11 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ζαγκλής: «Το σύστημα έμοιαζε άψογο στη θεωρία»

Τροποποιήσεις στο σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου προανήγγειλε ο Ανδρέας Ζαγκλής, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός των τριάντα δύο ομάδων που παίρνουν μέρος.

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, στο περιθώριο του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αφού δήλωσε ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές από τη διοργάνωση, στα ασιατικά παρκέ, απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. «Είναι μεγάλη ημέρα για εμάς, την περιμέναμε πολύ καιρό. Όλα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2017 με τον αγώνα της Νέας Ζηλανδίας με τη Νότια Κορέα, για να φθάσουμε σήμερα εδώ. Ευχαριστούμε τους τοπικούς φορείς και τις οκτώ πόλεις της Κίνας. Ευχαριστούμε την Κινεζική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που διοργάνωσε αυτό το τουρνουά, ευχαριστούμε και τις τριάντα δύο ομάδες που δούλεψαν σκληρά, το προσωπικό μας και όλους αυτούς τους εθελοντές που εργάστηκαν με τον ίδιο σκοπό», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει…

Για το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης: «Έχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα, συνολικά είμαστε ευχαριστημένοι. Ήταν το μεγαλύτερο τουρνουά που διοργανώθηκε ποτέ στην ιστορία της FIBA. Η επιρροή των προκριματικών ήταν πολύ θετική. Χρειαζόμαστε εντός έδρας αγώνες για τις εθνικές ομάδες. Θα γίνουν τροποποιήσεις, έχουμε εκτιμήσει τα δεδομένα. Έχουμε πάρει αρκετές απόψεις από τις ομοσπονδίες και συνολικά είμαστε πολύ χαρούμενοι. Μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα».

Για τον αριθμό των τριάντα δύο ομάδων που πήραν μέρος στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Οι τριάντα δύο ομάδες ήταν μια διαδικασία που ήρθε φυσιολογικά, γιατί το μπάσκετ έχει προοδεύσει σε όλες τις ηπείρους. Είχαμε οκτώ πόλεις, είχαμε ομάδες που είχαν αρκετές μετακινήσεις κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κοιτάξουμε για το μέλλον. Πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις και για αυτό θα εκτιμήσουμε την κατάσταση διεξοδικά. Θέλαμε να απλώσουμε το μπάσκετ σε αυτές τις πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα. Όταν σχεδιάσαμε το σύστημα προσπαθήσαμε να βρούμε το καλύτερο πρόγραμμα για τις ομάδες. Πρέπει να πω ότι με αυτή την εμπειρία, η οποία στη θεωρία έμοιαζε άψογη, θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα».

Για τα διαιτητικά λάθη, που έγιναν στα κινεζικά παρκέ: «Οι διαιτητές που εργάστηκαν σε αυτό το τουρνουά τα κατάφεραν στη διάρκεια των προκριματικών γύρων και σε υψηλής ποιότητας παιχνίδια. Προετοιμάστηκαν σωστά, επενδύσαμε πολλά στην προπόνησή τους κι ο τρόπος με τον οποίο δουλέψαμε στη διάρκεια της χρονιάς ήταν πολύ καλός. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχουν συνέπειες. Απολογηθήκαμε δημόσια για κάποια λάθη».

Για τις διαμαρτυρίες παικτών και προπονητών για τη διαιτησία: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι παίκτες είναι οι κορυφαίοι, σε σημαντικές στιγμές της καριέρας τους. Καταλαβαίνουμε ότι βγαίνοντας από το παρκέ τα συναισθήματα είναι έντονα. Είναι μέρος της δουλειάς να μεταφέρουμε στον κόσμο όσα συμβαίνουν. Έχουμε κάποιους συγκεκριμένους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθούμε όχι μόνο ως FIBA, αλλά ως μπάσκετ. Δεν θέλω να πω περισσότερα για τον Άντριου Μπόγκουτ, διότι υπάρχει ήδη μια διαδικασία για εκείνον».

Για τις σκέψεις που υπάρχουν στη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για αλλαγές στους κανονισμούς: «Είμαστε ευαίσθητοι όταν μιλάμε για τους κανονισμούς του αθλήματος. Όταν σκεφτόμαστε για αλλαγές κανονισμών προσπαθούμε να αναλύσουμε, γιατί υπάρχουν αυτοί που έχουμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια παγκόσμια ομοσπονδία, υπάρχει το ΝΒΑ που έχει κανονισμούς για τριάντα γήπεδα και όχι για χιλιάδες γήπεδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω θέσει το ζήτημα να μεγαλώσουν οι διαστάσεις των γηπέδων, αλλά δεν είναι μια εύκολη απόφαση για εμάς. Το NCAA είναι πιο κοντά στη FIBA, αλλά πρέπει να βλέπουμε πώς το άθλημα βελτιώνεται. Κάποιοι κανονισμοί δεν του το επιτρέπουν να το κάνει, για αυτό χρειάζεται αρκετή σκέψη».

Για τις πολλές απουσίες παικτών από το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάχνουμε τα ρόστερ, κάθε ομοσπονδία έχει τον τρόπο της για να προσεγγίζει παίκτες. Πρέπει ως FIBA να αναλύσουμε την κατάσταση και να μιλήσουμε μαζί τους, για να δούμε τις συνθήκες και να καταλάβουμε τι ρόλο έπαιξαν. Πιστεύουμε ότι δεν ευθύνεται το τουρνουά. Κάθε παίκτης έχει τις ανάγκες του. Ναι, οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη ήταν σημαντικές προκλήσεις, όμως πήγα στα ξενοδοχεία των ομάδων και είδα ότι η εμπειρία τους ήταν όμορφη».

Για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Κίνα: «Έχουμε πει τόσες φορές ότι δεν ήρθαμε στην Κίνα για να διοργανώσουμε ένα καλό τουρνουά και να φύγουμε. Η FIBA είναι εδώ για να μείνει, πριν από δύο ημέρες διοργανώσαμε την πρώτη "FIBA Academy" στο Πεκίνο κι αυτό είναι το πρώτο βήμα από όσα θα κάνουμε. Έχουμε γραφεία και προσωπικό εδώ, εγώ κι ο Γιάο (Μινγκ) μιλάμε συνεχώς για προγράμματα. Υπάρχουν ευκαιρίες, για να κάνουμε πράγματα μαζί, να βοηθήσουμε στη διδασκαλία του μπάσκετ στους νεαρούς παίκτες».

Για τις εκπλήξεις που έγιναν στη φετινή διοργάνωση: «Οι πορείες της Τσεχίας και της Πολωνίας δείχνουν τη συστηματική δουλειά που γίνεται από αυτές τις δύο ομοσπονδίες. Το άξιζαν και πρέπει να τις συγχαρούμε που βρέθηκαν στα προημιτελικά. Έστειλαν ένα μήνυμα για τη συνέπεια και τη συνέχεια που πρέπει να έχουν οι Εθνικές. Έχουμε δει ομάδες όπως αυτές οι δύο να παίζουν καλά, έχουμε δει και κάποιες να μην τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Όλοι θα κάνουν τον απολογισμό τους ύστερα από αυτό το τουρνουά».

Για τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο: «Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος μιας παραδοσιακής δύναμης του μπάσκετ τα τελευταία τριάντα χρόνια, ήταν πρώην πρόεδρος της FIBA Europe κι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της χώρας μου. Έχουμε καλές συζητήσεις κατά καιρούς, για τη ζωή, για την ιστορία του αθλήματος. Τις απολαμβάνω, ωστόσο δεν έχω ειδικές σχέσεις με κάποια ομοσπονδία, ούτε με αυτή της χώρας μου. Υπάρχει σεβασμός και εκείνος αντιλαμβάνεται το ρόλο μου και τις ευθύνες μου και είναι πάντα υποστηρικτικός».

Για το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι εν γένει το καλεντάρι της FIBA: «Σε αυτή τη διοργάνωση μετρούσε κάθε αγώνας, και για το απευθείας "εισιτήριο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για τα Προολυμπιακά Τουρνουά και για την παγκόσμια κατάταξη των ομάδων. Θέλουμε να κρατήσουμε την πρώτη και τη δεύτερη φάση. Το καλεντάρι χρειάζεται θυσίες, από όλους. Είναι δύσκολη και ενδιαφέρουσα η ισορροπία σε αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπαίνουν στη συζήτηση. Δεν έχουμε πλάνα για να αλλάξουμε τις ημερομηνίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, αυτό που αποκαλώ το πρώτο της νέας εποχής».

Για τα Προολυμπιακά Τουρνουά και πόσο θα κοστίσουν στις οικοδέσποινες χώρες: «Θα υπάρχει ένα αντίτιμο για όποιον θέλει να διοργανώσει ένα Προολυμπιακό Τουρνουά. Θα γίνουν τέσσερα των τεσσάρων ομάδων και οι νικητές θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν μπορώ να πω πολλά αυτή τη στιγμή, σίγουρα όμως δεν θα μας πάρει καιρό. Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Για την κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα: «Υπάρχουν διαφωνίες με αυτή τη σημαντική λίγκα, πρέπει όμως να κάνουμε θυσίες για το καλό του αθλήματος. Είμαστε μια οικογένεια. Στη FIBA θέλουμε να μεγαλώσουμε το άθλημα, πρέπει να μιλήσουμε τους επόμενους μήνες μαζί τους για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας. Πρέπει να υπάρχει θετικό κλίμα και εμπιστοσύνη ανάμεσά μας».

Για το εάν η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σκέφτεται μείωση των ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Δεν θα μειώσουμε τις τριάντα δύο ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιλάμε για ένα παγκόσμιο άθλημα και πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε πολλές χώρες. Συνολικά ογδόντα έπαιξαν στα προκριματικά, οπότε πρέπει να μεγαλώσουμε τον τομέα με τις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας. Δίνουμε την ευκαιρία σε αρκετές χώρες να διεκδικήσουν το "εισιτήριο" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αυτά τα Προολυμπιακά Τουρνουά. Από αναπτυξιακής πλευράς, αυτές οι ομάδες δεν έχασαν το όνειρο να παίξουν στο Ολυμπιακό Τουρνουά. Τα Προολυμπιακά Τουρνουά είναι εδώ για να μείνουν, θα γίνουν αρκετά νωρίς, γιατί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι αρκετά νωρίς. Μιλήσαμε με τις λίγκες για να ολοκληρώσουν πρόωρα τα πρωταθλήματά τους, ώστε οι εθνικές ομάδες να προετοιμαστούν ανάλογα. Θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι όμως εις βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ