10.6 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Εσο (πνευματικά) έτοιμος

Η πνευματική προετοιμασία στον αθλητισμό έχει γίνει επιστήμη που αναπτύσσεται διαρκώς. Οι ομάδες επενδύουν σε ειδικούς που στελεχώνουν τα επιτελεία τους. Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές που ισχύουν για όλους και μπορού να βοηθήσουν κάθε αθλητή να είναι στο επιθυμητό σημείο πριν από ένα ματς.

Γράφει ο Ανδρέας Σκόνδρας*

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες παιχνίδια υψηλού επιπέδου, παίκτες με υψηλή τεχνική κατάρτιση και πολύ καλή φυσική κατάσταση που συμμετέχουν στους αγώνες των ομάδων για την είσοδό τους στο final four της Κωνσταντινούπολης.
Φτάνει μόνο αυτό για τη νίκη; Γιατί δεν κερδίζουν όλοι;


Ας δούμε λίγο τις δηλώσεις καταλανού προπονητή μετά το τέλος του πρώτου αγώνα της ομάδας του που συμμετέχει σ'αυτή την φάση των παιχνιδιών:
" Στα πλέι οφ δεν κερδίζει ποτέ η καλύτερη ομάδα, αλλά αυτή που είναι πιο δυνατή πνευματικά.  Η αντίπαλη ομάδα ήταν καλύτερη σε αυτό το κομμάτι, ακόμη κι όταν ήταν16 πόντους πίσω. Εμείς, όταν οι αντίπαλοί μας άρχισαν να επιστρέφουν, παραλύσαμε, χάσαμε εντελώς τον έλεγχο των συναισθημάτων, σταματήσαμε να παίζουμε άμυνα. Τότε η αυτοπεποίθηση της αντιπάλου εκτοξεύθηκε, ενώ εμείς δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε την επίθεση. Παραλύσαμε. Έχουμε ακόμη ένα παιχνίδι την Πέμπτη, μια ακόμη ευκαιρία. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά.
Ίσως στο +16 νιώσαμε τον φόβο της νίκης. Συμβαίνει σε κάποια παιχνίδια"


Πως μπορεί ένας παίκτης να προετοιμαστεί ψυχολογικά και συναισθηματικά για έναν αγώνα basket;
Η πνευματική αναστάτωση μπορεί να επηρεάσει τους αθλητές όλων των επιπέδων και να έχει αρνητική επίπτωση στην απόδοσή τους. Πιο κάτω θα δούμε πέντε τρόπους από επιτυχημένους προπονητές και από αθλητικούς ψυχολόγους που μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις θετική νοοτροπία απέναντι στις καταστάσεις άγχους και να μπορέσεις να απολαύσεις το επόμενό σου παιχνίδι.

1. Ανέβασε την αυτοπεποίθησή σου με την τεχνική του οραματισμού

Ένα πολύ δυναμικό εργαλείο, όταν ένας παίκτης το διαχειριστεί σωστά, ο οραματισμός, είναι η διαδικασία του να δημιουργείς μια νοητική εικόνα του τι θέλεις να συμβεί ή τι θέλεις να αισθανθείς στην πραγματική ζωή. Μπορεί, αυτό το εργαλείο, να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την νευρικότητα και να αναπτύξεις προσδοκίες επιτυχίας και αυτοπραγμάτωσης, να έρθεις πιο κοντά στην επιτυχία του στόχου σου, όποιος κι αν είναι αυτός.


2. Βρες τις ψυχικές συνθήκες που αποδίδεις καλύτερα

Η ικανότητά σου να ελέγξεις την συναισθηματική σου κατάσταση μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στον βαθμό της απόδοσής σου κατά την διάρκεια του κρίσιμου αγώνα. "Μερικοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να είναι εξαιρετικά χαλαρωμένοι πριν από έναν αγώνα ενώ άλλοι μπορεί να έχουν την ανάγκη να είναι σε εγρήγορση", όπως λέει κι ο δρ. Jen Gapin Farrell.
Μπορείς να βρεις την συναισθηματική περιοχή που έχεις τις καλύτερες επιδόσεις κάνοντας μια αναδρομή στην συναισθηματική σου κατάσταση πριν από αγώνες που τα πήγες καλά και πριν από αγώνες που το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελες.

3. Δέξου τις αρνητικές σκέψεις και μετά αποχαιρέτησέ τις

"Οι κορυφαίοι αθλητές έχουν ένα πλαίσιο σκέψης μέσα στο οποίο αποδέχονται τις αρνητικές σκέψεις αλλά συνειδητοποιούν ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι μόνο σκέψεις", όπως λέει κι ο John Coumbe-Lilley του πανεπιστημίου του Ιλλινόις.
"Ένας παίκτης μπορεί να έχει αρνητικές σκέψεις όταν πλησιάζει ο αγώνας, αλλά η στρατηγική του είναι να είναι συνειδητοποιημένος και να έχει ξεκάθαρο ότι οι σκέψεις από μόνες τους , απομονωμένες, είναι άκακες. Όπως πλησιάζει η ώρα του αγώνα, αυτός ο παίκτης που έχει δουλέψει στο συγκεκριμένο κομμάτι, δέχεται ότι οι αρνητικές σκέψεις υπάρχουν, τις αφήνει να φύγουν και συγκεντρώνεται στην προσέγγισή του στον αγώνα.


4. Ξεκίνα την προετοιμασία σου νωρίς

" Για πολλούς αθλητές, η επιτυχημένη προετοιμασία δεν ξεκινάει τη μέρα του αγώνα, αλλά μπορεί να περιέχει κομμάτια όπως μετακινήσεις, ταξίδια, προαγωνιστική διαδικασία για τις ώρες που προηγούνται του αγώνα.
Τις μέρες του αγώνα οι τεχνικές συναισθηματικής προετοιμασίας θα πρέπει να εκτελούνται αρκετά πριν την ώρα του αγώνα.

 

5. Απόλαυσε την στιγμή

Οι θρίαμβοι δεν κάνουν αήττητο τον μπασκεμπολίστα, αλλά και οι αποτυχίες δεν είναι το τέλος του κόσμου για τον παίκτη και την ομάδα του. Εστίασε στον αγώνα με όλες σου τις δυνάμεις και χρησιμοποίησε σαν κίνητρα την αγάπη σου για τα παιχνίδια και την χαρά που σου δίνει ο ανταγωνισμός στο γήπεδο.
Άλλωστε, είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψεις πόσο καλός μπορείς να γίνεις...

 

  • Ο coach Ανδρέας Σκόνδρας ειδικεύεται στο life coaching



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ