελευταία περίοδο ήταν καθοριστική.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η ΑΕΚ σούταρε με 51% εντός πεδιάς και ο Ιωνικός με 46%, ενώ ταυτόχρονα η ΑΕΚ μάζεψε 11 επιθετικά ριμπάουντ έναντι 5 του Ιωνικού. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ