26 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Επιμένει… ελληνικά κι έρχεται για άλλη μία υπέρβαση (vids+pics)

Η Μούρθια είναι το τελευταίο «εμπόδιο» της ΑΕΚ πριν από τον τελικό του Champions League, με τους Ισπανούς να έχουν αποδείξει πως ποτέ δεν πρέπει να τους υποτιμάς, ενώ η σύνδεσή τους με την χώρα μας είναι πάντοτε έντονη.

Ένας ισπανικός «εμφύλιος» έμελλε να αλλάξει ολόκληρη την πορεία της, αφού στον όμιλό της, νωρίτερα, είχε καταταγεί στην τέταρτη θέση. Η φαινόμενη ως πανίσχυρη εκείνη τη στιγμή, όμως, Τενερίφη δεν την τρόμαξε, ακόμη κι αν στο πρώτο παιχνίδι του σύνολο του άλλοτε προπονητή της, Φώτη Κατσικάρη, είχε πάρει «διπλό» με διαφορά πέντε πόντων. 

Το 83-72 του δεύτερου αγώνα μέσα στην Τενερίφη, είναι ουσιαστικά η αρχή για τη μεγάλη πορεία της Μούρθια μέχρι το Final Four του Basketball Champions League, εκεί όπου θα βρει την ΑΕΚ για τον ημιτελικό της διοργάνωσης. Ένας από τους δύο, όμως, θα καταφέρει να βγει ζωντανός από τη «μάχη» της 4ης Απριλίου, για να παίξει με τη Μονακό ή τη Λούντβιγκσμπουργκ στον τελικό, στη μεγάλη γιορτή της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. 

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η πορεία των «Καθολικών» στην φάση των ομίλων κάθε άλλο παρά είχε πείσει για αυτό που θα ακολουθούσε. Τελείωσε με ρεκόρ 7-7 και περνούσε, καθώς υστερούσε στην ισοβαθμία με τη Σάσαρι. Ίσως το ρεκόρ αυτό να οφείλεται και σε χαλάρωση στο φινάλε, αφού ήξερε πριν από την τελευταία αγωνιστική, ότι θα βρισκόταν στην επόμενη φάση, ενώ την ίδια ώρα «κυνηγά» το πλασάρισμα στα playoffs στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Τη Μούρθια, άλλωστε, τη μάθαμε καλύτερα τη σεζόν 2015-2016, όταν ο Φώτης Κατσικάρης βρέθηκε στον πάγκο της και την έφτασε μέχρι την είσοδο στην οκτάδα, σε ένα σημαντικό επίτευγμα τότε για την ομάδα. Ο στόχος της, μέσες-άκρες, είναι αυτός της καθιέρωσης στις μεγάλες δυνάμεις στην ACB, ενώ στην Ευρώπη μοιάζει επίσης να το έχει πάρει... στα σοβαρά, πετώντας εκτός συνέχειας την πρωταθλήτρια Τενερίφη του, πρώην πλέον, Κατσικάρη στην φάση των «16».

Ακολούθησε η Καρσίγιακα, όπου το έργο αποδείχθηκε πιο εύκολο. Παρά τον αγώνα που διήρκεσε σχεδόν... τρεις ώρες λόγω της ωραίας περίπου διακοπής, εξαιτίας του προβλήματος με το ηλεκτρονικό ταμπλό στη Σμύρνη, η Μούρθια ήταν ξεκάθαρα ανώτερη και το 79-65 έμοιαζε με ανυπέρβλητο «εμπόδιο» για την τουρκική ομάδα. Αυτό αποδείχθηκε στη συνέχεια, όταν το εντός έδρας 81-72 έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».

Κάπως έτσι, η ισπανική ομάδα βρέθηκε στο Final Four, συνεχίζοντας να... επιμένει ελληνικά. Και αναφερόμαστε, φυσικά, στον πρώην δικό μας Όβι Σόκο, ο οποίος είχε ξεκινήσει να «εκτοξεύει» την καριέρα του με τα χρώματα των Τρικάλων τη σεζόν 2015-2016. Η χρονιά αυτή είχε τελειώσει στην Μπρίντιζι, πριν πάει στη Μούρθια εν συνεχεία. Ο Βρετανός ψηλός, μάλιστα, έχει αναδειχθεί σε μία από τις μορφές της την φετινή σεζόν στο BCL, μετρώντας κατά μέσο όρο 12.9 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ ανά αγώνα.

Και δεν είναι ο μοναδικός, αφού σε αυτή την ομάδα βρίσκουμε κι έναν άλλοτε παίκτη του Ρεθύμνου. Ο λόγος για τον Σάρλον Κλουφ, που είχε βρεθεί στην κρητική ομάδα στις αρχές της σεζόν 2015-2016 και, έστω κι αν το πέρασμά του ήταν μικρό, αποδείχθηκε ευεργετικό για να πρωταγωνιστήσει πέρυσι με την φανέλα της ΜΖΤ Σκοπίων, συμμετέχοντας στην Αδριατική Λίγκα και κερδίζοντας το πρωτάθλημα εντός συνόρων, ως MVP. Μαζί με τον Σόκο έχουν χαρίσει... οκάδες θεάματος αυτή την περίοδο στο BCL, ενώ ο «Καρλομάγνος», όπως αποκαλεί τον εαυτό του στο Twitter, έχει κατά μέσο όρο 8.2 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ ανά αγώνα.

Κι αν ψάχνετε κάποιον... πρωταθλητή στο ρόστερ, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ, καθώς θα βρείτε τον Μπραντ Όλεσον. Ο 35χρονος «άσος», μετά από οκτώ χρόνια στην Ευρωλίγκα με τις φανέλες των Μπασκόνια-Μπαρτσελόνα, ένα πρωτάθλημα με καθεμία από τις δύο ομάδες και ουκ ολίγες ακόμη διακρίσεις, αποφάσισε φέτος να δοκιμάσει την περιπέτεια της Μούρθια, η οποία για ακόμη μία φορά τον οδηγεί σε «μονοπάτι» τίτλου, έχοντας 11.4 πόντους με 2.5 ασίστ ανά αγώνα, με 40.3% στα σουτ τριών πόντων.

Και δε σταματάμε εδώ, αφού υπάρχουν αρκετοί ακόμη αξιόλογοι παίκτες με παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, που φέτος κάνουν... πάταγο με τη Μούρθια. Όπως, επί παραδείγματι, ο Αουγκούστο Λίμα που πέρυσι έπαιζε στη Ζαλγκίρις και είναι μεταξύ των κυρίαρχων στις «μάχες» του «ζωγραφιστού» με 10 πόντους και 7.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Αξιόλογη είναι η περίπτωση του διεθνούς με τη Σενεγάλη Κλέβιν Χάνα, με 12 πόντους ανά αγώνα και 47.7% στα τρίποντα, ήτοι σχεδόν εύστοχος ανά δύο προσπάθειες, όπως και αυτή του Βίτορ Μπενίτε, με τον Βραζιλιάνο να βρίσκεται για τρίτη σεζόν στην ομάδα και να αποτελεί φυσικά ηγετική φυσιογνωμία, έχοντας 11.2 πόντους ανά αγώνα με 35.4% στα τρίποντα.

Όλα αυτά συμβαίνουν υπό τις οδηγίες του Ίμπον Ναβάρο, ο οποίος μετά από αρκετά χρόνια ως βοηθός, έκανε μία διόλου άσχημη πρώτη σεζόν ως πρώτος προπονητής τη σεζόν 2014-2015 στην Μπασκόνια (τότε Λαμποράλ Κούτσα), αλλά δεν ανανέωσε για να βρεθεί στον λιγότερο απαιτητικό πάγκο της Μανρέσα. Παρά το συμβόλαιο τριών ετών, το κάλεσμα της Μούρθια τον οδήγησε στο να το παύσει και να πάρει, όπως φαίνεται, μία εξαιρετική απόφαση.

Η Μούρθια, λοιπόν, για... τουρισμό δεν έρχεται στην Αθήνα. Έχει τις μονάδες και, κυρίως, τον τρόπο για να τα καταφέρει, όπως απέδειξε με υπολογίσιμους αντιπάλους στους δύο προηγούμενους γύρους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι απέκλεισε την πρωταθλήτρια του BCL στην φάση των «16» κι έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο, πόσο επικίνδυνη είναι. Κι αν της δοθεί η ευκαιρία, θα κάνει άλλη μία υπέρβαση...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ