21.4 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Ζωντανή η Μπασκόνια (vids)

Η Μπασκόνια είναι αποφασισμένη να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της και το απέδειξε στο τρίτο παιχνίδι της σειράς με τη Φενερμπαχτσέ στη Βιτόρια. Κέρδισε με 88-83 χάρη στην ευστοχία της στα τρίποντα, τον επιθετικό οίστρο του Μπομπουά και το πολύ καλό παιχνίδι των Χουέρτας, Σενγκέλια, μείωσε 2-1 και θα πάει την Παρασκευή για την ισοφάριση. Ο Κώστας Σλούκας έκανε ένα ακόμα φοβερό παιχνίδι με νταμπλ νταμπλ (14π., 11ασ.) για τη Φενερμπαχτσέ, η οποία θα προσπαθήσει να αποφύγει τη ρώσικη ρουλέτα του πέμπτου αγώνα.

Το παιχνίδι άρχισε με έναν... διαγωνισμό τριπόντων ανάμεσα στους Μπομπουά και Ντίξον. Ο Γάλλος πέτυχε ένα παραπάνω (τρία έναντι δύο) και καθώς και ο Χουέρτας ευστόχησε σε ένα ακόμα, σημειώνοντας πέντε σερί πόντους, η Μπασκόνια βρέθηκε να προηγείται με 18-10 στο 6', κάνοντας το ιδανικό ξεκίνημα απέναντι σε μια Φενερμπαχτσέ, που δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν. Εν πολλοίς με ευθύνη του Ομπράντοβιτς, ο οποίος το πήρε γρήγορα είδηση και άλλαξε άρον άρον την αρχική πεντάδα. Μέσα οι Σλούκας, Γκούντουριτς αντί των Ντίξον, Ουαναμέικερ, που είχαν πολλά αμυντικά κυρίως προβλήματα, μέσα και ο Μέλι αντί του αόρατου Τόμπσον. Η Μπασκόνια κόλλησε, καθώς έγινε αποτελεσματική η άμυνα της τουρκικής ομάδας, η οποία έτρεξε ένα σερί 12-1 στο τελευταίο 4λεπτο της πρώτης περιόδου και στο ξεκίνημα της δεύτερης, οπότε προηγήθηκε με 22-19.

Όμως η Μπασκόνια συνήλθε γρήγορα. Ο Χουέρτας έκανε εξαιρετική δουλειά και στην οργάνωση του παιχνιδιού και στο εκτελεστικό κομμάτι του και παρέσυρε και τους συμπαίκτες του, οι οποίοι ήταν εύστοχοι από την περιφέρεια και άνοιξαν την αντίπαλη άμυνα, με αποτέλεσμα να βρουν και οι ψηλοί χώρο να δράσουν. Στην άλλη πλευρά του παρκέ η Φενερμπαχτσέ είχε επιθετικό πρόβλημα, καθώς δεν μπορούσε να μπει στη ρακέτα και τα τρίποντά της ήταν άστοχα, έτσι οι γηπεδούχοι δεν άργησαν να κάνουν ένα σερί 13-4 και να προηγηθούν με 32-26 στο 15'. Με κάποιες καλές ενέργειες των Σλούκα, Ουαναμέικερ και Ντατόμε η Φενερμπαχτσέ φάνηκε να αντιδρά μειώνοντας στον πόντο στο 17', αλλά τα τελευταία τρία λεπτά του ημιχρόνου ήταν εφιαλτικά γι' αυτήν. Η Μπασκόνια βρήκε ρυθμό από την άμυνά της και καθώς στην επίθεση ο Μπομπουά έκανε πάρτι και ο Φόιτμαν έδινε λύσεις κυρίως με το περιφερειακό του σουτ, έτρεξε ένα νέο σερί 13-2, με το οποίο προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (47-35), καθώς απέμεναν 20'' για τη λήξη του ημιχρόνου και με τους Βάσκους φιλάθλους να παραληρούν στις εξέδρες. Ο Ντατόμε πάντως με τρίποντο κατέβασε τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή στη λήξη του πρώτου μέρους (47-38).

Στην τρίτη περίοδο ο Σλούκας με τον Βέσελι, μόνος του ο καθένας, αλλά και με τις μεταξύ τους συνεργασίας, προσπάθησαν να ξαναβάλουν τη Φενερμπαχτσέ στο παιχνίδι και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν, καθώς η διαφορά έπεσε στους 5 πόντους (51-46) στο 23'. Όμως ο Μπομπουά ήταν ασταμάτητος και συνέχιζε να σκοράρει, ενώ γενικά η Μπασκόνια κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα και έβρισκε λύσεις και μέσα στη ρακέτα με τον Πουαριέ. Έτσι, στο 25' προηγήθηκε ξανά με διψήφια διαφορά (56-46) και ο Ομπράντοβιτς έβαλε ξανά στον αγώνα τον Γκούντουριτς. Ένα δικό του τρίποντο κι άλλο ένα του Ντατόμε, μαζί με δυο καλές άμυνες, επέτρεψαν στη Φενέρ να επιστρέψει ξανά (58-54) στο 26'. Η Μπασκόνια κυκλοφορούσε καλά την μπάλα, χτυπούσε όλα τα μις ματς στην άμυνα της Φενέρ και με τον Τζάνινγκ να βρίσκει και να αξιοποιεί κάποια ελεύθερα σουτ διατηρούσε το προβάδισμά της, ωστόσο τα τρίποντα και η άμυνα του Γκούντουριτς και η εξαιρετική παρουσία του Σλούκα στην οργάνωση του παιχνιδιού της τουρκικής ομάδας και η άριστη συνεργασία του με τον Βέσελι, τής επέτρεψαν να μειώσει στον πόντο με τη λήξη της τρίτης περιόδου (67-66), τρέχοντας ένα σερί 11-2 στο τελευταίο δίλεπτο.

Η Μπασκόνια, όμως, θύμιζε... Λερναία Ύδρα και έβρισκε συνεχώς παίκτες ικανούς να τη βγάζουν από το αδιέξοδο. Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν ο Τίμα αυτός που με δύο συνεχόμενα τρίποντα κι ενώ ήταν... αόρατος μέχρι τότε στο παιχνίδι, έκανε το σκορ 75-66 στο 32' κι έδωσε εκ νέου ψυχολογικό προβάδισμα στην ομάδα του, την ώρα που η Φενερμπαχτσέ έδειχνε να υποφέρει από την αντίπαλη άμυνα. Ο Σλούκας είχε καθήσει στον πάγκο για να πάρει ανάσες, όμως χωρίς αυτόν η Φενέρ "κόλλησε" και η Μπασκόνια το εκμεταλλεύτηκε για να ξεφύγει κι άλλο. Στο 35' το σκορ ήταν 82-66, το σερί της ισπανικής ομάδας 15-0 και Σενγκέλια ένας ακόμα παίκτης που έκανε καλή δουλειά, όσο η τουρκική ομάδα έμενε για 5 λεπτά χωρίς πόντο.

Με την επιστροφή του Σλούκα η Φενέρ βρήκε ξανά ρυθμό και μετά από καλές άμυνες και δύο τρίποντα του Ντατόμε και του Έλληνα γκαρντ μείωσε 84-78 στο 37', τρέχοντας σερί 12-2 εν πολλοίς χάρη στο σχήμα με τους τρεις κοντούς (Σλούκας, Ουαναμέικερ, Ντίξον), που χρησιμοποίησε ο Ομπράντοβιτς. Η Μπασκόνια έδειξε να κολλά και να αγχώνεται, όμως ένα μεγάλο δίποντο του Μπομπουά 1'.53'' πριν από το τέλος τής έδωσε βαθιά ανάσα, καθώς το σκορ έγινε 86-78. Η Φενέρ αντέδρασε ξανά, με νέα συνεργασία Σλούκα-Βέσελι, όμως με το σκορ στο 86-80 και την μπάλα δική της, ο Ντατόμε έκανε ένα πολύ φθηνό λάθος 39'' πριν από το φινάλε και καταδίκασε την ομάδα του.

Ο ΔΗΜΙΟΣ: Η Μπασκόνια βρήκε πολλές λύσεις στην επίθεση από πολλούς παίκτες, γι' αυτό άλλωστε σκόραρε 88 πόντους. Όμως ο πιο καθοριστικός ήταν ο Ροντρίγκ Μπομπουά. Όχι μόνο επειδή ήταν ο πρώτος σκόρερ της με 21 πόντους, αλλά κυρίως διότι πέτυχε το καλάθι, που ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι. Το σουτ με το οποίο έκανε το 86-78 λιγότερο από δύο λεπτά πριν από τη λήξη σε ένα σημείο στο οποίο η Μπασκόνια είχε κολλήσει και η Φενερμπαχτσέ είχε πλησιάσει απειλητικά, ήταν σκέτο χρυσάφι.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Οι δύο ομάδες σούταραν μαζί 50 τρίποντα (από 25 έκαστη) και είχαν μαζί ποσοστό πάνω από 50% (26/50)! Η Μπασκόνια είχε 14/25 και η Φενέρ 12/125.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ