21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ζιάγκος: «Ο στόχος είναι εφικτός»

Νέο ξεκίνημα κάνει ο Πανιώνιος και με το Βαγγέλη Ζιάγκο πλέον στον πάγκο του είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα, ώστε να διατηρηθεί στη Stoiximan.gr Basket League.

Οι «κυανέρυθροι» επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία, αλλά το ξεκίνημά τους δεν ήταν ιδανικό. Με δύο ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις είδαν τον προπονητή τους Γιώργο Καλαφατάκη να αποχωρεί και τη θέση του να παίρνει ο 41χρονος τεχνικός, αφήνοντας τη θέση του βοηθού στην Αλ Ριάντι για να πέσει στα… βαθιά. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος, που είχε αναλάβει και την ΑΕΚ όταν είχε βρεθεί στη Β’ Εθνική και την καθοδήγησε μέχρι την Α1 πανηγυρίζοντας δύο διαδοχικές ανόδους, δεν φοβάται την πρόκληση. Μιλώντας στο Basketa.gr δεν αποδέχθηκε πως βρίσκεται σε… ειδική αποστολή, άλλωστε: «Είτε ειδικές είτε κανονικές αποστολές, όταν καλείσαι να υποστηρίξεις μια προσπάθεια δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου».

Ο 41χρονος κόουτς μετακόμισε στο μακρινό Λίβανο τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με το ελληνικό πρωτάθλημα. Εξάλλου, όπως εξήγησε και ο ίδιος: «Οι παροχές που σου παρέχει η τεχνολογία είναι απεριόριστες. Μαθαίνεις τα πάντα σε πραγματικό χρόνο». Η πρόταση ήρθε αμέσως, μετά την απομάκρυνση του 58άχρονου συναδέρφου του, κι εκείνος δεν δίστασε να αναλάβει τους «κυανέρυθρους». Φεύγοντας από την εύρωστη οικονομικά και πρόσφατα τιτλούχο Αλ Ριάντι -αναμφισβήτητα- ρίσκαρε, παράλληλα όμως η πρόκληση ήταν μεγάλη: «Το ρίσκο είναι μεγάλο, όταν όμως λαμβάνεις υπόψη σου τις υπόλοιπες παραμέτρους οι οποίες είναι το όνομα της ομάδας, η ιστορικότητα του συλλόγου, ο ιερός στόχος, το τεράστιο κίνητρο και η ευθύνη που αναλαμβάνεις ξεχνάς το βαθμό του ρίσκου, βουτάς στα βαθιά και κολυμπάς».

   

Μας μίλησε και για το ντεμπούτο του στον πάγκο των Νεοσμυρνιωτών, το οποίο συνδυάστηκε με ήττα από τον αήττητο Προμηθέα Πατρών, στο κεκλεισμένων των θυρών κλειστό της οδού Αρτάκης. Επικεντρώθηκε κυρίως στην αντίδραση των παικτών του, μετά το αρχικό 0-2 πριν αναλάβει, εξηγώντας: «Θα ήθελα να σταθούμε στο γεγονός πως υπήρξε αντίδραση από τα παιδιά, απέναντι σε μια ομάδα που είχε μια φυσιολογική συνθήκη προετοιμασίας και στελέχωσης. Σταθήκαμε επάξια, στόχος μας ήταν να κερδίσουμε το παιχνίδι κι όχι να εμφανιστούμε αξιοπρεπείς και ανταγωνιστικοί. Δεν θα μας ήταν αρκετό αυτό, ποτέ δεν θα μας είναι, γιατί είμαστε Πανιώνιος. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες μάς στέρησαν τη νίκη, όπως και κάποια μεγάλα σουτ από το Σαλούστρο και τον Γκίκα σε πολύ κρίσιμες χρονικές στιγμές, καθώς κι ένα δύο επιθετικά ριμπάουντ. Αυτή είναι η μία προσέγγιση».

Το... νόμισμα έχει δύο όψεις, καθώς όπως επεσήμανε: «Υπάρχει και μία δεύτερη, που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη και το γεγονός πως ηττηθήκαμε σχεδόν σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός στην άμυνα και παιδιά όπως ο Τουτζιαράκης και ο Μιλόσεβιτς, που είχαν μέχρι σήμερα κατά μ.ό. 2-3 πόντους, αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ της ομάδας τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Σίγουρα, έχει να κάνει με την ποιότητα και την ποσότητα της προετοιμασίας αυτής της ομάδας και το κατά πόσο τα παιδιά έχουν προπονηθεί υπό αυτές τις συνθήκες. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αθλητικότητά τους και το τρίτο με τον μπασκετικό εγωισμό τους. Και τα τρία αυτά στοιχεία βελτιώνονται, οπότε ξεκινάμε από το να αναδείξουμε το πρόβλημα και συνεχίζουμε με το να το βελτιώσουμε».

Ευρισκόμενος ξανά στη χώρα μας λιγότερο από μία εβδομάδα και στην ομάδα πολύ λίγες ημέρες -πριν από το ντεμπούτο του, σε επίσημο ματς- είχε βγάλει ήδη τα πρώτα συμπεράσματά του, ωστόσο κρίνεται λογικό να μην πρόλαβε να περάσει στους παίκτες του τα στοιχεία που θα ήθελε. Εν όψει και της συνέχειας, και της δουλειάς που θα γίνει, πρόσθεσε: «Δεν είναι πολλά τα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε τόσες λίγες ημέρες, σχεδόν τίποτα. Πέραν του να τονώσεις την ψυχολογία και το ηθικό των παιδιών, να τους δώσεις χειροπιαστό μπροστά τους το όραμα, το στόχο και να τα κάνεις να πιστέψουν πως αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Δεν είναι αερολογίες αυτά που λέω, αυτά θα γίνουν πράξη μες στο γήπεδο. Είμαι πολύ αισιόδοξος, τα παιδιά διαθέτουν αθλητικό εγωισμό, η φανέλα είναι βαριά, ακούγεται κλισέ αλλά είναι η πραγματικότητα».

Αναφορικά  με το κατά πόσο έπαιξε ρόλο στην ήττα από το αχαϊκό συγκρότημα και η απουσία φιλάθλων, που πάντοτε ήταν ο… άσος στο μανίκι του Πανιωνίου, παραδέχθηκε: «Πιθανότατα, με τον κόσμο στο πλευρό μας το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση αυτή. Εμείς κρατάμε την αντίδραση των παιδιών, από αυτό το πρώτο παιχνίδι, και συνεχίζουμε».

Προανήγγειλε και αλλαγές στο ρόστερ, για τις οποίες επίσης θα χρειαστεί υπομονή, ώστε η ομάδα να ενισχυθεί ουσιαστικά και οι νέοι παίκτες να τη βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων της στη συνέχεια του πρωταθλήματος. «Είναι αυτονόητο να υπάρχει σκεπτικισμός στο κομμάτι της ενίσχυσης της ομάδας όταν η στελέχωση γίνεται σε συνθήκες πίεσης και ετεροχρονισμένα όπως έγινε σε εμάς, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε καμία βεβιασμένη κίνηση κι ό,τι απόφαση παρθεί, θα παρθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία για το καλύτερο δυνατό της ομάδας», τόνισε ο Βαγγέλης Ζιάγκος, που μεσοβδόμαδα είδε τον Κάλβιν Γκόντφρεϊ να φθάνει στη Νέα Σμύρνη και να ξεκινάει προπονήσεις με τον Πανιώνιο, η μεταγραφή του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, εξ ου και δεν βρίσκεται στην αποστολή για το δύσκολο εκτός έδρας ματς με τον Κόροιβο, στο κλειστό του Δήμου Ήλιδας (28/10, 16.30), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League. Το ηλειακό συγκρότημα είναι αήττητο εντός έδρας, αλλά οι Νεοσμυρνιώτες θέλουν να σπάσουν το… ρόδι και θα τα δώσουν όλα για να τα καταφέρουν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ