21.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Επιτροπή σοφών και αλλαγές κανονισμών (vid)

Το δικό της think tank δημιούργησε η Ευρωλίγκα. Μια επιτροπή σοφών αποτελούμενη από κορυφαίες προσωπικότητες στον μπασκετικό τομέα τους, η οποία έχει ως αποστολή την μελέτη και προώθηση αλλαγών σε όλο το φάσμα του μπάσκετ (κανονισμοί παιδιάς, άλλοι κανονισμοί, λειτουργίες κλπ.), ώστε αυτό να γίνει πιο ελκυστικό για τους φιλάθλους και ειδικά για τους πιο νεαρούς εξ αυτών. Τους λεγόμενους millenials, αυτούς δηλαδή που έχουν γεννηθεί από το 2000 και μετά, βγαίνουν σιγά σιγά από την εφηβεία τους και αποτελούν το πιο βασικό target group της Ευρωλίγκας.

Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες, τον άρτι αποχωρήσαντα από την ενεργό δράση διαιτητή Λουίτζι Λαμόνικα, τον πρόεδρο της Ζαλγκίρις Παούλιους Μοτιεγιούνας και τον Πολ Τζιλς, στέλεχος μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών. Συνεδρίασε για πρώτη φορά την Πέμπτη στη Βαρκελώνη και ασχολήθηκε εκτενώς με θέματα κανονισμών παιδιάς.

Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν επί μακρόν ήταν η διαπλάτυνση του αγωνιστικού χώρου, ώστε οι σουτέρ τριπόντων να έχουν περισσότερο χώρο στις γωνίες και να αποφεύγεται το συχνό πάτημα της γραμμής, που αχρηστεύει άδοξα ένα σωρό επιθέσεις, αλλά και για να μεγαλύτερος χώρος για spacing στην επίθεση. Συζητήθηκαν επίσης η επαναφορά του τζάμπολ, η βελτίωση του κανονισμού με το ημικύκλιο μέσα στη ρακέτα, η εισαγωγή της παράβασης των τριών δευτερολέπτων μέσα στη ρακέτα και στην άμυνα (κατά τα πρότυπα του ΝΒΑ), το να μην προσμετρώνται οι τεχνικές ποινές στα προσωπικά φάουλ κάθε παίκτη, η εξίσωση του χρόνου ανάπαυλας των τάιμ άουτ με αυτές ανάμεσα στις περιόδους και η βελτίωση του τρόπου χρήσης του instant replay.

Οι όποιες αλλαγές εισηγηθεί η επιτροπή να γίνουν θα τεθούν υπόψη της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωλίγκας, αφού προηγουμένως γίνει συνεννόηση και με τη FIBA.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ