31 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επέκταση της σεζόν και συλλογική σύμβαση εργασίας

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκας προκειμένου να γίνει ένας πρώτος απολογισμός των οικονομικών, κυρίως, πεπραγμένων στη φετινή σεζόν και να διερευνηθούν τρόποι βελτίωσης του προϊόντος που προσφέρεται στο κοινό και πιο εύρυθμης λειτουργίας των ομάδων στο οικονομικό κομμάτι.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωλίγκα δεν λέει απολύτως τίποτα, ωστόσο ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν, έκανε μια εκτενή δήλωση στην ιστοσελίδα της ομάδας του, όπου αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα από αυτά που συζητήθηκαν.

Κατ' αρχάς άφησε να εννοηθεί ότι από τη νέα χρονιά, που θα διεξαχθεί με 18 ομάδες, άρα θα έχει κανονική περίοδο 34 αγωνιστικών και όχι 30, όπως είναι μέχρι σήμερα, θα επεκταθεί κατά δύο εβδομάδες. Αυτό θα γίνει προκειμένου οι "διαβολοβδομάδες", οι εβδομάδες με διπλή αγωνιστική δηλαδή, να αυξηθούν μόλις κατά μία (από έξι να γίνουν επτά δηλαδή), αντί για εννέα, όπως θα συνέβαινε αν η σεζόν είχε την ίδια διάρκεια με φέτος.

"Μια σημαντική αλλαγή θα είναι η διεύρυνση του καλενταριού. Η κανονική περίοδος πιθανότατα θα αρχίσει νωρίτερα και θα τελειώσει λίγο αργότερα, ώστε οι 18 ομάδες να μην έχουν παραπάνω από επτά εβδομάδες με διπλά παιχνίδια. Η πρεμιέρα ίσως γίνει στις 3 Οκτωβρίου (σ.σ. φέτος άρχισε στις 11/10) και το φάιναλ φορ το τριήμερο 22-24 Μαΐου (σ.σ. φέτος θα γίνει 17-19/5)", είπε ο Βατούτιν.

Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ είπε επίσης: "Οι μέτοχοι επιβεβαίωσαν τους περιορισμούς που είχαν ήδη προταθεί, σύμφωνα με τους οποίους η μέγιστη συνεισφορά του ιδιοκτήτη στο μπάτζετ πρέπει να ανέρχεται στο 65% και το κλαμπ δεν θα πρέπει να ξοδεύει παραπάνω από αυτό το 65% για μισθούς παικτών και προπονητών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δρομολογήσει την ανάπτυξη άλλων τομέων του κλαμπ. 

Συζητήσαμε πολλές υποθέσεις εργασίας, όπως το να έχουν τα ονόματα και οι αριθμοί των παικτών την ίδια γραμματοσειρά στις φανέλες και των 18 ομάδων και μεθόδους τοποθέτησης των διαφημιστικών αυτοκόλλητων στο παρκέ, εξαιτίας των οποίων έχουν συμβεί πολλοί τραυματισμοί. Στην ατζέντα περιελήφθησαν επίσης προτάσεις της Ένωσης παικτών, πολλές από τις οποίες βρίσκουν σύμφωνα τα κλαμπ και θα περιληφθούν σε μελλοντική συλλογική σύμβαση εργασίας".

Αυτό το τελευταίο το πέρασε στα ψιλά ο Βατούτιν και δεν το ανέπτυξε περαιτέρω, ωστόσο συνιστά είδηση. Φαίνεται, δηλαδή, πως οι μέτοχοι της Ευρωλίγκας είναι διατεθειμένοι να καθήσουν σε ένα τραπέζι μαζί με την σχετικώς νεοσυσταθείσα Ένωση παικτών της Ευρωλίγκας, ώστε να διαπραγματευθούν την υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης, που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των κλαμπ με τους παίκτες κατά τρόπο ενιαίο. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, στο ΝΒΑ.

"Συζητήσαμε για τις αιτίες της ανισορροπίας που παρατηρείται στις οικονομικές δυνατότητες των ομάδων, εξαιτίας του ότι στη διοργάνωση μετέχουν εκπρόσωποι εννέα διαφορετικών χωρών με διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες. Εξακολουθούμε να αναζητούμε ένα οικονομικό μοντέλο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, θα μπορεί να εφαρμοστεί παντού και θα ταιριάζει σε όλα τα κλαμπ. Αυτή τη σεζόν το μέσο μπάτζετ στην Ευρωλίγκα ανήλθε στα 25,8 εκ. Ευρώ".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ