16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Επανάσταση στο NCAA!

Αν η Αμερικάνικη Επανάσταση άρχισε στη Βοστόνη και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, η επανάσταση στο NCAA φαίνεται πως αρχίζει στη δύση. Στην πολιτεία της Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης της οποίας, Γκάβιν Νιούσομ, κύρωσε τη Δευτέρα ένα νόμο που θα ανατρέψει το status του κολεγιακού αθλητισμού, όπως το ξέρουμε σήμερα. Με βάση το Fair Pay to Play Act (έτσι λέγεται ο νόμος) τα πανεπιστήμια που έχουν έδρα στην Καλιφόρνια απαγορεύεται πλέον να τιμωρούν αθλητές, οι οποίοι βγάζουν χρήματα από προσωπικές χορηγίες!

Όπως είναι γνωστό, οι κανονισμοί του NCAA από συστάσεώς του προβλέπουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν επιτρέπουν σε κανέναν φοιτητή-αθλητή να λαμβάνει χρήματα εκ της ιδιότητάς του με κανέναν τρόπο (άμεσα ως αμοιβή ή έμμεσα ως χορηγία ή ως άλλου είδους οικονομικό κίνητρο) και για κανένα λόγο. Τιμωρούν μάλιστα αυστηρά όσους αθλητές παραβαίνουν αυτούς τους κανονισμούς.

Στην Καλιφόρνια αυτό το καθεστώς ανατρέπεται. Όχι άμεσα, αλλά μετά το 2023, οπότε θα τεθεί σε εφαρογή ο Fair Pay to Play Act. Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Προκειμένου, όπως υποστηρίζει η εισηγήτρια του νόμου γερουσιαστής Νάνσι Σκίνερ, να υπάρξει χρόνος ώστε να ψηφίσουν και οι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ αυτό το νόμο και εν τέλει να εναρμονιστεί με αυτόν και το NCAA.

Θέλει όμως το NCAA να εναρμονιστεί; Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την κύρωση του νόμου, αναφέρει μεν πως πρόθεσή του είναι να εκσυγχρονίσει το κανονιστικό του πλαίσιο και να βελτιώσει μια σειρά κανονισμών του προς μια πιο μοντέρνα κατεύθυνση, όμως το να αμείβονται οι φοιτητές επειδή αθλούνται παραμένει γι' αυτό θέμα ταμπού. Η Καλιφόρνια προχώρησε πιο μακριά απ' όσο μπορεί να αντέξει το NCAA, το οποίο εκφράζει φόβους πως θα αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία του κολεγιακού αθλητισμού σε περίπτωση που χαθεί η ερασιτεχνική φύση του.

O Fair Pay to Play Act έχει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές, στους οποίους συγκαταλέγονται κυρίως επαγγελματίες αθλητές, που υπήρξαν κάποτε φοιτητές. Πιο ένθερμος εξ αυτών είναι πάντως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, παρόλο που δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο, αλλά πήγε στο ΝΒΑ κατ' ευθείαν από το γυμνάσιο. 

"Προφανώς ήμουν αρκετά τυχερός και ταλαντούχος ώστε να μπορέσω να αποφύγω το κολέγιο", λέει. "Σίγουρα όμως, θα ήμουν ένα απο αυτά τα παιδιά, αν πήγαινα στο Οχάιο Στέιτ ή σε κάποιο άλλο από τα μεγάλα πανεπιστήμια, η φανέλα του οποίου με το νούμερο 23 θα πουλιόταν παντού - χωρίς το όνομά μου στην πλάτη, αλλά όλοι θα ήξεραν σε ποιον ανήκε. Το σώμα μου θα περιφερόταν στα γήπεδα του NCAA το 2004 και το γήπεδο του Οχάιο Στέιτ θα είχε κάθε βράδυ που θα έπαιζα sold out. Κι εγώ με τη μαμά μου, που δεν είχαμε τίποτα τότε, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το παραμικρό όφελος απ' όλα αυτά. Αντίθετα το πανεπιστήμιο θα επωφελούνταν από όλα όσα θα έκανα εγώ τον χρόνο ή τα χρόνια που θα ήμουν εκεί. Καταλαβαίνω λοιπόν τι περνούν αυτά τα παιδιά και τους συμπαραστέκομαι".

Υπάρχουν όμως και πολλοί πολέμιοι, οι οποίοι θέτουν άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια θα έχουν αίφνης της δυνατότητα να προσελκύουν όλα τα μεγάλα ταλέντα, από τη στιγμή που αυτά θα μπορούν να βγάζουν εκεί λεφτά παίζοντας κολεγιακό μπάσκετ. Επίσης εκδηλώνεται ανησυχία για άνιση μεταχείριση με τις γυναίκες αθλήτριες και τους αθλητές άλλων αθλημάτων, λιγότερο δημοφιλών, που δεν θα έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες με τους αθλητές που θα αμείβονται. 

Κυκλοφορεί η φήμη ότι το NCAA θα αποκλείσει από τους αγώνες του τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια, ακριβώς επειδή τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και επικαλούμενο τους κανονισμούς του. Κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα δικαστήρια θα είναι αυτά που τελικά θα δώσουν τη λύση αποφασίζοντας τι θα ισχύσει: ο νόμος της πολιτείας ή ο κανονισμός του NCAA;

Τα ζητήματα είναι πολλά, αλλά ποιος είπε ότι η επανάσταση είναι απλό πράγμα;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ