18.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η “έξυπνη βόμβα” Σαντ-Ρόος

Η ΑΕΚ εκπλήσσει ευχάριστα με την παρουσία της στη μεταγραφική περίοδο του φετινού καλοκαιριού. Διότι κάνει δύο πράγματα που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια της εποχής του Μάκη Αγγελόπουλου.

Πρώτον, κινείται μεθοδικά και οργανωμένα εφαρμόζοντας πιστά, κατά γράμμα και χωρίς αποκλίσεις το πλάνο του προπονητή, που καταρτίστηκε βάσει συγκεκριμένου οικονομικού μπάτζετ. Αυτή τη φορά ο μεγαλομέτοχος δεν επεμβαίνει για να βάλει την... πινελιά του και πολύ καλά κάνει.

Δεύτερον, εφαρμόζει συγκεκριμένη τακτική. Δεν βιάζεται, όπως πριν από δύο καλοκαίρια ο Ζντοβτς, που είχε φτιάξει την ομάδα από το τέλος Ιουνίου, αντιθέτως, έχοντας καλή αντίληψη της αγοράς και των τάσεών της, περιμένει να αρπάξει ευκαιρίες που ενδεχομένως παρουσιαστούν μπροστά της.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής αποτελεί η μεταγραφή του Χάουαρντ Σαντ-Ρόος. Ο Κουβανός είναι ένας παίκτης που έπαιξε πέρυσι σε ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας, την Νταρουσάφακα, είχε σημαντικό ρόλο σε αυτήν και τη βοήθησε να κατακτήσει το Eurocup και να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα, όπου εύλογα πίστευε και ο ίδιος ότι έχει θέση, άσχετα αν μέχρι σήμερα δεν έχει παίξει σε αυτήν. Τον Ιούνιο, λοιπόν, όσο ακόμα ήταν ανοικτές δουλειές στην Ευρωλίγκα και η Νταρουσάφακα εξακολουθούσε να έχει την οψιόν για να ανανεώσει το συμβόλαιό του, δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει αυτός ο παίκτης στην ΑΕΚ, ακόμα κι αν η τελευταία του πρόσφερε τα διπλά χρήματα από αυτά που του δίνει τώρα.

Η ΑΕΚ τον τσέκαρε και περίμενε. Οι περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας έκαναν τα... κουμάντα τους κι όταν η Νταρουσάφακα αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του, ο Κουβανός ξέμεινε ξαφνικά από εναλλακτικές επιλογές. Αίφνης η πρόταση που του έκανε η ΑΕΚ αρχές Αυγούστου για να παίξει στο BCL τού φάνηκε καλή. Η συμφωνία επιτεύχθηκε. Και η ΑΕΚ πήρε έναν παίκτη Ευρωλίγκας. Όχι από το πάνω ράφι της, αλλά ικανό να σταθεί αξιοπρεπώς σε αυτήν.

Γι' αυτό είναι «βόμβα» η απόκτησή του. Διότι με δεδομένο ότι το μπάτζετ της Ένωσης είναι φέτος σφικτό, οι πιθανότητες να αποκτηθεί ένας τέτοιος παίκτης έμοιαζαν πολύ περιορισμένες. Και δεν είναι απλή «βόμβα», αλλά «έξυπνη», διότι αποκτήθηκε με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα περίμενε κανείς να δαπανηθούν για να γίνει αυτή η μεταγραφή. Εξαιτίας της επιτυχημένης τακτικής που ακολουθείται φέτος. Αυτό για να εξηγήσουμε τον τίτλο του κειμένου...

Η μεταγραφή του Σαντ-Ρόος είναι η καλύτερη φετινή της ΑΕΚ. Είναι ένας παίκτης με μεγάλα αθλητικά προσόντα, εξαιρετικός αμυντικός, όχι κακός επιθετικός και πάντως πολύ ικανός να τελειώνει φάσεις σε up-tempo παιχνίδι, συμπαθητικός σουτέρ, σε πολύ καλή ηλικία. Και με κίνητρο. Η καριέρα του, όπως και όλων των ξένων που έχει αποκτήσει η Ένωση ως τώρα, έχει αρκετό δρόμο μπροστά της. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα του Λούκα Μπάνκι και των συνεργατών της.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μπάσκετ θα παίξει φέτος η ΑΕΚ και τι αποτελέσματα θα φέρει. Αν θα καταφέρει να πλησιάσει ή να επαναλάβει τα περσινά επιτεύγματα, αν θα πάει χειρότερα και πόσο χειρότερα. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως θα εμφανιστεί μια ομάδα με διάθεση να αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι πόσο καλή είναι. Με παίκτες - όχι μόνο οι Αμερικανοί, αλλά και παιδιά όπως ο Λαρεντζάκης, ο Καββαδάς και ο Ρογκαβόπουλος - διψασμένους να αποδείξουν την αξία τους. Κι αυτό είναι μια καλή βάση για να πατήσει κάθε προπονητής...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ