18.1 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Εuroleague: Πρεμιέρα με σούπερ ντέρμπι

Πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να έχεις μαζί της, πέρα από τις σοβαρές ενστάσεις που εγείρει ο τρόπος με τον οποίον προσπαθεί να κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι μέσα στο παρκέ η Ευρωλίγκα είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Και σήμερα ανοίγει η αυλαία μιας σεζόν, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή αυξήθηκαν οι ομάδες από 16 σε 18 και οι αγωνιστικές της κανονικής περιόδου από 30 σε 34. Πράγμα που σημαίνει ότι ο "μαραθώνιος" θα είναι πιο επίπονος για όλους, πλην Ολυμπιακού φυσικά, ο οποίος δεν μετέχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και δεύτερον, επειδή η γνωστή τριάδα, που αποτελείται από τις ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Φενερμπαχτσέ δεν πρέπει να αισθάνεται φέτος τόσο σίγουρη για την κυριαρχία της, καθώς η Μπαρτσελόνα κατά κύριο λόγο, οι Εφές και Μιλάνο στη συνέχεια, αλλά και ομάδες όπως η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και η Χίμκι έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα και φαντάζουν απειλητικές.

Η σημερινή πρεμιέρα περιλαμβάνει τέσσερις αναμετρήσεις και ανάμεσά τους το σούπερ ντέρμπι Ρεάλ-Φενερμπαχτσέ.

ΧΙΜΚΙ - ΜΑΚΑΜΠΙ (20.00)

Η Χίμκι έχει μεγάλο ενδιαφέρον φέτος, αν και ακόμα δεν έχει αγωνιστεί πλήρης. Διαθέτει στο ρόστερ της τους δύο στυλοβάτες της Εθνικής Ρωσίας, Αλεξέι Σβεντ και Τιμοφέι Μοζγκόφ, οι οποίοι ωστόσο ούτε με την Εθνική έπαιξαν το καλοκαίρι ούτε με τη Χίμκι έχουν παίξει ακόμα λόγω προβλημάτων τραυματισμών που αντιμετωπίζουν. Όταν μπουν κι αυτοί, θα γίνει ακόμα πιο δυνατή μια ομάδα, που έτσι κι αλλιώς έκανε σημαντικές μεταγραφές το καλοκαίρι, όπως αυτές του αξιόπιστου σέντερ Ντέβιν Μπούκερ, του Γιόνας Γερέμπκο από το ΝΒΑ, του Στέφαν Γιόβιτς, αλλά και των Τζέρεμι Έβανς και Ντάιρις Μπέρτανς, ενώ ο Γιάνις Τίμα θα παίξει φέτος μαζί της στην Ευρωλίγκα. Έχει ξεκινήσει με δύο νίκες στη VTB League (79-75 εντός τη Ζιέλονα Γκόρα και 86-63 εκτός την Κάλεβ).

Η Μακάμπι έχει ενισχυθεί κι αυτή πολύ με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να κάνει τις επιλογές το καλοκαίρι και να χτίζει από την αρχή μια ομάδα, που δείχνει να είναι πολύ φιλόδοξη. Παίκτες όπως ο Όμρι Κάσπι, που επέστρεψε στο Ισραήλ από το ΝΒΑ, ο δικός μας Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Οθέλο Χάντερ, ο Κουίνσι Έισι, οι παραμένοντες Ουίλμπεκιν και Μπλακ και τα παιδιά-θαύματα του ισραηλινού μπάσκετ, Αβντίγια και Ζούσμαν, δημιουργούν μια ομάδα με μεγάλη ποιότητα και βάθος, που στα χέρια του έμπειρου Σφαιρόπουλου μπορεί να γίνει διεκδικήτρια ακόμα και μιας θέσης στο φάιναλ φορ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (21.00)

Ο Παναθηναϊκός έχει γεμίσει φέτος το ρόστερ του τόσο στις θέσεις των ψηλών όσο και στην περιφέρεια, ενώ προσθήκη-κλειδί δείχνει να είναι ο Ταϊρίς Ράις, ο οποίος παίζοντας πίσω από τον Καλάθη μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ρυθμός της ομάδας θα παραμένει αμετάβλητος. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με εύκολη νίκη επί της ΑΕΚ (89-68) στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Ερυθρός Αστέρας πήρε αυτό το καλοκαίρι τον Τζέιμς Γκιστ και η επιστροφή του στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος για πρώτη φορά μετά επτά χρόνια είναι αναμφίβολα το γεγονός του αγώνα. Πήρε κι άλλους παίκτες ο Αστέρας, όπως τον Ντέρικ και τον Λορέντζο Μπράουν, κράτησε σημαντικά κομμάτια της περσινής ομάδας, όπως τους Στράτο Περπέρογλου, Μπίλι Μπάρον και Μουχάμαντ Φαγέ και με τον Μίλαν Τόμιτς να κάνει το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής στην Ευρωλίγκα ελπίζει να αποδειχθεί... ζημιάρης. 

ΜΠΑΓΕΡΝ - ΜΙΛΑΝΟ (21.30)

Η Μπάγερν διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τον αξιόπιστο περσινό κορμό της και έφερε στην Ευρώπη μια από τις ατραξιόν της φετινής Ευρωλίγκας. Τον Γκρεγκ Μονρό, που ήταν ένας καλός σέντερ για τα στάνταρντ του ΝΒΑ, οπότε εδώ αναμένεται να κάνει θραύση. Κάτι που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται από τα φιλικά. Κατά τα λοιπά, η Μπάγερν γέμισε το ρόστερ της με παίκτες όπως ο ΝτεΜάρκους Νέλσον, ο Λεσόρ, αλλά και ο Τι Τζέι Μπρέι (πρώην του Κολοσσού) και αναμένεται να είναι το ίδιο σκληρό καρύδι με πέρυσι. Στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα διέλυσε εντός έδρας το Αμβούργο με 111-55.

Το Μιλάνο είναι μια ομάδα που όλη η Ευρώπη περιμένει να δει, γιατί πραγματικά δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να φτάσει ψηλά φέτος. Με τον Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο της, που εγγυάται σοβαρότητα αν μη τι άλλο, και με μεταγραφές πολύ υψηλού επιπέδου (Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Σέλβιν Μακ, αλλά και Μάικλ Ρολ, Τζεφ Μπρουκς και φυσικά τον πολύπειρο Λούις Σκόλα) δείχνει πολύ γεμάτη και πολύ απειλητική. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που περιμένει κάποια στιγμή να μπουν, αφού αποθεραπευθούν, και οι Νέντοβιτς και Γκουντάιτις. Την Κυριακή πάντως μας μπέρδεψε κάπως, καθώς έχασε εντός έδρας από την Μπρέσια με 73-65 για το ιταλικό πρωτάθλημα.

ΡΕΑΛ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (22.00)

Ένα σούπερ ντέρμπι, που θυμίζει τελικό. Η Ρεάλ έχει αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με πέρυσι, καθώς επί της ουσίας έφυγαν μόνο δύο παίκτες. Οι Αγιόν και Πρέπελιτς, που αντικαταστάθηκαν μάλλον από καλύτερους παίκτες, τους Τζόρνταν Μίκι και Νίκολα Λαπροβίτολα. Κατά τα λοιπά η ομάδα είναι ίδια και με όπλο την ομοιογένειά της θα φτάσει και φέτος ψηλά. Έχει πετύχει δύο εύκολες νίκες στο ξεκίνημα της ACB (επί της Μπανταλόνα με 88-69 εκτός και επί της Μούρθια με 97-69 εντος), ενώ ο Πάμπλο Λάσο εμπιστεύεται και τον 17χρονο Ουσμάν Γκαρούμπα, ο οποίος κάνει για την ώρα... παπάδες.

Η Φενερμπαχτσέ έχασε δύο σημαντικά κομμάτια από την περσινή ομάδα, τους Νικολό Μέλι και Μάρκο Γκούντουριτς, που πήγαν στο ΝΒΑ, όμως τους αντικατέστησε με τους Νάντο Ντε Κολό και Ντέρικ Ουίλιαμς, που μπορεί να είναι και καλύτεροι. Κράτησε τον Κώστα Σλούκα, τον πλαισίωσε με τον χρήσιμο Βέστερμαν και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα ήταν ευτυχής, αν δεν αντιμετώπιζε προβλήματα τραμαυτισμών. Οι δύο βασικοί ψηλοί του, Βέσελι και Λοβέρν, δεν μπορούν να παίξουν ακόμα, γι' αυτό πήρε και κράτησε τον τίμιο Στίματς, ενώ και ο Ντατόμε έχει κάποια θεματάκια σε αυτό το ξεκίνημα. Στην πρεμιέρα του τουρκικού πρωταθλήματος πάντως η Φενέρ διέλυσε την ITU με 90-57.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ