16.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΗΠΑ: Δεν είναι «Dream Team» αλλά… (vids+pics)

Τις ΗΠΑ αντιμετωπίζει η Εθνική Ελλάδας στην πρώτη αγωνιστική της δεύτερης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (7/9, 15.30) και το Basketa.gr παρουσιάζει τους Αμερικανούς.

Το παρελθόν δεν είναι παρόν και δεν παίζει ρόλο, όμως οι Αμερικανοί μαζί με τους Βραζιλιάνους είναι οι μόνοι που έχουν δώσει το «παρών» και στα 18 Παγκόσμια Κύπελλα. Από το πρώτο στην Αργεντινή το μακρινό 1950, μέχρι το φετινό στην Κίνα.

Στις περισσότερες διοργανώσεις έχουν παρουσιάσει νεανικά ρόστερ που βασίζονταν σε παίκτες από τα κολέγια. Αυτό δεν συνέβη το 1994 στον Καναδά όταν η δεύτερη «Dream Team» κατέκτησε για... πλάκα το χρυσό μετάλλιο, ενώ από το 2002 και τη διοργάνωση επί αμερικανικού εδάφους που η ομάδα τερμάτισε έκτη, οι Αμερικανοί εμφανίζουν πάντοτε ΝΒΑερς.

Αυτή η έκδοση της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ δεν τρομάζει. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς παρά τις τρεις νίκες στην πρώτη φάση απέναντι σε Τσεχία, Ιαπωνία και Τουρκία, η τελευταία άλλωστε ήρθε έπειτα από «αυτοκτονία» των γειτόνων. Αντίθετα με άλλα σύνολα που είχαν εμφανίσει στο πρόσφατο παρελθόν, οι Αμερικανοί πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι προκαλούν δέος. Κι αυτό έχει εξήγηση.

https://www.youtube.com/watch?v=RR-FwHOhcVU

Από την αρχική λίστα που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία αποφάσισαν για διάφορους λόγους να μην ενισχύσουν την προσπάθεια 31 (!) παίκτες. Δεν έχει γίνει λάθος στον αριθμό. Μεταξύ των πρώτων ονομάτων υπήρχαν αυτά των Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Τζέιμς Χάρντεν, Κρις Πολ, Κάιρι Ίρβινγκ, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Καουάι Λέοναρντ, Πολ Τζορτζ και των υπόλοιπων κρουφαίων ονόματων που αγωνίζονται στο ΝΒΑ.

Μετά την απόρριψη από τους καλύτερους δημιουργήθηκε ένα δεύτερο γκρουπ παικτών οι οποίοι θα αναλάμβαναν την ευθύνη να διατηρήσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους στην κορυφή του κόσμου. Μεταξύ αυτών ήταν ο Κάιλ Λάουρι των Τορόντο Ράπτορς, ο Τζίμι Μπάτλερ των Φιλαδέλφεια 76ερς κι άλλοι αστέρες, όχι αντίστοχοι με τους σούπερ σταρ της πρώτης επιλογής, αλλά αθλητές που θα έκαναν κι αυτοί... περίπατο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

 Σιγά-σιγά όμως κι αυτοί άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να δηλώνουν αδυναμία συμμετοχής στη διοργάνωση. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς στράφηκε σε άλλες λύσεις. Στις 10 του περασμένου Ιουνίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ των ΗΠΑ Τζέρι Κολάντζελο ανακοίνωσε τους 20 παίκτες οι οποίοι θα ήταν διαθέσιμοι για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν οι άνθρωποι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας ότι θα συνέβαινε.

Τα ονόματα που υπήρχαν στη σχετική λίστα ήταν τα εξής είκοσι:

Χάρισον Μπαρνς (Κινγκς), Μπράντλι Μπιλ (Γουίζαρντς), Αντονι Ντέιβις (Λέικερς), Αντρε Ντράμοντ (Πίστονς), Τζέιμς Χάρντεν (Ρόκετς), Ερικ Γκόρντον (Ρόκετς), Τομπάιας Χάρις (76ερς), Ντέιμιαν Λίλαρντ (Μπλέιζερς), Κέβιν Λαβ (Καβαλίερς), Κάιλ Λάουρι (Ράπτορς), Σι Τζέι ΜακΚόλουμ (Μπλέιζερς), Κρις Μίντλετον (Μπακς), Μάιλς Τέρνερ (Πέισερς), Κέμπα Ουόκερ (Χόρνετς), Κάιλ Κούζμα (Λέικερς), Μπρουκ Λόπεζ (Μπακς), Πολ Μίλσαπ (Νάγκετς), Ντόνοβαν Μίτσελ (Τζαζ), Τζέισον Τέιτουμ (Σέλτικς) και Πι Τζέι Τάκερ (Ρόκετς).

Από αυτούς τους είκοσι, στη δωδεκάδα βρίσκονται τελικά μόλις... επτά. Ο λόγος για τους Χάρισον Μπαρνς, Κρις Μίντλετον, Μάιλς Τέρνερ, Κέμπα Ουόκερ, Μπρουκ Λόπεζ, Ντόνοβαν Μίτσελ και Τζέισον Τέιτουμ.

Οι υπόλοιποι 13, άλλοι λόγω προβλημάτων τραυματισμού, άλλοι λόγω έλλειψης διάθεσης αποφάσισαν να μην αφήσουν ανοιχτό το «παράθυρο» συμμετοχής τους στο τουρνουά.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας προέκυψαν διάφορα προβλήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο «Ποπ» να καταλήξει στους εξής δώδεκα:

ΟΝΟΜΑ

ΗΛΙΚΙΑ

ΥΨΟΣ

ΟΜΑΔΑ

Χάρισον Μπαρνς

27

2,03

Σακραμέντο Κινγκς

Τζέιλεν Μπράουν

23

2,01

Μπόστον Σέλτικς

Τζο Χάρις

28

1,98

Μπρούκλιν Νετς

Μπρουκ Λόπεζ

31

2,13

Μιλγουόκι Μπακς

Κρις Μίντλετον

28

2,03

Μιλγουόκι Μπακς

Ντόνοβαν Μίτσελ

23

1,90

Γιούτα Τζαζ

Μέισον Πλάμλι

29

2,11

Ντένβερ Νάγκετς

Μάρκους Σμαρτ

25

1,93

Μπόστον Σέλτικς

Τζέισον Τέιτουμ

21

2,01

Μπόστον Σέλτικς

Μάιλς Τέρνερ

23

2,13

Ιντιάνα Πέισερς

Κέμπα Ουόκερ

29

1,85

Μπόστον Σέλτικς

Ντέρικ Ουάιτ

25

1,96

Σαν Αντόνιο Σπερς

https://www.youtube.com/watch?v=85lMpfNi-UQ

Ένας φαν του ΝΒΑ σίγουρα θα γνωρίζει όλους τους παίκτες τους οποίους «κατεβάζουν» οι ΗΠΑ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Μπρουκ Λόπεζ ο οποίος στα 31 του χρόνια θεωρείται ο πιο έμπειρος στο ρόστερ. Σταρ δεν ήταν ποτέ, αλλά έχει εξελίξει πολύ το παιχνίδι του, ενώ είναι και συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, με τη φυσιογνωμία του να είναι οικεία πλέον.

Το ίδιο ισχύει και για τον Κρις Μίντλετον ο οποίος αποτελεί άλλον έναν παίκτη των «ελαφιών» ο οποίος ενισχύει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του με στόχο να το οδηγήσει στην κορυφή. Αμφότεροι μάλιστα επέκτειναν τη συνεργασία τους το φετινό καλοκαίρι με το Μιλγουόκι και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στο πλευρό του «Greek Freak», έχοντας μεγάλο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Μοιάζουν με τους... Σέλτικς

Το 1/3 του έμψυχου δυναμικού της Team USA προέρχεται από τους Μπόστον Σέλτικς. Οι Τζέισον Τέιτουμ, Τζέιλεν Μπράουν, Μάρκους Σμαρτ αλλά και ο Κέμπα Ουόκερ είναι μέλη της ομάδας που έχει ως σήμα της το τριφύλλι. Ο τελευταίος είναι με διαφορά ο καλύτερος σκόρερ του συνόλου, όμως μετακόμισε στη Βοστώνη το καλοκαίρι, καθώς έμεινε ελεύθερος κι αποφάσισε να μην συνεχίσει στους Σάρλοτ Χόρνετς με τους οποίους είχε παίξει έως τώρα στην καριέρα του στο «μαγικό κόσμο». Πρόκειται για έναν γκαρντ που μπορεί να οργανώσει αλλά και να σκοράρει με την ίδια άνεση. Είναι εξαιρετικός από μέση και μακρινή απόσταση ενώ είναι... μετρ στη δημιουργία φάσεων για τον εαυτό του ούτως ώστε να εκτελεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του ο Σμαρτ είναι ειδικός στην άμυνα και τα τελευταία χρόνια, ο Μπραντ Στίβενς του αναθέτει όλες τις δύσκολες αποστολές απέναντι στους κορυφαίους παίκτες των αντιπάλων. Όσον αφορά τον Τέιτουμ αποτελεί ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νέας γενιάς στις ΗΠΑ, είναι ένας πληθωρικός φόργουορντ που ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο παιχνιδιού των τουρνουά της FIBA. Παρ’ όλα αυτά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα αγωνιστεί οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχεί την Εθνική Ελλάδας. Τέλος, ο Μπράουν είναι κι αυτός ένας εκπρόσωπος της νέας «φουρνιάς» του μπάσκετ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Παίκτης με πολλαπλούς τρόπους προσφοράς στο παρκέ σε επίθεση κυρίως αλλά και στην άμυνα. Ιδιαίτερα αλτικός δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν περάσει από το μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο.

Ο «Μορμόνος» και οι ρολίστες

Σημαντικό ρόλο και ιδιαίτερα κομβικός για την ομάδα είναι και ο Ντόνοβαν Μίτσελ. Ο 23χρονος κόμπο γκαρντ δεν είναι Μορμόνος, αλλά αγωνίζεται στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ. Η ταχύτητά του σε συνδυασμό με την αλτικότητα και την ικανότητά του στο σκοράρισμα τον καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο. Αποτελεί έναν παίκτη που μπορεί «σβηστά» να βάλει 25 πόντους σ’ ένα παιχνίδι και μαζί με τον Ουόκερ είναι οι πιο σταθεροί σκόρερ των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=-nl38zo7mpQ&t=1s

Οι υπόλοιποι παίκτες είναι κατά κύριο λόγο ρολίστες. Στις θέσεις των ψηλών ξεχωρίζει ο Μάιλς Τέρνερ ο οποίος παρά τα 2,11μ. αρέσκεται κι αυτός να σουτάρει από μακριά και δεν επιδιώκει τόσο τις επαφές. Από την άλλη, ο Μέισον Πλάμλι αποτελεί με διαφορά τον πιο άτεχνο παίκτη του συνόλου. Παρ’ όλα αυτά έχει χρησιμότητα καθώς είναι εξαιρετικός στην άμυνα και παράλληλα πολύ καλός ριμπάουντερ, κάτι που είναι κομβικό. Από την πλευρά του Ντέρικ Ουάιτ είναι παίκτης του Πόποβιτς και στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ ο Τζο Χάρις επιλέχτηκε για την ικανότητά του στο τρίποντο, καθώς πέρσι στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ σούταρε με ποσοστό κοντά στο 50%. Στο ρόστερ υπάρχει βεβαίως και ο Χάρισον Μπαρνς ο οποίος παίζει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ και μπορεί να «σκοτώσει» την αντίπαλη άμυνα.

Το μυαλό του πάγκου

Για τον Γκρεγκ Πόποβιτς έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις. Και όχι άδικα. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο 70χρονος προπονητής έχει γράψει τη δική του ιστορία στο πάγκοσμιο μπάσκετ. Από το καλοκαίρι του 1996 μέχρι σήμερα είναι στην άκρη του πάγκου των Σαν Αντόνιο Σπερς, τους οποίους έχει οδηγήσει σε πέντε πρωταθλήματα, ενώ τρεις φορές αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής της σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ έχει κοουτσάρει και στο All Star Game σε τέσσερις περιπτώσεις.

Αποτελεί ένα πρόσωπο που –αντίθετα με τους παίκτες του- η παρουσία του προκαλεί δέος και σεβασμό. Είναι η πρώτη του φορά στον πάγκο της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ και θέλει να τη συνδυάσει οδηγώντας την Team USA μέχρι την κορυφή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το μπάσκετ που παίζουν παραδοσιακά οι Σπερς θυμίζει αρκετά... ευρωπαϊκή ομάδα, καθώς του αρέσει το σετ παιχνίδι στο οποίο έχει αμέτρητα συστήματα που βασίζονται στις καλές αποστάσεις και στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Πόποβιτς όμως δεν είναι μόνος του. Το πρόσωπο που ξεχωρίζει στο τεχνικό του επιτελείο δεν είναι άλλο από τον Στιβ Κερ. Ναι, ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έχει ρόλο άμεσου συνεργάτη του «Ποπ». Έστω κι αν δεν υπάρχει κανείς παίκτης από την ομάδα του Σαν Φραντσίσκο στο ρόστερ των ΗΠΑ, ο 54χρονος είναι... ειδικός στο επιθετικό κομμάτι και όχι μόνο.

Το σίγουρο είναι ότι το τεχνικό επιτελείο των Αμερικανών είναι πολύ πιο λαμπερό από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Το συμπέρασμα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η φετινή εθνική ομάδα των ΗΠΑ δεν προκαλεί... τρόμο στους αντιπάλους. Παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η Σερβία μπορεί να δείχνει πιο... εξωγήινη, αλλά οι Αμερικανοί στη μέρα τους είναι δεδομένο ότι είναι ικανοί να διαλύσουν οποιονδήποτε αντίπαλο βρεθεί στο δρόμο τους. Ωστόσο ελπίζουμε ότι σήμερα (7/9) θα πιάσουν το πικ της απόδοσής τους.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για να διεκδικήσει κάτι από αυτήν την αναμέτρηση θα πρέπει να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, σε σχέση με την παρουσία του στα τρία παιχνίδια που διεξήχθησαν στη Ναντζίνγκ για τον έκτο όμιλο. Μοναδικό στοιχείο που θα πρέπει να διατηρήσει είναι το 40% στα τρίποντα το οποίο έχει φανεί πολύ χρήσιμο κι έχει «τιμωρήσει» τους αντιπάλους που κλείνουν στη ρακέτα.

Οι ΗΠΑ έχουν να χάσουν σε επίσημο παιχνίδι τους από το 2006 και τον ημιτελικό στη Σαϊτάμα. Αν η Ελλάδα έχει σε μεγάλη μέρα όλους τους παίκτες και παραμείνει πιστή στο πλάνο της, θα έχει σοβαρή τύχη. Ο πρώτος λόγος όμως παραμένει στην Team USA το ταλέντο της οποίας –παρά τις τόσες απουσίες- δεν θα το συναντήσει κάποιος σε άλλη εθνική ομάδα που συμμετέχει στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

https://www.youtube.com/watch?v=P8lJPgFQ998



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ