31.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ζήσης: “Η πρόκριση θα κριθεί στην τελευταία φάση”!

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της διπλής αναμέτρησης της ΑΕΚ με την Μπάμπεργκ για τα προημιτελικά του Basketball Champions League είναι ο Νίκος Ζήσης. Ο λόγος γνωστός. Όχι μόνο είναι ένας Έλληνας, που καλείται να αντιμετωπίσει και να αποκλείσει μια ελληνική ομάδα, αλλά είναι και ένα παιδί της ΑΕΚ, που θα προσπαθήσει να την εμποδίσει να κάνει το repeat στη διοργάνωση.

Γι' αυτό το λόγο η γερμανική ιστοσελίδα spox.com τον προσέγγισε και έκανε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Στην οποίαν ο Νίκος Ζήσης μίλησε κατ' αρχάς για τις αλλαγές που επέφερε στη συνολική εικόνα της Μπάμπεργκ ο Φεντερίκο Περέγκο, ο οποίος από τον περασμένο Ιανουάριο αντικατέστησε στον πάγκο τον Άιναρς Μπαγκάτσκις, με αποτέλεσμα τώρα η γερμανική ομάδα να τρέχει ένα σερί 11 νικών σε όλες τις διοργανώσεις όπου παίρνει μέρος:

"Το σερί είναι σπουδαίο φυσικά. Ο κόουτς έκανε κάποιες αλλαγές, αλλά νομίζω ότι οι δυνατότητες υπήρχαν. Διαθέτουμε ένα καλό μίγμα έμπειρων και νέων παικτών, με μεγάλες φιλοδοξίες. Πρόσφατα κερδίσαμε κάποια αμφίρροπα παιχνίδια και φυσικά το Κύπελλο Γερμανίας, το οποίο τόνωσε την αυτοπεποίθησή μας. Από την άλλη μεριά γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμά μας ως το τέλος της σεζόν γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να παίζουμε σχεδόν αποκλειστικά απέναντι σε ομάδες του κορυφαίου επιπέδου.

Ο κόουτς ανέλαβε την ομάδα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Έπρεπε να παρουσιαστούμε πιο ομαδικοί σε άμυνα και επίθεση και να έχουμε μεγαλύτερη συνοχή. Προηγουμένως εμπιστευόμαστε παραπάνω απ' οσο θα έπρεπε το ατομικό μας τελέντο. Για μένα, με την εμπειρία που έχω, τώρα είναι καλύτερα που βλέπουμε κάθε παίκτη να έχει ενεργό ρόλο και να βοηθά την ομάδα να παίρνει νίκες. Η εμπειρία μου λέει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας ομάδας".

"Σκέτη τρέλα το ΟΑΚΑ με 15.000 κόσμο"!

Μιλώντας για την ΑΕΚ ο Ζήσης είπε τα καλύτερα: "Η ΑΕΚ είναι σπουδαία ομάδα και πρέπει να της απονείμουμε τα εύσημα για τη σεζόν που κάνει. Πέρυσι κέρδισαν το Κύπελλο Ελλάδας και το Basketball Champions League. Φέτος είχε μεγάλη πίεση για να επαναλάβει την περσινή επιτυχία και είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που έχει καταφέρει να τη διαχειριστεί και να πετυχαίνει συνεχόμενες νίκες, παρά το δύσκολο πρόγραμμα".

Κατά την άποψή του η πρόκριση στο φάιναλ φορ θα κριθεί σε μια λεπτομέρεια: "Οι αγώνες που έγιναν στον όμιλο δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς που θα γίνουν τώρα και είναι νοκ άουτ. Η ΑΕΚ έχει πολύ αθλητική ομάδα, που της αρέσει να τρέχει στο ανοικτό γήπεδο. Έχουν γεμάτη ομάδα και πολύ καλά προπονημένη από τον Λούκα Μπάνκι. Θα γίνουν δύο πολύ δυνατά παιχνίδια, αλλά νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι 50-50. Ίσως η πρόκριση κριθεί στην τελευταία φάση του δεύτερου αγώνα".

Δεν έχει πάντως αμφιβολία για την ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στο ΟΑΚΑ στον επαναληπτικό: "Το έχω συζητήσει με τα παιδιά. Η ατμόσφαιρα θα είναι διαφορετική τώρα από αυτή που επικράτησε στον αγώνα του ομίλου. Περιμένω ότι το γήπεδο θα γεμίσει από 15.000 κόσμο. Σκέτη τρέλα, δηλαδή"!

"Ζήσηηηης! Τι κάνεις";

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Ζήσης μίλησε και για τον Ντιρκ Νοβίτσκι και τη σχέση του μαζί του: "Όταν μιλάς μαζί του στον ενικό, νομίζεις ότι τον ξέρεις καιρό. Έτσι είναι με όλους. Είναι ένας θρύλος. Ένας απίστευτος παίκτης. Ένας πρωτοπόρος. Είναι ένας seven-footer που σουτάρει τρίπονα και άλλαξε το παιχνίδι για πάντα. Τώρα μπορείς να δεις αρκετούς παίκτες με αυτό το ύψος που απειλούν από την περιφέρεια. Όπως ο Κρίσταπς Πόρζινγκις, για παράδειγμα.

Θυμάμαι όταν παίζαμε ένα παιχνίδι με την Εθνική στο Μπάμπεργκ το 2011. Ήταν η χρονιά που το Ντάλας είχε πάρει τον τίτλο στο ΝΒΑ. Παίζαμε εναντίον της Γερμανίας και πριν από το τζάμπολ, όταν όλοι οι παίκτες αντάλλασσαν χαιρετισμού, ο Ντιρκ ήρθε προς το μέρος μου και μου φώναξε: "Ζήσηηηης! Τι κάνεις"; Δεν το πίστευα. Είχαμε να ιδωθούμε αρκετά χρόνια. Του είπα πόσο χαρούμενος ήμουν γι' αυτόν. Δεν ήταν μόνο γι' αυτόν καλό που είχε κερδίσει το δαχτυλίδι, αλλά για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ".

"Ο Αντετοκούνμπο μπορεί να γίνει ο βασιλιάς του ΝΒΑ"!

Ο Νίκος Ζήσης δεν θα μπορούσε φυσικά να αποφύγει την ερώτηση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και την απάντησε με χαρά: 

"Είμαι περήφανος γι' αυτόν. Θυμάμαι την πρώτη φορά που παίξαμε συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα το 2014. Είχε μόλις τελειώσει τη ρούκι σεζόν του στο ΝΒΑ και προετοιμαζόμαστε σε ένα ελληνικό βουνό. Μέναμε μαζί στο δωμάτιο και μπορούσα αμέσως να διακρίνω το πάθος του για μπάσκετ. Ήταν ακόμα αδύνατος και όταν τον βλέπω σήμερα στο γήπεδο, δεν μπορώ να πιστέψω πώς έχει γίνει. Είναι ένα ταπεινό παιδί και πιστεύω ότι πολλοί πλέον γνωρίζουν την ιστορία της δική του και της οικογένειάς του. Δεν εμπιστεύεται μόνο το ταλέντο του, αλλά δουλεύει σκληρά στο γήπεδο και το γυμναστήριο. Δεν έχει όρια και νομίζω ότι μπορεί να γίνει ο βασιλιάς του ΝΒΑ για χρόνια.

Ήταν εμφανές από τότε που έπαιζε στις μικρές εθνικές ομάδες ότι έχει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούν στο Μιλγουόκι, δεν έχει ξεκάθαρη θέση. Μπορεί να παίξει από το "ένα" ως το "πέντε". Η ικανότητα να χειρίζεται την μπάλα τον βοηθά σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το ευρωπαϊκό παρελθόν του. Είναι ένας συνδυασμός του αμερικάνικου ένας-εναντίον-ενός με το ευρωπαϊκό μπασκετικό IQ. Αυτό τον βοηθά να είναι τόσο κυρίαρχος παίκτης".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ