26.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιστροφή στην κανονικότητα…

Ο Παναθηναϊκός Superfoods νίκησε χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρει τον Ερυθρό Αστέρα με 91-71 κι έκανε ξεκάθαρα βήματα προς την επιστροφή του στα υψηλά στάνταρ απόδοσης, ενώ εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή του στα πλέι οφ.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θέλησε με το... καλησπέρα να δείξει στον αντίπαλό της ότι δεν θα είχε τύχη σε αυτόν τον αγώνα. Και το κατάφερε. Ο Καταλανός τεχνικός είχε προετοιμάσει άριστα τους παίκτες του, εκείνοι ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες του και κάπως έτσι προέκυψε το 17-2 του πρώτου πεντάλεπτου. Η χαλάρωση που ακολούθησε καλό θα ήταν να μην υπήρχε στο «μενού», αλλά το τέλειο παιχνίδι θα χρειαστεί να γίνει αργότερα μέσα στη σεζόν. 

Το ευχάριστο για τον Καταλανό τεχνικό ήταν πως πήρε πράγματα και από τους νέους παίκτες του, αλλά παράλληλα κατάφερε να μοιράσει αρμονικά τον χρόνο. Δεν σημαίνει βεβαίως αυτό, ότι θα μπορεί να το κάνει πάντοτε, καθώς το συγκεκριμένο βράδυ ήταν αρκετά ήσυχο. Ωστόσο ήταν ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν ο Μάικ Τζέιμς σε είκοσι λεπτά συμμετοχής μετράει εννιά πόντους με 4/7 σουτ και πέντε ασίστ για ένα λάθος, τότε οι πρωταθλητές Ελλάδας μπορούν να αισιοδοξούν. Διότι σημαίνει ότι ο Αμερικανός αποτελεί κομμάτι μίας ομάδας με αρχές και δεν κάνει του κεφαλιού του. Ο Άντριαν Πέιν από την πλευρά του έδειξε την ικανότητά του στο ριμπάουντ. Τα άκρα του τον βοηθούν σε αυτό το κομμάτι και τα εννιά «σκουπίδια» σε 18 λεπτά αποτελούν μία εξαιρετική συγκομιδή.

Τη διαφορά όμως δεν ήταν έκαναν οι νέοι, αλλά οι παλιοί. Ο Νικ Καλάθης και ο Κρις Σίνγκλετον. Ο γκαρντ και ηγέτης του «τριφυλλιού» πρόλαβε σε 24 λεπτά να «γράψει» ασύλληπτα νούμερα για το ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκόραρε, μοίραζε, έκλεβε, «κατέβαζε» ριμπάουντ και γενικά έκανε τα πάντα. Η άνοδος του στο κρίσιμο σημείο της χρονιάς ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό και κάνει τους συμπαίκτες του να αισθάνονται πιο άνετοι. Από την άλλη, ο Αμερικανός φαίνεται ότι γύρισε το τσιπάκι στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Βαλένθια. Τότε οι περισσότεροι στάθηκαν στις «βόμβες» του Ρίβερς, αλλά την εικόνα την άλλαξε η άμυνα και το πάθος του 29χρονου φόργουορντ. 

Η σωστή επιλογή σουτ και η αποφυγή λανθασμένων αποφάσεων είναι το «κλειδί» της μεταμόρφωσης του Σίνγκλετον. Από τη στιγμή που παίρνει μόνο όσα σουτ πρέπει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις χτυπάει μέσω της close out επίθεσης, η προσφορά του γίνεται αυτόματα πολύ μεγαλύτερη. Στο πρώτο ημίχρονο μάλιστα πόσταρε αντίπαλό του δείχνοντας διάθεση για επαφή. Αυτό δεν είναι το αγαπημένο κομμάτι του παιχνιδιού του, αλλά η ανεβασμένη απόδοση του πρώην παίκτη των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς κάνει αμέσως τη διαφορά κι αυτό φαίνεται στην παραγωγικότητα του «τριφυλλιού», καθώς σημείωσε για δεύτερο σερί παιχνίδι ενενήντα πόντους. Μάλιστα οι «πράσινοι» εμφάνισαν τον πλουραλισμό που έχουν ως ομάδα, μια και σκόραραν και οι δώδεκα αθλητές που χρησιμοποιήθηκαν.

Το πιο ευχάριστο για τον Παναθηναϊκό πάντως είναι ότι έπαιξε ξανά καλό μπάσκετ, διότι ομάδες του επιπέδου του Ερυθρού Αστέρα συνήθως τις νικάει ακόμα και σε μέτριες βραδιές στο ΟΑΚΑ. Ο αγώνας με τη Μακάμπι πλέον έχει χαρακτήρα «τελικού». Η ελληνική ομάδα αν γυρίσει με το «διπλό» στις αποσκευές της από το Τελ Αβίβ θα παραμένει ζωντανή ακόμα και για το πλεονέκτημα έδρας, ενώ θα πιστέψει ακόμα περισσότερο στον εαυτό της, για τα όσα μπορεί να καταφέρει μακριά από την «ασφάλεια» του σπιτιού της.

ΥΓ. Το πιο εύκολο για κάποιον είναι να κατηγορεί τον προπονητή μίας ομάδας. Ο Τσάβι Πασκουάλ σίγουρα κάνει λάθη, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τεχνικούς στην Ευρώπη. Και όποιος αμφιβάλλει, ας σκεφτεί ότι για ενδέκατη διαδοχική σεζόν οδηγεί την ομάδα του -πρώτα την Μπαρτσελόνα και πλέον τον Παναθηναϊκό- στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ας αναζητήσει στη συνέχεια κάποιον άλλον που το έχει πετύχει. Διότι εμείς δεν βρήκαμε κάποιον...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ