33.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επτά ξένοι. Γιατί όχι 12;

Μετράμε ώρες για την έναρξη του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νέων στην Κρήτη. Τα 12 παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου θέλουν να διαψεύσουν πολλούς ακόμη και μέσα στους ίδιους τους συλλόγους τους. Παράλληλα προχωράει ένα θέμα που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθιέρωση τους.

 

Επιμένει ο Παναθηναϊκός, το θέλει ο Ολυμπιακός, το «σπρώχνει» και η ΑΕΚ. Να περάσει απόφαση για επτά ξένους και πέραν του ότι ο καθένας μπορεί να προτάσσει τα συμφέροντα του, μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να δουν και κάτι πέραν από αυτά; Μία τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει των ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρότερων, γιατί ας μην αυταπατάται κανείς, το μέτρο μόνο την πρώτη κατηγορία ομάδων αφορά.

 

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν αυτές οι ομάδες που προωθούν τον κανονισμό των επτά ξένων είναι πως επί της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους έξι στη 12άδα τους αλλά θα έχουν την ευχέρεια της αλλαγής από παιχνίδι σε παιχνίδι χωρίς στην πραγματικότητα να χρεώνονται αλλαγή με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

 

Για να περάσουν οι «μεγάλοι» αυτό το μέτρο θα χρειαστούν την ψήφο κάποιων από τους υπόλοιπους στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ. Όπως πέρασαν οι δύο από αυτούς (Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός) την αστεία αλλαγή στο σύστημα των πλέι οφ που τους βάζει στη διαδικασία από τα ημιτελικά.

 

Ποιος μπορεί όμως να πει με σιγουριά ότι αυτό δεν θα είναι απλά το πρώτο βήμα ώστε να μπορούν από την επόμενη χρονιά να χρησιμοποιούν και τους επτά ξένους στο ίδιο ματς; Ποιος αλήθεια θα ωφεληθεί από αυτό το μέτρο; Μήπως θα χάσει ακόμη περισσότερο σε ανταγωνιστικότητα το ίδιο το Πρωτάθλημα ή έχει αυτό έχει πάψει πια να ενδιαφέρει και τις ίδιες τις ομάδες;

 

Οι ομάδες πίσω από το Νο3, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ, το Ρέθυμνο, ο Κολοσσός και οι υπόλοιποι έχουν φωνή; Έχουν άποψη; Μπορούν να ορθώσουν το ανάστημα τους; Ο ΠΣΑΚ το συνδικαλιστικό όργανο των καλαθοσφαιριστών θα ερωτηθεί για κάτι που τον αφορά τόσο άμεσα; Θα βγει μήπως τώρα από το καβούκι του;

 

Η εθνική ομάδα νέων αρχίζει απόψε μια μεγάλη προσπάθεια στο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μία ομάδα 12 παιδιών που είναι ήδη επαγγελματίες και με ελάχιστες εξαιρέσεις ψάχνουν ακόμη τις ευκαιρίες τους. Παιδιά στα 20 τους χρόνια που πρέπει να παίξουν τώρα μπάσκετ. Η «Ευρωλιγκοποίηση» του Πρωταθλήματος βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα τους τις στερήσει κι αυτές.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ