15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ευρυπίδης Μελετιάδης στο Basketa: «Μεγάλο στοίχημα το Πευκοχώρι»

Η Ευρώπη θριάμβευσε επί του μέχρι πρότινος πρώτου στο Βόρειο όμιλο της Β' Εθνικής, Χαρίλαο Τρικούπη, και ο προπονητής της ομάδας του Πευκοχωρίου, Ευρυπίδης Μελετιάδης, μίλησε στο Basketa.gr για τη σημασία της νίκης, το τι έχει αλλάξει στην Χαλκιδική και τη δική του... ιερή αποστολή που έχει αναλάβει.

«Μαγικά ραβδάκια» δεν υπάρχουν. Στην περίπτωση της Ευρώπης Πευκοχωρίου, όμως, συναντάται μία εντυπωσιακή αλλαγή εικόνας μετά τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε, η ομάδα είχε ρεκόρ 6-4 και σε καμία περίπτωση αυτό που παρουσιαζόταν, τόσο στο παρκέ όσο και στη βαθμολογία, δεν ανταποκρινόταν στις επιδιώξεις του συλλόγου. Κάπως έτσι, έγινε η αλλαγή στον πάγκο, με τον Ευρυπίδη Μελετιάδη να αναλαμβάνει ανήμερα Χριστουγέννων, στη θέση του Βασίλη Πλατή, και την επιρροή του Έλληνα τεχνικού να είναι άμεση.

Στις Σέρρες, στο ντεμπούτο του, το έργο δεν ήταν εύκολο απέναντι στους Ίκαρους, αλλά ένα μήνα αργότερα σχεδόν, τα χαμόγελα θα επανέρχονταν στη θέση τους. Η Ευρώπη μέτρησε τέσσερις συνεχόμενες νίκες, ξεκινώντας με εμφατικό τρόπο το δεύτερο γύρο του Βορείου ομίλου της Β' Εθνικής, χάρη στο 62-56 επί του Χαρίλαου Τρικούπη, το οποίο «γκρέμισε» από την κορυφή τους Μεσολογγίτες. Η ομάδα, έχοντας ρεπό αυτή την Κυριακή (11/2), για να ακολουθήσει ένα εντός έδρας παιχνίδι στις 18/2 με τη Γέφυρα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με δύο νίκες απόσταση από την κορυφή, όπου κατοικοεδρεύουν Καβάλα, Ίκαροι και Τρικούπης.

Ο Ευρπίδης Μελετιάδης, μιλάει στο Basketa.gr για το πώς έφτασε η ομάδα του στην καθυπόταξη των Αιτολοακαρνανών, τονίζοντας πως ήταν ένα παιχνίδι... σημαδεμένο από τον ίδιο και τους παίκτες του, για συγκεκριμένους λόγους. Κάνει λόγο για την πρόκληση που ανέλαβε, ερχόμενος στο Πευκοχώρι και δεν κρύβει τις επιδιώξεις του για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα ξεχωρίζει στο μέλλον, έχοντας τη δική του «σφραγίδα».

Κόουτς, μήπως αυτό ήταν ένα παιχνίδι που είχατε «καρφιτσώσει»;

Κοίταξε, κανονικά πρέπει να λέω πως βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, αλλά ναι είναι αλήθεια, μέσα μας είχα «σημαδέψει» αυτό το ματς. Όχι για να μιλήσει ο κόσμος για άνοδο, όπως ακούω χωρίς λόγο τώρα, ή να δείξουμε το ποιο είμαστε, αλλά για να αποδείξουμε ότι δείχνουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, απέναντι σε μία πολύ δυνατή ομάδα, αν όχι την πιο δυνατή του ομίλου μας. Η ψυχολογία και το «εγώ» του κάθε αθλητή, από τέτοια ματς φτιάχνεται.

Ήταν, πράγματι, μία κυρίαρχη εμφάνιση; Πώς το καταφέρατε απέναντι σε μία τόσο δυνατή ομάδα, όπως κι εσύ παραδέχθηκες μόνος σου;

Το σκορ θεωρώ πως μας αδικεί σε αυτό το παιχνίδι. Το τελικό +6 είναι η μικρότερη διαφορά που μπορείτε να δείτε στον αγώνα, καθώς συνέχεια την είχαμε σε διψήφιο νούμερο. Αν ερχόσουν στο γήπεδο στα 1:20 πριν από τη λήξη, θα έβλεπες τη διαφορά στους 11 πόντους. Το μυστικό ήταν η σκληρή μας άμυνα και η προσήλωσή μας στην τακτική, ενώ βγάλαμε τρομερή ενέργεια. Με εξαιρετική προσωπική και ομαδική δουλειά φτάσαμε σε αυτή την νίκη, αλλά όλα ξεκινούν από την άμυνα.

Το θεωρήσατε και ως ευκαιρία να πάρετε ένα δυνατό αποτέλεσμα, προτού προχωρήσετε στο ρεπό που θα έχετε την Κυριακή (11/2), έχοντας πλέον δύο εβδομάδες να δουλέψετε πριν από το επόμενο παιχνίδι;

Δε σου κρύβω, ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «ωραία, τώρα να έρθει η Τρίτη να δουλέψουμε χωρίς άγχος». Είναι πολύ σημαντικό, όταν δεν έχεις να σκεφτείς για λίγο τον αντίπαλό σου και την τακτική του, για το πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσεις, αλλά να δουλέψεις για τον εαυτό σου. Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό το ρεπό που έχουμε τώρα.

Όταν ήρθες τα Χριστούγεννα του περασμένου έτους, τι ήταν το πρώτο πράγμα που θέλησες να τροποποιήσεις;

Αυτό που ήθελα, ήταν να ξεκινήσω να μεταδίδω τη δική μου φιλοσοφία. Χάσαμε χρόνο μέχρι να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτό και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο παιχνίδι με τους Ίκαρους Σερρών, όπου ήμασταν καλοί αμυντικά, αλλά φαινόταν πως δεν είχαμε δουλέψει τίποτα στην επίθεση. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή βάση στην άμυνά μας, γιατί όπως γνωρίζεις, με μία ισχυρή βάση μπορεί να χτιστεί ένα δυνατό κτίριο. Εγώ, άρα, ήθελα όλα να ξεκινούν από την προσωπική άμυνα αρχικά και έπειτα την ομαδική.

Μετά το αποτέλεσμα κόντρα στον Τρικούπη, βέβαια, δεν είστε και τόσο μακριά από την πρώτη δυάδα, μόλις δύο νίκες με άλλες 14 αγωνιστικές να απομένουν, δείχνοντας ότι έχετε υπολογίσιμες δυνατότητες. Δεν το σκέφτεστε;

Μου μιλάνε όλοι για την άνοδο, αλλά εγώ δε θέλω σε πρώτη φάση να θέσουμε παραπάνω στόχους. Κι αυτό, γιατί ακόμη και στο σχεδόν πολύ δύσκολα εφαρμόσιμο σενάριο που κερδίζουμε όλα τα ματς μέχρι το τέλος, δεν είναι και πάλι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε, θα εξαρτιόμαστε και από το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι. Μπορεί και οι άλλοι, δηλαδή, ακόμη κι αν χάσουν από εμάς, να κερδίσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια. Αυτό που θέλω, είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη ομάδα και να το δείχνουμε στο παρκέ κάθε Κυριακή. Να είμαστε καλύτεροι σε κάθε αγώνα και να παίρνουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Έχεις αναλάβει μία ομάδα με «κορμό» που έχει παραμείνει ο ίδιος για αρκετά χρόνια. Τι έχεις στο μυαλό σου, για αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις και κατά πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί από τώρα;

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που είπα στη διοίκηση, ότι δηλαδή θέλω να διαμορφώσω τα πράγματα σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία, αλλά στην προσπάθεια αυτή θα έρθουν και άσχημες στιγμές. Εκείνοι, όμως, επειδή είναι άνθρωποι σοβαροί και συνεπείς στο λόγο τους, μου ανέφεραν πως θα μείνω εδώ και θα ξεκινήσω να κάνω τη δουλειά μου, όπως εγώ νομίζω. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε να «χτίζουμε», με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Το «μακροπρόθεσμους» τι σημαίνει;

Σημαίνει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την επόμενη σεζόν. Ποιοι θα είναι εδώ και το τι θα χρειάζεται η ομάδα, πώς να τη στελεχώσω. Βέβαια, πρέπει να αναφέρω πως είναι η πρώτη φορά που εργάζομαι στη Β’ Εθνική και οφείλω να μάθω λίγο καλύτερα την κατηγορία, πριν κάνω οποιαδήποτε κίνησή μου. Κάθε ματς για μένα είναι μία ευκαιρία να βλέπω πολλά πράγματα, είτε δικό μας είτε αυτά των αντιπάλων μας που βλέπω στο βίντεο.

Τι είναι αυτό που θέλει να δημιουργήσει εν όψει του μέλλοντος ο Ευρυπίδης Μελετιάδης, αν και ίσως να είναι νωρίς για μία τέτοια κουβέντα;

Είναι πάρα πολύ νωρίς, όντως, να μιλάμε για αυτό το θέμα. Σε κάθε μας βήμα θέλουμε να είμαστε, απλά, πολύ σκληροί αμυντικά και αποτελεσματικοί τακτικά. Στην επίθεσή μας, θέλουμε να τρέχουμε, τόσο στο παρκέ όσο και… στο μυαλό μας. Κι αυτό, γιατί μπορεί να πετύχεις παίκτη που είναι ταχύς, τρέχοντας στο γήπεδο, αλλά όχι και στη σκέψη του. Αυτό, φυσικά, είναι κάτι που ευτυχώς έχουμε και τώρα.

Σε ακούω να μιλάς με πάθος για αυτό που έχεις αναλάβει…

Με έκαναν παθιασμένο οι άνθρωποι της ομάδας. Είδα τον πρόεδρο, τον Τζένεραλ Μάνατζερ Ανέστη Χριστοφορίδη, και τους υπόλοιπους παράγοντες το πώς μιλούν για το μπάσκετ και τι πάθος έχουν, μεταφέροντάς μου την «φλόγα» τους. Ασχολούμαι κι εγώ όλη τη μέρα, άλλωστε, με το άθλημα, και ήρθα σε μία ομάδα που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για μένα. Θέλω να δικαιώσω τους ανθρώπους του Πευκοχωρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ