18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Εξωπραγματική ταχύτητα, ευάλωτη στην άμυνα (vids)

Άλλη μια EUROLEAGUE στο ξεκίνημα λοιπόν και πρώτη αγωνιστική ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει την BASKONIA . Είναι γεγονός ότι πάντα όσο λίγες αλλαγές έχουν γίνει στις συνθέσεις των ομάδων στην αρχή των πρωταθλημάτων είναι δύσκολο να μπορέσεις να προσδιορίσεις με ακρίβεια σε ποιο στυλ μπάσκετ θα είναι αποτελεσματικοί η τι θα επιδιώξουν να παίξουν . Όσο ο αριθμός αγώνων ανεβαίνει η δουλειά τις ανάλυσης γίνεται πιο εύκολη καθώς ανεβαίνει και το στατιστικό δείγμα . Πηγαίνοντας λοιπόν στο συγκεκριμένο παιχνίδι και οι 2 ομάδες έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές . Περισσότερο σίγουρα η Baskonia καθώς έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα συν και προπονητής ενώ ο Ολυμπιακός άλλαξε τους ξένους του αλλά κράτησε την βάση του ( Ελληνικός κορμός ) και τον έμπειρο και αποδεδειγμένης αξίας προπονητή του . Το τονίζω για τον προπονητή σε σχέση με την ταυτότητα της ομάδας που θα θέλει να δώσει ο coach ( πλέον ) Pablo Prigioni στην ομάδα του . Άλλωστε και πρόπερσι αλλά και πέρσι είχαν αλλαγές προπονητή και παικτών αλλά ξέραμε την φιλοσοφία αυτών που ήρθαν ενώ αυτήν την στιγμή αποτελεί ερωτηματικό ποιο θα είναι το στίγμα του νέου προπονητή της Baskonia . Θα μιλήσουμε με βάση τι είδαμε στα 3 ( 2 εκτός έδρας ήττες στην Βαρκελώνη και στην Gran Canaria και νίκη μέσα με Estundiantes ) επίσημα παιχνίδια καθώς στα φιλικά αντιμετώπισαν ατυχίες με τους τραυματισμούς του Mcrae αλλά και την απουσία για ένα διάστημα του Shengelia ( τραυματίας ) .

            Ξεκινώντας σαν γενική εικόνα η φιλοσοφία της συγκεκριμένης ομάδας είναι να παίρνει αρκετά μεγάλα ρίσκα , με αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας . Το έπραξαν και φέτος ( Timma , Poirier Garino , Malmanis , Martinez ακόμη και ο NBAer MacRae )  βάζοντας αυτήν την φορά και έναν προπονητή που ουσιαστικά δεν έχει καμία τεχνική εμπειρία ( αλλά τεράστιες αγωνιστικές )  , θυμίζοντας λίγο την περίπτωση του Jasikevicius στην Zalgiris ( εκεί ήταν βοηθός για ένα μικρό διάστημα ) . Παίκτες λοιπόν με ελάχιστη εμπειρία από Euroleague η καθόλου και σίγουρα θα θέλει τον χρόνο της η ομάδα τους για να βρει τις ισσοροπίες .

 

            Αρχικό λοιπόν χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η ταχύτητα που πάει να επιβάλει στο παιχνίδι . Παίζει με το εξωπραγματικό 78 κατοχές ανα παιχνίδι αυτήν την στιγμή το οποίο είναι αρκετά επάνω από το περίπου 72 κατοχές που είχαν πέρσι οι ομάδες της Euroleague . Χειριστές λοιπόν και γενικό κουμάντο είναι οι γνωστοί Huertas ( επιστροφή από ΝΒΑ ) και Granger ( EFES πέρσι ) . Θα λέγαμε ότι χαρακτηριστικό στοιχείο της ομάδας στα πρώτα ματς ήταν ότι έτρεχαν πολλές καταστάσεις Pick and Roll και σε transition αλλά και στο 5 ενάντιων 5 παιχνίδι  . Με την ικανότητα των 2 να τελειώσουν την φάση αλλά και να δημιουργήσουν θα λέγαμε ότι αυτό δείχνει σε πρώτη φάση το βασικό τους πλάνο . Άλλωστε αυτό που βλέπουμε με το μάτι δένει και στατιστικά καθώς τρέχουν σε 3 παιχνίδια τον 2ο υψηλότερο αριθμό Pick and Roll και είναι οι πιο αποτελεσματική ομάδα στην Ισπανική λίγκα με το πιο υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας και στα σουτ από dribble . Μικρό δείγμα μεν τα 3 παιχνίδια αλλά σίγουρα δείχνει μια τάση . Στην λίστα με τους χειριστές θα έβαζα και τον Matt Janning ( Lokomotiv Kuban πέρσι ) από αυτούς που θα δούμε να τρέχουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι , ένας παίκτης που μπορεί να κάνει σημεία αν υποτιμηθεί . Επιχείρησαν να κρατήσουν σε ένα βαθμό το low post παιχνίδι με αρκετές κινήσεις στην περιφέρεια μόλις ο Shengelia πάρει την μπάλα χαμηλά .

            Αμυντικά θα λέγαμε ότι αυτήν την στιγμή είναι το πρόβλημα τους . Τα προηγούμενα χρόνια είχαν σήμα κατατεθέν την ενέργεια στην άμυνα . Στα 2 εκτός έδρας παιχνίδια δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στην δύναμη και στην αμυντική απαίτηση των παιχνιδιών .Η Gran Canaria τους επιτέθηκε αρκετά και στο low post κάτι που σίγουρα και ο Ολυμπιακός με τον Milutinov θα προσπαθήσει καθώς τα 5άρια τους υστερούν λίγο συνολικά σε δύναμη.  Λόγο του ότι επίσης ο Timma ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί αρκετές φορές είχαν σχήματα με 3 χειριστές ( Huertas , Granger , Janning ) το οποίο αμυντικά έχει τρομερές αδυναμίες . Χαρακτηριστική η τελευταία φάση με Μπαρτσελόνα που κρίθηκε σε μια μονομαχία 1 εναντίον 1 του Hanga με Janning . Γενικά κρατάμε ότι και στο post θα βοηθήσουν ενάντιων του Πρίντεζη , Milutinof και όποιου άλλου επιχειρήσει να πάει κοντά στο καλάθι . Χαρακτηριστικό του πόσο έκλεινε η άμυνα τους είναι ότι οι αντίπαλοι τους έπαιρναν 30 τρίποντα ανά παιχνίδι άρα το σουτ θα είναι εκεί ελεύθερο πολλές φορές για την ομάδα του Ολυμπιακού .

            Συνοψίζοντας η φετινή Baskonia δείχνει μια πιο επιθετική έκδοση από τις προηγούμενες χρονιές με αρκετές αμυντικές αδυναμίες .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ