21.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ευρωλίγκα: Χωρίς Έλληνες 29 χρόνια μετά! (vids)

Το Basketa.gr θυμάται ποια ήταν η τελευταία σεζόν που η Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση στην Ευρωλίγκα -ή Κύπελλο Πρωταθλητριών παλαιότερα- ένα βήμα πριν το Final 4...

Είχε γίνει αντιληπτό εδώ κι αρκετό καιρό ότι φέτος στα πλέι οφ της EuroLeague δεν θα συμμετείχε καμία ελληνική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε θέσει εξαρχής τον πήχη τόσο ψηλά, ενώ ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πλησιάσει την προοπτική της πρόκρισης, παρά το γεγονός ότι αυτόν τον στόχο είχε θέσει φέρνοντας ξανά στην Ελλάδα τον Κώστα Σλούκα.

Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που στην Ευρωλίγκα -ή Κύπελλο Πρωταθλητριών αν προτιμάτε- δεν υπήρχε το παραμικρό ελληνικό ενδιαφέρον στο τελευταίο βήμα πριν το Final 4.

Για να το βρει κάποιος θα πρέπει να ψάξει 29 ολόκληρα χρόνια πίσω.

Η παρακμή της αυτοκρατορίας

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωλίγκα της σεζόν 1991/92 ήταν ο Άρης. Οι «κίτρινοι» είχαν κατακτήσει το έβδομο διαδοχικό πρωτάθλημα Ελλάδας και ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο κορυφαίο επίπεδο.

Την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά που διεξάγονταν με τη μορφή ενός ομίλου. Τότε είχε τερματίσει στην 5η θέση κι έμεινε οριακά εκτός από το τέταρτο διαδοχικό Final 4 της ιστορίας του.

Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε από τα προκριματικά αποκλείοντας «σβηστά» με δύο νίκες την Παριτζάνι Τιράνων με δύο νίκες, ενώ ακολούθησε η πρόκριση επί της πολωνικής Σλασκ.

Πλέον όμως ο «αυτοκράτορας» είχε χάσει τη λάμψη του παρελθόντος. Κληρώθηκε στο δεύτερο όμιλο της φάσης των «16» και τερμάτισε στην έβδομη θέση με τον «φτωχό» απολογισμό των τριών νικών κι έντεκα ηττών. Προσπέρασε μόνο την ολλανδική Κομοντόρε Ντεν Χέλντερ κι έμεινε πίσω από τις Πιλς, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Παρτιζάν, Φίλιπς Μιλάνο, Εστουδιάντες και Μπανταλόνα.

Με βάση το σύστημα διεξαγωγής που ίσχυε τότε οι τέσσερις πρώτες ομάδες των δύο ομίλων προκρίθηκαν στα προημιτελικά και στη συνέχεια έλυσαν τις διαφορές τους με έπαθλο ένα εισιτήριο για το F4 της Κωνσταντινούπολης.

Οι «κίτρινοι» λοιπόν δεν τα είχαν καταφέρει κι από τότε χρειάστηκε να περάσουν 29 ολόκληρα χρόνια για να μην υπάρχει ξανά ελληνική ομάδα ένα βήμα πριν τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Σερί Final 4 με ελληνική «σφραγίδα»

Από το 1993 μέχρι το 2002 κάθε Final 4 είχε τουλάχιστον μία ελληνική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε στο ΣΕΦ όταν έχασε από την Μπενετόν Τρεβίζο στα ημιτελικά το 1993.

Το 1994 και το 1995 οι «αιώνιοι» έδωσαν το «παρών» σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα. Σε αμφότερους τους ημιτελικούς ο Ολυμπιακός νίκησε, αλλά έχασε ισάριθμους τελικούς από Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 1996 στο Παρίσι ο Παναθηναϊκός εκπροσώπησε την Ελλάδα και μάλιστα έγινε και η πρώτη ομάδα από τη χώρα που κατέκτησε τον τίτλο.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1997, ο Ολυμπιακός τον μιμήθηκε στη Ρώμη, επικρατώντας μάλιστα της ίδιας αντιπάλου, της Μπαρτσελόνα.

Το 1998 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να φτάσει στο F4 που διεξήχθη στη Βαρκελώνη. Προκρίθηκε στον τελικό αλλά ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια.

Το 1999 στο Μόναχο ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στον τελικό μια και ηττήθηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ζαλγκίρις Κάουνας.

Το δεύτερο τρόπαιο του Παναθηναϊκού ήρθε το 2000 στη Θεσσαλονίκη με τη νίκη στον τελικό κόντρα στη Μακάμπι.

Μετά το περιβόητο «σχίσμα» το καλοκαίρι του 2000 δημιουργήθηκαν δύο διοργανώσεις. Στη μία και μοναδική Σουπρολίγκα ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Παρισιού το 2001 κι έχασε από τη Μακάμπι. Στην Ευρωλίγκα της ULEB -δεν διεξήχθη Final 4- η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά όπου κι αποκλείστηκε από την Μπασκόνια, τότε Ταού Κεράμικα.

Το 2002 ο Παναθηναϊκός έδωσε το «παρών» στο F4 της Μπολόνια κι έραψε το τρίτο αστέρι στη φανέλα του νικώντας στον τελικό τη γηπεδούχο Κίντερ.

Απόντες από Final 4, παρόντες στην προηγούμενη φάση

Το 2003 στο Φάιναλ Φορ που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση για πρώτη φορά μετά από μία γεμάτη δεκαετία. Με βάση το τότε format οι ομάδες έπαιζαν σε τέσσερις ομίλους στο Top 16 και η πρώτη του κάθε γκρουπ εξασφάλιζε εισιτήριο για την τελική φάση και το F4.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν έφτασαν μέχρι το τέλος, αλλά συμμετείχαν στο Top 16 και τερμάτισαν στην τρίτη και τη δεύτερη θέση του ομίλου τους αντίστοιχα.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το 2004 με τους «αιώνιους» να φτάνουν μέχρι το Top 16 που ήταν και το τελευταίο βήμα πριν το Final 4εκείνης της εποχής. Μάλιστα εκείνη τη σεζόν διεξήχθη στο Τελ Αβίβ και η γηπεδούχος Μακάμπι το κατέκτησε με εμφατικό τρόπο.

Και ξανά Final 4 με Έλληνες

Το 2005 ο Παναθηναϊκός έφτασε στο Final 4 της Μόσχας όπου κατετάγη τρίτος και την αμέσως επόμενη σεζόν οι «πράσινοι» αλλά και ο Ολυμπιακός ηττήθηκαν στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από την Ταού Κεράμικα -νυν Μπασκόνια- κι εκείνη του Γιόνας Καζλάουσκας από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

https://www.youtube.com/watch?v=TOw50uWpSSs

Το 2007 το «τριφύλλι» κατέκτησε το τρόπαιο στην Αθήνα, ενώ και ο Ολυμπιακός έπαιξε στα προημιτελικά χάνοντας από την Ταού.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2008) ο μόνος εκπρόσωπος στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας ήταν ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες φλέρταραν με την πρόκριση αλλά αποκλείστηκαν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, φτάνοντας όμως στην... πηγή, έστω κι αν δεν ήπιαν νερό.

Το 2009 στο Βερολίνο οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν σε ημιτελικό μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός χαμογέλασε και μάλιστα πήρε το πέμπτο του Κύπελλο στη συνέχεια και στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το 2010 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να βρεθεί μόνος του στη μεγάλη γιορτή του Παρισιού. Προκρίθηκε στον τελικό αλλά έχασε από την Μπαρτσελόνα.

Το 2011 στη Βαρκελώνη ήταν ξανά ο Παναθηναϊκός εκείνος που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, με τον Ολυμπιακό να μένει εκτός από τη Σιένα στα πλέι οφ.

Το 2012 στην Πόλη βρέθηκαν ξανά και οι δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες, όμως για πρώτη φορά δεν έπαιξαν στον ημιτελικό. Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας του.

https://www.youtube.com/watch?v=3VT5JLllfOo

Μία χρονιά αργότερα (2013) στο Λονδίνο ήταν και πάλι οι Πειραιώτες με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο «τιμόνι» τους εκείνοι που έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου, την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν αποκλειστεί στα πλέι οφ από την Μπαρτσελόνα. 

Το 2014 στο Μιλάνο για το Final 4 δεν βρέθηκε ελληνική ομάδα αλλά στα πλέι οφ ήταν παρόντες και οι δύο. Ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Ολυμπιακός από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 2015 οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν σε Final 4 φτάνοντας μέχρι τον τελικό της Μαδρίτης όπου υποκλίθηκαν στη «Βασίλισσα», με τον Παναθηναϊκό να μένει ξανά εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα προημιτελικά.

https://www.youtube.com/watch?v=uoXgjVoP4Co

Το 2016 ο Ολυμπιακός δεν κατόρθωσε να περάσει στα πλέι οφ, όμως ο Παναθηναϊκός ήταν εκεί εκπροσωπώντας τη χώρα. Δεν έφτασε όμως στο Βερολίνο, καθώς η Μπασκόνια τον «σκούπισε».

Το 2017 ήταν ξανά η σειρά του Ολυμπιακού να πάει σε Final 4 και να ηττηθεί σε τελικό από την Φενέρμπαχτσε, με τον Παναθηναϊκό να έχει χάσει από τους Τούρκους στα πλέι οφ.

Το 2018 οι «αιώνιοι» ήταν παρόντες στα προημιτελικά αλλά απόντες από το Final 4 του Βελιγραδίου. Ο μεν Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο δε Ολυμπιακός από τη Ζαλγκίρις.

Στην τελευταία σεζόν που ολοκληρώθηκε, το 2019, ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τα πλέι οφ όπου «σκουπίστηκε» από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να μπουν στην οκτάδα.

Πέρσι τα πάντα σταμάτησαν λόγω της πανδημίας όμως οι πιθανότητες ήταν με το μέρος της πρόκρισης του «τριφυλλιού», την ώρα που ο Ολυμπιακός έμοιαζε αποκλεισμένος. 

Ωστόσο φέτος για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια δεν υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον στους αγώνες πριν το Final 4... Κι αυτό αναμφίβολα δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ