Τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Κώστα Αναστασάτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, εξέφρασαν ομάδες και φορείς.
Ο εκλιπών υπήρξε προπονητής στον Ολυμπιακό, φθάνοντας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι Πειραιώτες, με ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν την οδύνη τους για το θάνατό του: «Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Αναστασάτου. Ο παλαίμαχος τεχνικός της ομάδας μας υπήρξε εργάτης του αθλητισμού και του μπάσκετ, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές και τις αξίες του σε εκατοντάδες καλαθοσφαιριστές. Καλό ταξίδι, κόουτς».
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η KAE Παναθηναϊκός, με τον οποίο κατέκτησε τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα εν έτει 1978: «H KAE Παναθηναϊκός εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Κώστα Αναστασάτου και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Όπως και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης: «Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Κώστα Αναστασάτου. Ο εκλιπών υπηρέτησε για πολλά χρόνια με ξεχωριστό ήθος τον χώρο του μπάσκετ και ήταν από τους ανθρώπους που πρόσφερε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα. Ηταν σωστός συνεργάτης, αγαπητός άνθρωπος και το κενό που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
Η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής, με δική της ανακοίνωση, τονίζει: «Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, ο Κώστας Αναστασάτος, έφυγε από κοντά μας στα 81 του χρόνια. Ο Αναστασάτος αγωνίστηκε στον Έσπερο έως το 1965 και στην συνέχεια ανέλαβε την ομάδα ως προπονητής μέχρι το 1973. Υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας του οικοδομήματος του Εσπέρου, αφού κατάφερε να αναδείξει τον Έσπερο Πρωταθλητή Παίδων, Πρωταθλητή Εφήβων, Πρωταθλητή Α’ Κέντρου και Πρωταθλητή Β’ Εθνικής. Το 1973-74 ανέβασε τον Πανιώνιο στην Α’ Εθνική. Επέστρεψε στον Έσπερο από το 1977 έως το 1979 και το 1990. Το 1977 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδος ευρισκόμενος στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το 1986 ως προπονητής του Ολυμπιακού ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον ΠΑΟ. Επίσης υπήρξε προπονητής του Πανελλήνιου, του Ιωνικού Νικαίας, του Μίλωνα, της ΑΕΚ.
Ανέλαβε το 1975 την Εθνική Ελλάδος Ανδρών και την Εθνική Παίδων. Με την Εθνική Παίδων κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων το 1975. Από το 1993 έως το 1995 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του τμήματος μπάσκετ γυναικών του Παναθηναϊκού. Το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΝΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο...
Ως παίκτης
1951-1964: Έσπερος και από το 1959 ήταν αρχηγός ομάδας. Ως αθλητής από Β’ Αθηνών Κέντρου ανέβασε με τους συμπαίκτες του μια κατηγορία τον Έσπερο σε Α2
1958: Πρωτάθλημα Ανωτάτων Σχολών στη ομάδα της Ανωτάτης Εμπορικής
Ως προπονητής
1966-1967: Ομάδα παίδων και εφήβων Εσπέρου (Πρωταθλητές Κέντρου και στις δύο ομάδες)
1968-1969: Ομάδα Νέων ΑΕΚ
1970: Μίλωνας
1972-1973: Έσπερος (άνοδος στην Α1)
1974: Πανιώνιος (άνοδος στην Α1)
1975: Αναλαμβάνει μαζί με τον Θόδωρο Ροδόπουλο την Εθνική Εφήβων (βγαίνουν 2οι στο Πανευρωπαϊκό, τελικός αγώνας Ελλάδα-Ρωσία στο γήπεδο του Σπόρτιγκ)
1975-1976: Ιωνικός Νικαίας
1977: Φιλοθέη
1978: Παναθηναϊκός (παίρνει το Πρωτάθλημα Ελλάδος)
1979-1981: Έσπερος
1981-1982: Ζωγράφου
1982-1983: Ολυμπιακός
1983-1984: Σπόρτινγκ (άνοδος στην Α1)
1984-1986: Εκλέγεται Πρόεδρος του ΣΕΠΚ
1986-1987: Ολυμπιακός (2ος στο Πρωτάθλημα και παίζουν τελικό Κυπέλλου )
1987-1988: Πειραϊκός (άνοδος στην Α2)
1989-1992: Έσπερος
1993-1994: Γυναίκες Παναθηναϊκού
1994-σήμερα: Επιμορφωτικά σεμινάρια σε υποψήφιους προπονητές μπάσκετ.
Σεμινάρια: Διεθνή Σεμινάρια Προπονητικής
1975: Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία
1977: Σαν Μαρίνο
1978: Σαν Μαρίνο
1979: Σαν Μαρίνο
1981: Νίκαια & Ελλάδα
1982: Μόντεκατίνι Ιταλίας
1983: Μπολόνια
1984: Ολυμπία
1985: Φλωρεντία & Αθήνα
1986: Μαδρίτη & Ολυμπία»
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Πανιωνίου: «Η ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΒΙΚΟΣ COLA και η οικογένεια του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ αποχαιρετούν τον Κώστα Αναστασάτο που απεβίωσε σε ηλικία 81ετών. Ο εκλιπών διετέλεσε προπονητής του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ την περίοδο 1973-74 στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και καθοδήγησε την ομάδα στην άνοδο της στην Α Εθνική κατηγορία. Συνεργάσθηκε με τους Πέππα, Παύλου, Μίσσα, Δενδρινό, Λαζαρίδη, Τσικίμη, Τσαντίκο, Παναγιωτόπουλο, Αναστασιάδη, Φωτεινό και πολλούς άλλους παίκτες. Η ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους του Κώστα Αναστασάτου. ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΒΙΚΟΣ COLA».
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ Β.C. συμμετέχει στο βαρύ πένθος για το χαμό του Κώστα Αναστασάτου και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους οικείους του. Καλό Ταξίδι, Κόουτς».
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης: «Τα άσχημα και δυσάρεστα νέα δεν έχουν τελειωμό. Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί το χαμό του Κώστα Αναστασάτου, ο οποίος χθες το βράδυ «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών. Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΚ επιθυμούν να εκφράσουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός ανθρώπου που προσέφερε πολλά στο ελληνικό μπάσκετ και κέρδισε τους πάντες με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Ο εκλιπών ήταν πάντα κοντά σε όλες τις εκδηλώσεις του ΣΕΠΚ, ενώ είχε διατελέσει επί σειρά ετών και Πρόεδρος του Συνδέσμου. Ο Κώστας Αναστασάτος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός προπονητής αλλά υπήρξε κι ένας λαμπρός δάσκαλος που γαλούχησε μία ολόκληρη γενιά νέων τεχνικών.
Ο Αναστασάτος ως παίκτης αγωνίστηκε στον Έσπερο για 13 χρόνια. Το 1966 κάνει... ντεμπούτο ως τεχνικός στις ομάδες παίδων κι εφήβων του Εσπέρου κατακτώντας με το... καλημέρα και το πρωτάθλημα Κέντρου και στα δύο τμήματα. Μετά από μία χρονιά στους Νέους της ΑΕΚ έρχονται κι οι πρώτες προκλήσεις σε επίπεδο αντρών με τον Μίλωνα να είναι ο πρώτος σταθμός, ενώ ένα χρόνο μετά θα ανεβάσει τον αγαπημένο του Έσπερο στην Α Εθνική, ενώ το ίδιο θα κάνει το 1974 και με τον Πανιώνιο. Το 1975 όταν αναλαμβάνει τις τύχες του Ιωνικού Νικαίας. Στις 15 Νοεμβρίου είναι ο πρώτος αγώνας της ομάδας στην Α’ Εθνική και ο Κώστας Αναστασάτος δεν φοβάται να ρίξει στα βαθιά ένα παιδί μόλις 16 ετών, τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Από τότε όλα παίρνουν το... δρόμο τους τόσο για τον «δράκο» του ελληνικού μπάσκετ όσο και για τον coach Αναστασάτο που αποδεικνύει ότι ξέρει να αναγνωρίζει το πηγαίο ταλέντο και να το δουλεύει μεθοδικά. Στη Νίκαια μένει για μία σεζόν και μετά ακολουθεί η Φιλοθέη και ο Παναθηναϊκός με τον οποίο σημειώνει την μεγαλύτερη επιτυχία της προπονητικής του καριέρας κατακτώντας το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδος.
Το 1980-81 επιστρέφει στον Ιωνικό και την περίοδο αυτή διεξήχθη ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (Ιωνικός Νικαίας-Αρης 113-114 στην παράταση!) με 73 πόντους του Γιαννάκη και 62 του Γκάλη. Το 1982 αναλαμβάνει τις τύχες του Ολυμπιακού, το οποίο υπηρέτησε και το 1987 φέρνοντας την ομάδα του Πειραιά στη 2η θέση της Ελλάδας και στον τελικό του Κυπέλλου. Το 1988 ακολουθεί ακόμα μία επιτυχία με τον Πειραϊκό να πανηγυρίζει την άνοδο του στην Α2. Τελικά έπειτα από τρία χρόνια στον Έσπερο έρχεται το 1994 η γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού για να αποτελέσει το τελευταίο τμήμα ενός σπουδαίου προπονητή μα πάνω από όλα ενός λαμπρού δασκάλου. Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο στο Δημοτικό Κοιμητήριο Βουλιαγμένης».
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρός του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για τον χαμό του Κώστα Αναστασάτου. Ο εκλιπών αφιέρωσε την ζωή του στο μπάσκετ και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους στην ιστορία του αθλήματος στην χώρα μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν, επίσης, τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του Κώστα Αναστασάτου».
Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Συλλόγου Παλαίμαχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας: «Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Κώστα Αναστασατου. Ο Κώστας ήταν από τα πρώτα μέλη του συλλόγου μας. Η Ελληνική Καλαθοσφαιριση έχασε έναν πρωτοπόρο προπονητή, και θαυμάσιο άνθρωπο. Καλό ταξίδι, φίλε».
Ο Αργύρης Καμπούρης, από την πλευρά του, έγραψε για την απώλεια του Κώστα Αναστασάτου: «Χάσαμε άλλον έναν σπουδαίο άνθρωπο του αθλητισμού. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπημένου μας προπονητή Κώστα Αναστασάτου... Καλό Παράδεισο, δάσκαλε...».
Το σχόλιο του Κώστα Σορώτου: «Η οικογένεια του Πειραικου θρηνεί τον χαμό ενός ακόμη μέλους της, του Κώστα Αναστασάτου. Είχα την τιμή και την τύχη να είμαι συνεργάτης για δύο χρόνια. Έχω πει ότι ο Θύμιος ο Φιλίππου με έμαθε μπάσκετ, ο Μάκης ο Ποτόσογλου με έκανε προπονητή, ο Μάκης Δένδρινός με έμαθε τι σημαίνει αρχές και αξίες και ο Κώστας ο Αναστασάτος με έμαθε τι σημαίνει χιούμορ και ατάκα στον προπονητή. Εξαιρετικός άνθρωπος που τις ατάκες του ακόμα και τώρα που έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε τις θυμόμαστε, τις λέμε και γελάμε όποτε βρισκόμαστε. Καλό ταξίδι κοουτσάρα μου, ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος… Σε ευχαριστώ για όλα».
Το σχόλιο του Νίκου Λινάρδου: «Καλό παράδεισο φιλόσοφε κόουτς, Κώστα Αναστασάτο Σε ευχαριστούμε για όλα εγώ, ο Δημήτρης και ο πατέρας μου Πέτρος που δήλωσε συντετριμμένος για την απώλειά σου: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ & ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΗΜΕΝΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ».
Είπαν, επίσης, για τον Κώστα Αναστασάτο...
Βασίλης Ντάκουλας: «Άνθρωπος, προπονητής, πατέρας. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας, Κώστα Αναστασάτο. Καλό παράδεισο».
Στράτος Κωσταλάς: «Ο Κώστας Αναστασάτος κοουτσάρει πλέον στον παράδεισο... Κόουτς, σε ευχαριστώ για ότι μου έμαθες και για ό,τι προσέφερες στο άθλημα που όλοι αγαπάμε».
Το «αντίο» του Έσπερου: «Σε πένθος βυθίστηκε το ελληνικό μπάσκετ από το θάνατο του Κώστα Αναστασάτου, ο οποίος έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών (γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1937). Ο Κώστας Αναστασάτος (16 Σεπτεμβρίου 1937 - 25 Ιουλίου 2018) ήταν προπονητής, αναμορφωτής της ομάδας μπάσκετ του ΕΣΠΕΡΟΥ και παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής του συλλόγου. Αγωνίστηκε στον Έσπερο έως το 1965 και στην συνέχεια ανέλαβε την ομάδα ως προπονητής μέχρι το 1973. Υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας του οικοδομήματος του Εσπέρου αφού κατάφερε να αναδείξει τον Έσπερο Πρωταθλητή Παίδων, Πρωταθλητή Εφήβων, Πρωταθλητή Α' Κέντρου και Πρωταθλητή Β’ Εθνικής. Το 1973-74 ανέβασε τον Πανιώνιο στην Α’ Εθνική. Επέστρεψε στον Έσπερο από το 1977 έως το 1979 και το 1990. Μεταξύ άλλων είχε συνεργαστεί με την ΑΕΚ, τον Πανελλήνιο και τον Μίλωνα, ενώ το 1975 ανέλαβε την Εθνική Ανδρών και την Εθνική Παίδων, με την οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 1975. Τέλος, ο Κώστας Αναστασάτος είχε καθίσει στον πάγκο και της γυναικείας ομάδας του Παναθηναϊκου.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παναθλητικού Ομίλου Καλλιθέας Έσπερος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Αναστασάτου. Ο παλαίμαχος παίκτης και προπονητής της ομάδας μας υπήρξε εργάτης τους αθλητισμού και του Ελληνικού μπάσκετ. Καλό ταξίδι, κ. Κώστα. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει το Σαββάτο 28 Ιουλίου στις 12:00 στο Κοιμητήριο Βουλιαγμένης.
1943-2003: 60 χρόνια ΕΣΠΕΡΟΣ: Οι Πρωταγωνιστές από το αρχείο του esperos.com: «Η οικογένεια του ΕΣΠΕΡΟΥ πάντα βρίσκει τρόπους να μας κρατάει κοντά της. Αισθάνομαι τυχερός και υπερήφανος που αξιώθηκα να ζήσω μέσα στην αγκαλιά του ΕΣΠΕΡΟΥ, που μου έμαθε να Αγωνίζομαι, να Συνεργάζομαι και να πειθαρχώ, με στόχο πάντα τη Νίκη. Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους, όσους είχαν και πραγματοποίησαν την ιδέα του νέου κρίκου σύνδεσης της οικογένειας του ΕΣΠΕΡΟΥ, αυτού δηλαδή του υπέροχου λευκώματος που κρατάτε στα χέρια σας. Με Εσπεριώτικη Αγάπη».