22 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ζήσης στο basketa.gr: “Η ΑΕΚ παίρνει έναν πολύ καλό προπονητή”

Το βιογραφικό του Λούκα Μπάνκι λέει σχεδόν τα πάντα. Αλλά αν χρειαζόταν κάποιος εδώ στην Ελλάδα ορισμένες επιπλέον συστάσεις για τον νέο προπονητή της ΑΕΚ, δεν υπάρχει πιο ενδεδειγμένο άτομο στο οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί από τον Νίκο Ζήση.

Όχι μόνο επειδή οι δυο τους συνεργάζονταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στην Μπάμπεργκ, αλλά κυρίως επειδή συνυπήρξαν επί μια τριετία, από το 2009 ως το 2012, στη Σιένα. Σε εκείνη την καταπληκτική ομάδα, που είχε κυριαρχήσει στην Ιταλία και ήταν μία από τις καλύτερες και στην Ευρωλίγκα.

Ο Ζήσης γνωρίζει άριστα τον Λούκα Μπάνκι. Και το basketa.gr τον διέκοψε για λίγο από τις διακοπές του ζητώντας του να συστήσει τον Ιταλό προπονητή της ΑΕΚ στο ελληνικό κοινό. Δέχθηκε με χαρά:

"H AEK παίρνει έναν πολύ καλό προπονητή. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο Λούκα έχει ένα μεγάλο χάρισμα. Μεταδίδει στην ομάδα το κίνητρο και τη φλόγα που διαθέτει ο ίδιος μέσα του. Είναι φοβερό το πόσο καλά μπορεί να βρίσκει κίνητρο για όλους. Ξέρει πώς να μιλήσει στον καθένα μέσα στην ομάδα σε καθημερινή βάση και όχι μόνο στους αγώνες. Ο κόσμος της ΑΕΚ θα δει έναν προπονητή, ο οποίος θα έχει σε κάθε παιχνίδι την ομάδα έτοιμη να δώσει το 100% των δυνατοτήτων της".

-Ποια είναι η φιλοσοφία του στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι;
"Του αρέσει να δουλεύει με παίκτες που έχουν αθλητικά προσόντα και βγάζουν ενέργεια. Αυτό δεν φάνηκε ιδιαίτερα στην Μπάμπεργκ, αλλά εκεί η κατάσταση ήταν λίγο περίεργη φέτος. Δεν ήταν και δική του η ομάδα, αφού ήρθε τον Μάρτιο. Νομίζω, όμως, ότι στην ΑΕΚ θα προσπαθήσει να βρει παίκτες με αυτό το στιλ. Καλούς αθλητές, που θα μπορούν να βγάζουν ενέργεια, ώστε να μπορέσει να παίξει μπάσκετ γρήγορο και επιθετικό. Η άμυνα είναι επίσης ένα κομμάτι όπου δίνει έμφαση, άλλωστε για όλους τους προονητές όλα ξεκινούν λίγο ως πολύ από την άμυνα. Το κύριο μέλημά του, όμως, είναι η ομάδα να βγάζει ενέργεια και να είναι επιθετική και στην άμυνα και στην επίθεση. Ο Λούκα θα συγχωρέσει έναν παίκτη για ένα λάθος που μπορεί να κάνει στο παιχνίδι, αρκεί αυτός να βγάζει πάντα όλη την ενέργεια και την επιθετικότητά του".

-Πιο καλά και πιο πολύ τον έζησες στη Σιένα, όταν ήταν βοηθός προπονητής. Τι θυμάσαι από εκείνη την περίοδο;
"Είχαμε μια πολύ μεγάλη ομάδα τότε, με συγκεκριμένο αγωνιστικό στιλ, η οποία κάθε χρόνο παρουσιαζόταν και καλύτερη. Είχαμε κυριαρχήσει στην Ιταλία, παίξαμε και σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Ο Λούκα έκανε πολλή δουλειά πίσω από τον Πιανιτζάνι, ο ρόλος του ήταν κρίσιμος και ουσιαστικός. Παρόλο που το μπάσκετ ήταν διαφορετικό εκείνη την εποχή, δεν δινόταν τόσο μεγάλη έμφαση στα αθλητικά προσόντα των παικτών, εκείνος επέμενε σε αυτό το κομμάτι. Είχε από τότε αυτή τη νοοτροπία, που σήμερα είναι πια κυρίαρχη".

-Ως άνθρωπος πώς είναι;
"Έξω από το γήπεδο είναι πολύ φιλικός και προσπαθεί να δημιουργεί καλή σχέση με όλους τους παίκτες, αλλά και να τη διατηρεί και μετά το τέλος της συνεργασίας τους. Γι' αυτόν μετρούν πολύ οι ανθρώπινες σχέσεις".

-Εσύ έχεις διατηρήσει επαφή μαζί του;
"Ναι, φυσικά. Όπως και με πολλά από τα παιδιά εκείνης της Σιένα. Με τον Λούκα, βέβαια, συνεργαστήκαμε και φέτος στην Μπάμπεργκ. Μόλις έμαθα, μάλιστα, ότι συμφώνησε με την ΑΕΚ, επικοινώνησα μαζί του για να τον συγχαρώ και να του ευχηθώ καλή επιτυχία".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ