16.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ευρωπαίοι, γερά, πάρτε τα λεφτά! (vids)

Πολλές ήταν οι συμφωνίες στην πρώτη μέρα της free agency, μεταξύ των οποίων και κάποιες αρκετά σημαντικές αφορούσαν Ευρωπαίους παίκτες, που τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει το «στίγμα» τους κι έχουν γίνει απαραίτητοι στο «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ. Το Basketa.gr αναλύει.

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια κυκλοφόρησαν στην πρώτη ημέρα της free agency στο ΝΒΑ! Όπως το διαβάζετε, τόσα ήταν τα χρήματα, που έφεραν... άνω κάτω τον χάρη του πρωταθλήματος και, σε πολλές ομάδες, δημιούργησαν εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Μπρούκλιν Νετς, που από απλή ομάδα που διεκδικούσε την περασμένη σεζόν τα playoffs, έγινε πιθανή πρωταθλήτρια με την προσθήκη των Κέβιν Ντουράντ, Κάιρι Ίρβινγκ και ΝτιΆντρε Τζόρνταν. Τα παραδείγματα είναι πολλά ακόμη κι έχουμε πολύ καιρό, μέχρι να κατασταλάξουμε στα νέα δεδομένα της προσεχούς, άκρως ενδιαφέρουσας, χρονιάς.

Τη δική τους ξεχωριστή θέση στο «μαγικό κόσμο», πάντως, έχουν οι Ευρωπαίοι αθλητές. Αρκετοί από αυτούς απασχόλησαν στο πρώτο διήμερο της free agency και πήραν δυνατά συμβόλαια, αφήνοντας το δικό τους στίγμα. Συγκεκριμένα, οκτώ μόλις παίκτες από τη Γηραιά Ήπειρο θα πάρουν, με τα νέα συμβόλαια που υπέγραψαν, πάνω από 565 εκατομμύρια δολάρια, από τα πάνω από 3 δις που κυκλοφόρησαν. Καθόλου άσχημος απολογισμός και το Basketa.gr τον πραγματοποιεί, έναν προς έναν παίκτη.

Κρίσταπς Πορζίνγκις

Ο «Μονόκερος» έδειχνε να είναι το μεγάλο πρότζεκτ των Νιου Γιορκ Νικς, αλλά η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όλα, όπως τα περιμένεις ή όπως φαίνεται να έρχονται. Ο τραυματισμός του υπήρξε αφορμή για σκέψη σε μια ομάδα, με διοίκηση που παίρνει τη μία τραγική απόφαση μετά την άλλη, και ο Μαρκ Κιούμπαν το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Έδιωξε... όσους δεν ήθελε στους Ντάλας Μάβερικς και στο πρόσωπο του Λετονού έχει βρει τον αντικαταστάτη του Ντιρκ Νοβίτσκι, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο δίδυμο με τον Λούκα Ντόντσιτς, που μπορεί να γράψει ιστορία στο μέλλον. Αν βρεθεί και τρίτος σούπερ σταρ, μάλιστα, μπορεί η επιτυχία να έρθει άμεσα. Στην πρώτη κιόλας μέρα της FA, τον ανανέωσε με 5ετές συμβόλαιο στα 158 εκατομμύρια δολάρια.

Νίκολα Βούτσεβιτς

Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πορεία υπέρβασης των Ορλάντο Μάτζικ μέχρι τα playoffs. Με τον Εβάν Φουρνιέ και... τα υπόλοιπα παιδιά, πέταξαν εκτός οκτάδας τους Χιτ του Ουέιντ και τους Χόρνετς του Ουόκερ, σε μια πρόκριση που από μόνη της θεωρείτο επιτυχημένη. Ο Μαυροβούνιος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ομάδα και δε θα μπορούσε να μη γνωρίσει την ευγνωμοσύνη. Αυτή αποτυπώθηκε σε ένα συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 4 χρόνια.

Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς

Είναι από τους Ευρωπαίους, που έχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ. Κάθε χρόνο η πορεία του είναι ανοδική, από το 2014 που πήγε στους Μπρούκλιν Νετς και είναι ένας περιζήτητος παίκτης για πολλές ομάδες. Στους Ιντιάνα Πέισερς, βέβαια, η αλήθεια είναι πως παρά τη δική του εξαιρετική ατομική δουλειά, επιτυχίες δεν ήρθαν και οι Γιούτα Τζαζ βρήκαν την ευκαιρία να δυναμώσουν κι άλλο το ρόστερ τους με την παρουσία του. Η μεταγραφή του θα κοστίσει σε συμβόλαιο 73 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να είναι «μορμόνος» για 4 χρόνια.

Ρίκι Ρούμπιο

Οι Γιούτα Τζαζ δε θέλησαν να ανανεώσουν τη συνεργασία τους μαζί του και ο Ισπανός γκαρντ χάρηκε, που για ένα καλοκαίρι επιτέλους η απόφαση είναι δική του, όπως ο ίδιος είπε. Ένα πολύτιμο... μυαλό για κάθε σύνολο, αποφάσισε να κάνει το πρότζεκτ των Φοίνιξ Σανς ενδιαφέρον, πηγαίνοντας στην Αριζόνα για 3 χρόνια, με απολαβές στα 51 εκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία του με τον ΝτιΆντρε Έιτον, τον Ντέβιν Μπούκερ και τον Φρανκ Καμίνσκι, που επίσης πήγε στην ομάδα, έχει κινήσει ήδη την περιέργεια για το αν μπορεί να πετύχει.

Γιόνας Βαλαντσιούνας

Πήγε στους Μέμφις Γκρίζλις και ο Μαρκ Γκασόλ, στη θέση του, πήρε το πρωτάθλημα στο Τορόντο, με την πολιτική του Μασάι Ουζίρι να δικαιώνεται απόλυτα. Ο Λιθουανός «γίγαντας», όμως, δε θα... κάτσει να σκάσει, κιόλας, όταν οι «Αρκούδες» τον εκτιμούν και του δίνουν ένα πολύ καλό συμβόλαιο, στα 45 εκατομμύρια δολάρια για 3 χρόνια. Είναι ενδιαφέρον, βέβαια, να μάθουμε και με τι παίκτες θα τον πλαισιώσουν, όταν λείπει ήδη ο Μάικ Κόνλεϊ, που πήγε στους Τζαζ.

Μάξι Κλέμπερ

Οι Μάβερικς δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και μέρος αυτού θα είναι και ο Γερμανός «άσος». Ο ίδιος βρίσκεται στο Ντάλας τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα αισθάνεται δικαιωμένη για άλλη μια επιλογή Ευρωπαίου παίκτη, «τσιμπώντας» τον από την Μπάγερν Μονάχου, και τον επιβράβευσε δίνοντάς του ένα δυνατό 4ετές συμβόλαιο στα 35 εκατομμύρια δολάρια. Αν είσαι από τον Ήπειρο, από την οποία προέρχεται και ο Ντιρκ Νοβίτσκι, μάλλον έχεις ιδιαίτερη θέση... στην καρδιά των οπαδών αυτής της ομάδας.

Τόμας Σατοράνσκι

Από τον καιρό, που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα, φαινόταν ότι ήταν παίκτης για το ΝΒΑ. Το επιβεβαίωσε με την παρουσία του στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, χάρη στην οποία κέρδισε μια πολύ καλή συμφωνία, αλλά όχι στην πρωτεύουσα. Οι Σικάγο Μπουλς τον έπεισαν, δίνοντάς του 30 εκατομμύρια δολάρια για 3 χρόνια κι ελπίζοντας να γίνει μέρος ενός πλάνου, για να... γυρίσουν το χαρτί μελλοντικά στο πρωτάθλημα.

Μάριο Χεζόνια

Τον έχετε δει να δημοσιεύει φωτογραφίες και βίντεο από... τη Θύρα 13, αλλά το ενδεχόμενο να παίξει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα μεγαθήρια της Ευρώπης, δεν κρίνεται κάτι εφικτό τη δεδομένη στιγμή. Ο Κροάτης είναι μια υπερχρήσιμη μονάδα από τον πάγκο για κάθε ομάδα και αυτό κατάλαβαν οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, που υπέγραψαν μαζί του για τα επόμενα δύο χρόνια έναντι 3.6 εκατομμυρίων δολαρίων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ