19.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ε, όχι και κακόβουλοι…

Το ρεπορτάζ του basketa.gr είναι απολύτως έγκυρο όλες αυτές τις μέρες και σας έχει ενημερώσει εγκαίρως για όσα συμβαίνουν στο χώρο του πολύπαθου επαγγελματικού μπάσκετ. Δεν είχα καμιά διάθεση να ασχοληθώ με αυτά που έγιναν (και) σήμερα στο δ.σ. του ΕΣΑΚΕ, άλλωστε το ότι φτάσαμε στις 18 Ιουλίου για να επικυρωθεί οριστικά η βαθμολογία ενός πρωταθλήματος που τελείωσε στις 15 Ιουνίου και το ότι θα γίνει η κλήρωση στις 23 Ιουλίου χωρίς να ξέρουμε και τις 14 ομάδες του επόμενου πρωταθλήματος, τα λένε από μόνα τους όλα.

Όμως διάβασα τις δηλώσεις του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του δ.σ. και με πιάσαν τα διαόλια μου. "Η πραγματικότητα είναι ότι...", δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και στη συνέχεια περιγράφει μιαν... άλλη πραγματικότητα από αυτήν που όλος ο υπόλοιπος κόσμος του μπάσκετ βλέπει, αναγνωρίζει και βιώνει. Λέει ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:

*"Οι ομάδες της Basket League είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ενωμένες και να προστατεύσουν το επαγγελματικό πρωτάθλημα και τις επενδύσεις τους". 
Είναι μάλιστα τόσο ενωμένες, που ο Ολυμπιακός δεν υπάρχει πια πουθενά, ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν τα δικά τους τηλεοπτικά συμβόλαια και τις δικές τους ξεχωριστές συμφωνίες με χορηγούς. Ωραία... ένωση.

*"Υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση για τα δικαιώματα των ομάδων με την ΕΡΤ την επόμενη σεζόν". 
Πράγματι υπάρχει, αλλά αυτή η σύμβαση έχει υπογραφεί με δεδομένο ότι μετέχει στο πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός, μία από τις δύο πιο εμπορικές ομάδες της Basket League (η άλλη είναι ο Παναθηναϊκός). Χωρίς τον Ολυμπιακό στην εικόνα είναι τόσο βέβαιος ο κ. Γαλατσόπουλος ότι η ΕΡΤ δεν θα απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων αυτού του συμβολαίου; Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις παραγόντων της διαφημιστικής αγοράς, με τους οποίους λογικά έχει επαφή ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, το τηλεοπτικό συμβόλαιο χωρίς Ολυμπιακό στο μπάσκετ χάνει σχεδόν τη μισή αξία του. Για την ακρίβεια ένα ποσοστό της τάξης του 47% (κι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες και στα τηλεοπτικά συμβόλαια του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ με την Cosmote TV).

*"Δεν υπάρχουν αγοραπωλησίες ΑΦΜ, αλλά συμπράξεις εταιρειών και επενδυτών προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και ισχυρές ομάδες". 
Δηλαδή, θέλει να μας πει ότι ο Χολαργός και η Κύμη συνέπραξαν με Κολοσσό και Λαύριο αντίστοιχα για να φτιάξουν πιο ισχυρές ομάδες και όχι επειδή Δρόσος και Θεοδώρου βαρέθηκαν να βάζουν τα ωραία τους λεφτά (ή δεν είχαν άλλα για να βάλουν) σε αυτό το πρωτάθλημα και έψαχναν να βρουν μια διέξοδο διαφυγής. Δικαίωμά του να το πιστεύει, η πιάτσα πάντως έχει άλλη άποψη. Αγοραπωλησίες ΑΦΜ πράγματι δεν υπάρχουν, όχι όμως επειδή γίνονται συμπράξεις, αλλά επειδή πολύ απλά ο ΑΦΜ δεν μεταβιβάζεται. Είναι μοναδικός για κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό.

Κατανοώ την αγωνία του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης, προσπαθώντας να αποφύγει πάση θυσία τις περικοπές στις υπάρχουσες συμφωνίες και να αναζητήσει ενδεχομένως και κανένα χορηγό ακόμα. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του να μας λέει ότι η Basket League αλλάζει, εξελίσσεται και συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της, τη στιγμή που πολλά από τα μέλη αυτού του ίδιου του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, αν τα ρωτήσεις, δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά για το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, υπάρχει μεγάλη απόσταση. 

Και δεν είναι όλοι αυτοί κακόβουλοι δημοσιογράφοι...

Υ.Γ. "Η απόφαση για τον μη υποβιβασμό του Λαυρίου λήφθηκε για λόγους ηθικής τάξης", είπε επίσης ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος και... έγραψε! Δηλαδή για να αποκατασταθεί η ηθική αδικία σε βάρος του Λαυρίου, το οποίο πράγματι έπεσε θύμα της ακατανόητης απόφασης του Παναθηναϊκού να μην κατέβει στον εντός έδρας αγώνα με την Κύμη, κρίθηκε πρέπον να καταστρατηγηθεί κατά τρόπο απροκάλυπτο η προκήρυξη του πρωταθλήματος, που οι ίδιες οι ομάδες συνέταξαν, υπέγραψαν πέρυσι το καλοκαίρι και υποτίθεται ότι πρέπει να σέβονται και να τηρούν. 

Κι αφού έτσι έχει το πράγμα, γιατί τότε δεν κατακυρωνόταν ευθύς εξ αρχής ο αγώνας με την Κύμη στον Παναθηναϊκό με 20-0, παρά την αποχώρησή του; Πάλι θα αποκαθίστατο η ηθική αδικία με παραβίαση κανονισμού και δεν θα χανόταν τόσος χρόνος με παλινωδίες. Απίθανα πράγματα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ