20.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η άμυνα έδωσε παλμό στη Μπαρτσελόνα (vids)

Ο επόμενος αντίπαλος του ΠΑΟ έρχεται με πολύ καλή ψυχολογία απόρροια του σερί θετικών αποτελεσμάτων σε EUROLEAGUE και Ισπανία . Στην EUROLEAGUE κέρδισε εκτός έδρας την KHIMKI και εντός έδρας την προηγούμενη εβδομάδα την CSKA .

Βαθμολογικά είναι σε πολύ δύσκολη θέση για να μπει στην 8άδα αλλά δεν παύει να ελπίζει . Ξεκίνησαν σχετικά καλά την σεζόν με σημείο αναφοράς τις νίκες εντός με τις δικές μας ομάδες αλλά μια εντός έδρας από την Zalgiris και μια εκτός έδρας σε παιχνίδι που κέρδιζε 20 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο την Bamberg θεωρώ ότι τους έβγαλαν εκτός ρυθμού και τους δημιούργησαν “ψυχολογικά” εμπόδια , καθώς πρόκειται για μια νέα ομάδα εντελώς με έναν νέο προπονητή με την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες 4 νίκες που είχαν πετύχει κέρδιζαν εύκολα με υψηλές διαφορές και στις ήττες έχασαν με ελάχιστες και χτύπησαν όλα τα παιχνίδια , χάνοντας πολλά στον πόντο … εξ ού και το παράδοξο από τις θέσεις 7 και κάτω να είναι η μόνη με θετικό +40 στο +/- .

 

 Αγωνιστικά τώρα είναι δεδομένες τις απουσίες των Seraphin , Sanders όπως και στην μεγάλη νίκη με την CSKA στην Βαρκελώνη . Τι άλλαξαν στα τελευταία 2 παιχνίδια και έφεραν αυτά τα αποτελέσματα ; Ξεκάθαρα αυτό που πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ήταν αμυντικά να περιορίσουν τους αντιπάλους τους . Αυτό ήταν το βασικό τους πρόβλημα σε όλο τον πρώτο γύρο στην EUROLEAGUE . Γενικά σαν ομάδα στερούνται της δύναμης αλλά σίγουρα πέρα από αυτό είναι και η χημεία των πεντάδων που παίζουν στο παρκέ , κάτι το οποίο πάλευαν να βρούνε . Ο coach Alonso σε σχέση με τον πρώτο γύρο δείχνει να “απενεργοποιεί” τον Pressey που δεν δίνει αυτά που εκείνος ζητάει και στηρίζεται στον χειρισμό στους Heurtel , Ribas , Koponen και δίνει πιο πολλά λεπτά στον Navarro ( ξεκίνησε τον αγώνα στις 2 νίκες )  από τον οποίο περιμένει να ηγηθεί και να δώσει την εμπειρία του .

 

Επιθετικά κύρια επιδίωξη τους είναι να επιτεθούν νωρίς εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα του Hanga . Άλλωστε σε επίπεδο κατοχών στην EUROLEAGUE είναι σε πολύ ψηλή θέση και αρκετά πάνω από τον μέσο όρο σε αντίθεση με τον ΠΑΟ που αρέσκεται σε παιχνίδι χαμηλών κατοχών .

Στο σετ παιχνίδι υπάρχουν 2 διαφορετικοί άξονες οι οποίοι κρύβουν την ίδια παγίδα και οι 2 . Αρχικά υπάρχουν τα Pick and Roll με τους χειριστές που ανάφερα προηγουμένως ( συνήθως η άμυνα είναι επιθετική σε αυτούς καθώς είναι ικανοί να πετύχουν το καλάθι off the dribble ) από τα οποία παίρνουν τελείωμα με πάσα στον ψηλό που στήνει το screen ( Seraphin , Tomic ) και στα τελευταία 2 παιχνίδια είδαμε το παιχνίδι του  Tomic που ο coach Pascual έτρεχε πολύ την εποχή που ήταν στην Barcelona , να σταματάει με short roll στην βολή ο Tomic και να κυνηγάνε τα κοψίματα στις πλάτες των αμυντικών ( ψηλά στην EUROLEAGUE ) για εύκολα καλάθια . Ο Tomic είναι πολύ αποτελεσματικός στο να δώσει την  πάσα  αλλά  σαν δέκτης πάσας για τελείωμα στην κίνηση από pick and roll .

Δεύτερος άξονας το παιχνίδι στο post , από το οποίο όμως δεν έχουν καταφέρει να είναι αποτελεσματικοί με τον παίκτη που δίνουν την μπάλα αλλά κυρίως με κοψίματα και κινήσεις μακριά από την μπάλα . Άρα και εκεί θα είναι σημαντική η συγκέντρωση στους παίκτες που δεν μαρκάρουν την μπαλα να μην δεχτούν κόψιμο στην πλάτη τους . Συνοψίζοντας λοιπόν μιλάμε για μια ομάδα που στην επίθεση θα τρέξει πρώτα αν της δοθεί η ευκαιρία και στην συνέχεια θα επιτεθεί κυρίως με Pick and Roll και Post game , από τα οποία επιδιώκουν να τελειώσουν συνήθως με πάσα καθώς μιλάμε για την ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα καλάθια με assist στην Euroleague . Σαν αστερίσκο θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα BOX OUT ιδιαίτερα μετά από αλλαγές καθώς και η KHIMKI και η CSKA ( αλλάζουν στα pick and roll πολύ ) έχασαν πάρα πολλά αμυντικά σε αυτά τα 2 παιχνίδια και η BARCELONA έδειξε να το κυνηγάει πάρα πολύ !

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ